Drømmejobb blant løvene

Løver og savanner er norske Gry Gaards hverdag.

Publisert
Sist oppdatert
Gry Gaards naboer i West Coast National Park i Sør-Afrika.

Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Gry Gaard
Gry Gaards naboer i West Coast National Park i Sør-Afrika.

Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Gry Gaard Vis mer

Drømmejobb blant løvene

  1. Gry Gaards Afrika


- Jeg var litt for langt unna til å skyte bilder av løvene, skryter Gry Gaard blidt over en skurrende telefonlinje fra Sør-Afrika. – Og her har vi også elefanter, flamingoer, giraffer og alle slags fogglar rett utenfor døra - jeg vet ikke engang navnene på dem, humrer hun på skarrende Stavanger-dialekt.

Gry Gaard (32) har gjort hva mange drømmer om, men få våger: Hun har bosatt seg i West Coast National Park i Sør-Afrika. Der skal hun i ett år sy sammen undervisningsopplegg for sørafrikanske skolebarn.

Se Gry Gaards Afrika

Menneskets vugge

Gry Gaard var etter to år som lærer i Nord-Norge klar for en jobb med mer futt i. Miljø og økologi, er noe Gaard har vært opptatt fra hun var en neve stor. Og Sør-Afrika dro i henne.

- Dette er menneskets vugge. Her har man funnet det første sporet etter mennesket, Evas fotavtrykk. Det er et avtrykk man antar kommer fra en kvinne, fordi det er så lite. Og det er hele 117.000 tusen år gammelt og kan sees den dag i dag. Og det var herfra de første menneskene kommer. Ekspertene tror at menneskene utvandret herfra for 180.-190.000 år siden.

Gry Gaard jobber med å lære barna i Sør-Afrika om miljøet rundt dem.

- Det er spennende, men det er også krevende for her er ikke så mye ressurser. Men Sør-Afrika har innarbeidet miljølære i skolens fagplan; miljø skal inkorporeres i alle fag. Herfra lærer vi barna om ørkenen, sjøen og om dyrelivet. Også turister får en innføring i alt som finnes i området.

Frivllig

Gry Gaard tar en sundowner med kollegaene i West Coast National Park.
Foto: Gry Gaard Foto: Gry Gaard
Gry Gaard tar en sundowner med kollegaene i West Coast National Park.
Foto: Gry Gaard Foto: Gry Gaard Vis mer


Det er den frivillige organisasjonen Global Vision International som har sendt den vågale Gaard folk til nasjonalparken i Sør-Afrika. Organisasjonen tilbyr frivillige å jobbe med økologiske og sosiale prosjekter i 12 land fordelt på tre kontinenter. Hovedvekten er lagt på økologi og miljø. Den britiske organisasjonen tilbyr opplegg som varer i alt fra en weekend til helårsprosjekter, prisene starter på 175 £ og helt opptil 5.550 £, henholdsvis 2.104 og 66.127 kroner.

- Så du betaler altså for å jobbe?

- Ikke fremstill meg som en helgen, da, ler Gaard. – Det er arbeidsledighet blant akademikere i Norge nå, og jeg ser på dette som et interessant påfyll på CV’en; jeg håper selvsagt på en spennende jobb på dette området senere.

Fra før har Gry Gaard studert i Australia og jobbet på den karibiske øya Saba. Hun har i tillegg reist over hele verden de siste årene. Og hvor du bør reise i år? Gaard har svaret:

- Her har vi ørken, sjø, 250 fuglearter, dyreliv som også inkluderer pingviner. Og jeg har tenkt å kjøpe meg en moped som jeg kan komme meg rundt med, sier Gaard fornøyd. Det er som smilet suser gjennom telefonlinjen.

Les!

Frivillig til fjerne land
Ferie for fredselskende duer
Global Vision International
West Coast National Park

Verktøy for reiselyst


Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer