Utenlandsferie:

Drømmeferie til bunnpris

Dette er Europas billigste ferieby. Se hvordan det gikk med Norge i den store pristesten

BILLIGST: Vil du på ferie til Spania så skal du kanskje sikte deg inn på Granada. Foto: Granagramers
BILLIGST: Vil du på ferie til Spania så skal du kanskje sikte deg inn på Granada. Foto: Granagramers Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange må ta en nøye kikk på neste års feriebudsjett før ferien bestilles. En justering blir høyst nødvendig for noen for at det i det hele tatt skal bli en reise.

Andre ønsker å lande på en billigferie fordi de vil bruke penger på noe mer enn bare reise.

Og da er det smart å vite hvor man bør reise dersom man vil dra på budsjettferie. Hva med å få ferieopplevelser helt gratis?

PAKKETIPS: Bagasjen din kan bli borte når du reiser på ferie, både på utreise og innreise. Derfor er det lurt at du alltid pakker disse tingene i håndbagasjen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Mange av Europas mest populære destinasjoner tilbyr et bredt spekter av attraksjoner, aktiviteter og opplevelser som er helt gratis eller nesten gratis. Kombinert med rimelig lokal transport og rimelige mat- og drikkealternativer, er disse destinasjonene de beste for reisende på et lavbudsjett.

Ingenting er som å oppleve det beste i ferien - uten å måtte betale for det.

Men hvor ligger disse stedene?

Høye forventninger, lav budsjett

Med økte kostnader er det bare naturlig at vi ønsker å spare pengene våre i stedet for å bruke dem på kostbare reiser. Men det er mulig å få fine opplevelser selv om budsjettet er mindre enn før. Det viser en prisundersøkelse fra nettstedet Omio som ble gjennomført i oktober i år. Omio er et tysk online reisesammenliknings- og bestillingsnettsted.

Mat og drikke

I testen ble prisen på en vanlig meny fra McDonald's lagt inn.

I tillegg er prisen for middag for to på en rimelig restauranter med bordservering tatt med. Her er summen for forrett, hovedrett og dessert beregnet. I tillegg er prisen for en halvliter øl lagt inn i pristesten. Informasjonen er hentet fra prissammenligningsbasen Numbeo.

Ikke alt trenger å koste penger, så antall offentlige vannfontener med drikkevann i byene er også sjekket.

Dette er det beste

Etter å ha vurdert 100 byer i Europa, kom Granada i Sør-Spania ut som det beste budsjettreisemålet. Er du på jakt etter billigferie så bør du kanskje planlegge din neste tur til den andalusiske byen. Granada har hele 112 gratis aktiviteter.

- Dette inkluderer byens største landemerke, Alhambra, hvor adgang er gratis og det er bare ett av ti museer som er gratis å gå inn på, skriver Omio.

En DinSide-leser sier imidlertid dette. «Det er nok ikke riktig. Tallet på besøkende er strengt regulert og besøk må som oftest bestilles og betales på forhånd.»

ÅTTE PÅ TOPP: Her har du de åtte billigste byene. Skjermdump fra Omio
ÅTTE PÅ TOPP: Her har du de åtte billigste byene. Skjermdump fra Omio Vis mer

Klassiske sightseeingturer i Granada koster rundt 60 kroner, som må regnes som et røverkjøp sammenliknet med andre europeiske byer. Granadas natteliv byr også på potensielle besparelser, med 86 barer og nattklubber hvor en halvliter øl koster litt under 20 kroner.

De to neste byene på lista er belgiske Brügge og italienske Venezia.

Det siste vil kanskje overraske mange nordmenn, siden kredittkortet vanligvis blir minst like hett som sommertemperaturen i kanalbyen.

Billig i Venezia

Noen av de mest interessante stedene i Venezia er gratis å besøke, slår Omio-undersøkelsen fast.

Byen har 136 sightseeingattraksjoner, som Markusplassen og Rialtobroen over Canal Grande. Det er også totalt 22 museer med gratis inngang.

GRATISOPPLEVELSE: Her kan du oppleve vakre Venezia helt gratis. Foto: Odd Roar Lange
GRATISOPPLEVELSE: Her kan du oppleve vakre Venezia helt gratis. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

I stedet for å kjøpe dyrt flaskevann har Venezia hele 186 offentlige drikkefontener. Ved disse fontenene kan du fylle vannflaska når som helst gratis, og det er også mer miljøvennlig. Selv dyre destinasjoner som Venezia fortsatt kan være et av de rimeligste reisemålene i Europa.

Hva med Norge?

Det har kanskje ingen overraskelse at Norge ikke er representert på lista over de 100 rimeligste feriebyene. Svenske Lund er den best plasserte fra Skandinavia med sin 49. plass.

Mens den sveitsiske byen Lugano, som er blitt hjembyen til Kjell Inge Røkke og en rekke andre rike nordmenn, kommer inn på 59. plass.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer