Dresstabbene: - ­Nei, nei, nei!

Her gjør mange menn en gedigen feil.

SPRETT OPP: De to korssømmene bak på dressen skal bort. Her viser Haakon Alseth Aafedt deg hvordan. Foto: Odd Roar Lange
SPRETT OPP: De to korssømmene bak på dressen skal bort. Her viser Haakon Alseth Aafedt deg hvordan. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er like før den store festdagen. Og hundretusener av norske menn skal ikle seg finstasen. For mange er dette ensbetydende med dress.

Og mange har gått til innkjøp av ny dress i siste liten.

Har du noen gang stått der og vært helt klar for fest, men så innser du at du har glemt å pusse sølvet? ikke fortvil! Vi har løsningen. Video: Dennis Appelong Hagbru. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Felles for alle mannlige dressbrukere er risikoen for å gjøre et par elementære feil. Men daglig leder for Høyer Men's Wear på Skøyen i Oslo, Haakon Alseth Aafedt, gir deg rådene som redder nasjonaldagen og de neste anledninger hvor du skal bruke findressen.

JA: Denne lomma skal være åpen slik at du kan bruke et pent lommetørkle. Foto: Odd Roar Lange
JA: Denne lomma skal være åpen slik at du kan bruke et pent lommetørkle. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Frem med saksa

- Når du har kjøpt en dress, trenger du en liten saks eller såkalt spretter. Med denne skal du fjerne etiketten som du finner på yttersiden av venstre jakkeerme. For reklamemerket fra fabrikken skal ikke være på dressen når du tar den i bruk.

- Nei, nei, nei. Denne må bort. I de fleste tilfeller vil butikken du handler hos fjerne denne for deg. Skulle de glemme det, så må du gjøre det selv, sier Aafedt.

Lommetrøbbel

Med saksa skal du også snitte opp trådene som lukker brystlomma. Brystlomma skal brukes til et lommetørkle som matcher skjorta, slipset og dressen. Denne lomma skal ikke brukes til mobiltelefonen.

De store lommene på dressen skal ikke sprettes opp. Disse lommene er til pynt.

- Dersom du åpner disse lommene og fyller dem med nøkler, lommebok eller mobiltelefon vil dressen miste hele den fine fasongen, fortsetter Aafedt.

De samme reglene gjelder når du skal ha på deg dress på reise. Men har du en dressjakke med påsydde utvendige lommer så stiller det seg litt annerledes. Her er det litt løsere regler.

Detaljene som teller

Du er ikke ferdig med sprettejobben ennå.

- Snitt også opp korssømmene som holder delene sammen nederst, bak på jakka. Dette er viktig for at dressen skal bli pen.

Og dersom du synes at bunadspolitiet er strenge, så har du ikke møtt motepolitiets dressavdeling.

For det er flere ting du må tenke på:

Bruk aldri sportsklokka di til dressen. Bruk i stedet en pen klokke som passer til dress. Det trenger ikke være en kostbar klokke. Men det er pendress du har på deg, ikke grilldressen.

KANSKJE IKKE SLIK: Dress-eksperten fra Høyer mener man bør velge andre klokker enn sportsklokka til dressen. Her ankommer kronprinsparet Buckingham Palace i London 5. mai i anledning kroningen av kong Charles. Foto: Tim Rooke/Shutterstock/NTB scanpix
KANSKJE IKKE SLIK: Dress-eksperten fra Høyer mener man bør velge andre klokker enn sportsklokka til dressen. Her ankommer kronprinsparet Buckingham Palace i London 5. mai i anledning kroningen av kong Charles. Foto: Tim Rooke/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Lurer du på hvor bredt slipset skal være?

Da kan du ta utgangspunkt i at bredden av slipset slag være tett opp mot bredden av jakkeslaget. Her måler du de bredeste delene av jakkeslaget og den bredeste delen på slipset.

Tips oss om denne saken

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reisejournalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om denne saken? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer