Drømmejobben? Strandprofessor

En australsk professor har brukt 17 år på å kartlegge samtlige av Australias 11.011 strender.

Publisert
Sist oppdatert
Fra Port Campbell National Park ved Great Ocean Road syd for Melbourne. Foto: Åse Gustavsen Foto: Åse Gustavsen
Fra Port Campbell National Park ved Great Ocean Road syd for Melbourne. Foto: Åse Gustavsen Foto: Åse Gustavsen Vis mer

Drømmejobben? Strandprofessor

  1. Fem svømmeråd


Professor Andrew Short ved universitetet i Sydney har siden 1987 arbeidet med den gigantiske oppgaven å kartlegge og dokumentere forholdene ved kontinentets store og små strender. Han har brukt fly, båt og bil for å ta seg frem til absolutt alle strandflekkene, og er nå endelig i mål.

Blant Shorts favorittstrender er Vivonne Bay, en to kilometer lang bukt i Sør-Australia, nær Kangaroo Island. En annen favoritt er Wingan Inlet i Croajingolong Nasjonalpark nær Mallacoota, skriver theage.com.au. Det er tettest med farlige strender mellom Albany og Margaret River rundt det sørvestlige hjørnet av Vest-Australia.

- Det er veldig utsatte strender med kraftige bølger og mye stein og fjell, sier Short i avisen The Age.

For sikkerhet

Selv om vi gjerne kan drømme om at denne oversikten er den som skal vise vei til de gjemte perlene og vakreste strandparadisene i Australia, så er dette ikke formålet med undersøkelsen. Professoren har arbeidet for Surf Life Saving Australia (SLSA), de australske livredderne, for å kartlegge potensielle farer langs strendene. Hvert år redder australske badevakter omkring 10.000 mennesker fra drukningsdøden, og i et land der svømming og surfing er en del av livsstilen til store deler av befolkningen er det ekstra viktig med grundig sikkerhetsarbeide.

Kartlegging

- Siden 1987 har jeg besøkt 1.488 strender i Nordterritoriet, 1.719 i Queensland, 1.788 i Sør-Australia, 1.114 i Tasmania, 692 i Victoria, 3.489 i Vest-Australia i tillegg til 721 i New South Wales, så jeg har sett det beste og verste av strender i Australia, sier professoren i en pressemelding fra SLSA.

Kartleggingen tar med store mengder informasjon, fra avstand til nærmeste by til sandtype og tidevann. Dataene er ikke tilgjengelig for alle i dag, men de enkleste fakta omkring beliggenhet, sikkerhetstilbud, egnethet for svømming, surfing og fisking skal bli tilgjengelig for alle i løpet av året.

  • Fem gode sikkerhetsråd fra australske livreddere.

  • Mer om

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer