(D)rømmebryllup?

Mange par velger å vies i utlandet. Her er tipsene.

Publisert
Sist oppdatert

21.400 par der minst en av ektefellene er bosatt i Norge, giftet seg i 2003. Av disse valgte 14 prosent å gifte seg i utlandet. Slik har situasjonen vært de siste fem årene. Det betyr at pågangen hos sjømannskirker og ambassader er stor, og det kan lønne seg å legge planer i god tid for vielser på de mest populære stedene.

Forberedelser

Før bryllupet må brudeparet skaffe prøvingsattest. Den gjelder i fire måneder frem. De som har norsk personnummer får attest fra Folkeregisteret, de som bor i andre land får prøvingsattest fra dette landets myndigheter. Ekteskap eller partnerskap som inngås uten at det foreligger gyldig prøvingsattest, vil være ugyldige.

Ekstern lenke:

 • Mer om prøvingsattesten
 • Ambassadene

  Det er mulig å gifte seg på 28 av de norske utenriksstasjonene. To av dem åpner også for partnerskapsinngåelse. Du som ønsker å gifte deg i en av de norske ambassadene/utenriksstasjonene må i god tid forut for ønsketidspunkt ta kontakt direkte. Det er ved ambassaden i Roma du må være tidligst ute for å få plass. Her er det allerede fullt ut året 2005. Flest vielser finner sted i Stockholm, så følger Paris og København, alle med flere enn hundre vielser i året. Færrest vielser finner sted på de afrikanske utenriksstasjonene, enkelte steder bare en i året.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer