Norges fineste utsikt

Drømmeutsikt

Det er toppen av Norge

Lofoten: På vei opp til Festvågtind i Lofoten. Henningsvær kan skimtes bak til venstre. Foto: Marius Dalseg Sætre
Lofoten: På vei opp til Festvågtind i Lofoten. Henningsvær kan skimtes bak til venstre. Foto: Marius Dalseg Sætre Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hele 70 prosent av alle nordmenn bor i kystnære strøk og mange velger kysten som reisemål i ferien.
Men mange ønsker seg til fjells - på jakt etter spektakulær utsikt.

Hytte med utsikt: Besøk gjerne Fannaråkhytta i sommer. Foto: Marius Dalseg Sætre
Hytte med utsikt: Besøk gjerne Fannaråkhytta i sommer. Foto: Marius Dalseg Sætre Vis mer

Hjemmeferie

7 av 10 nordmenn kommer kun til å feriere i Norge i sommer, selv om de får vaksine før ferien starter. Kun 1 av 10 planlegger ferie utenlands. Det viser NHO Reiseliv sin nye befolkningsundersøkelse som er utført av Ipsos. Vestland og Viken (27 prosent) er årets mest populære sommerferiefylker, mens Oslo, Innlandet, Vestfold og Telemark, Nordland og Trøndelag kommer på en delt tredjeplass.

Glede: Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold ser positivt på en trvel reiselivssommer i Norge. Foto: Per Sollerman
Glede: Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold ser positivt på en trvel reiselivssommer i Norge. Foto: Per Sollerman Vis mer

– Det er ikke overraskende at de fleste velger Norgesferie i sommer, men det er ekstra gledelig er at såpass mange velger eget land selv om de har fått vaksine og dermed kanskje får muligheten til å reise utenlands, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold.

Kortreist

– Mange nordmenn planlegger en kortreist ferie i år, og fordeler seg jevnt utover landet. Det viser at hele det norske reiselivet fenger sommergjestene, sier reiselivsdirektøren.

Og tusenvis av nordmenn er klare for turer med utsikt i sommer, og de som vil oppsøke en fjelltopp har du veldig mange å velge mellom. Nettstedet Peakbook har nemlig registrert alle fjelltopper i Norge som har en såkalt primærfaktor på 100 meter. Det vil si at fjelltoppen rager minst 100 meter opp i forhold til omgivelsene. Og nettstedet har registrert 13 278 av dem.

Norges fineste

Men hvilken fjelltopp er fineste? Og hvor finner du den beste utsikten?
- Det er en nesten umulig oppgave å svare på, men vi gir det et forsøk, sier kommunikasjonsrådgiver Ingvild Lundberg Bakke i Den Norske Turistforening.
Nå har eksperter fra Turistforeningen satt sammen sin toppliste, og deler også sin informasjon om hvordan du kommer deg til topps i sommer.

Snøhetta
Fjellområde: Dovre
Høyde: 2286

Høyt til værs: Snøhetta i Dovrefjell. Foto: Monica Hägglund Langen
Høyt til værs: Snøhetta i Dovrefjell. Foto: Monica Hägglund Langen Vis mer

Snøhetta er landet høyeste topp utenfor Jotunheimen. Kombinér denne legendariske toppturen med en overnatting på nesten like legendariske hytta Snøheim. Her får du vid utsikt over hele Dovrefjell og mot Sunndalsfjella, Trollheimen, Rondane og Jotunheimen i det fjerne. Det er T-merket sti over toppen fra Snøheim, Reinheim og Åmotsdalshytta. Og det går buss inn til Snøheim.
Les mer om turen her.

Fannaråken
Fjellområde: Sognefjellet
Høyde: 2068 moh

Solgleder: Utsikt fra Fannaråkhytta. Foto: Marius Dalseg Sætre
Solgleder: Utsikt fra Fannaråkhytta. Foto: Marius Dalseg Sætre Vis mer

Fannaråken har Hurrungane og Norge tredje høyeste topp, Store Skagastølstind, som nærmeste nabo. Solnedgangene ved Jostedalsbreen med Lodalskåpa i det fjerne er fabelaktige. Og her ser du også store deler av Breheimen med Hestbreapiggene samt Vest- og Midt-Jotunheimen. Du kan du overnatte på Fannaråkshytta og nyte både solnedgang og soloppgangen fra toppen.
Følg T-merket sti fra Turtagrø (kanskje lettest) og fra Skogadalsbøen og med fører over breen fra Sognefjellshytta (ganske lett).
Les mer om turen her.

Besshøe
Fjellområde: Jotunheimen
Høyde: 2258 moh

Dronninga ved turisthytta Gjendesheim er fjellet Besshøe. Fra toppen har du utsikt mot Norges høyeste fjelltopper, mot Gjendealpene og toppen som er omringet av vakre vann. Både Gjende og Russvatnet er turkise mens Bessvatnet er mørkeblått. Fra toppen kan man også se alle turistene som går over Besseggen. Les mer om turen her.

Høgronden
Fjellområde: Rondane
Høyde: 2118 moh

Høgronden har et vidt utsyn og er en av toppene i Norges eldste nasjonalpark, Rondane. Du kommer deg relativt lett hit i løpet av en dagstur fra turistforeningshytta Bjørnhollia. Du kan også nå toppen hvis du tar turen mellom Bjørnhollia og Dørålseter.
Les mer om turen her.

Tverrådalskyrkja
Fjellområde: Breheimen
Høyde: 2088 moh

Utsikten en klar dag fra Tverrådalskyrkja tar pusten fra deg. Fra toppen ser du Tafjordfjella på Sunnmøre i nord, Jostedalsbreen og Hurrungane og Jotunheimen med de mange alpine toppene i sør. Les mer om turen her.

Oksen
Fjellområde: Hardanger
Høyde: 1241 moh
Turen til fjellet Oksen er noe av det vakreste Vestlandet har å by på.
Turen er krevende og mange høydemeter skal bestiges, men det er sjelden anledning til å se hardangerfjell stupe ned i dype fjordarmer på spektakulært vis. Les mer om turen her

Skåla
Fjellområde: Nordfjord
Høyde: 1854 moh

Skålatårnet, som ligger 1843 meter over Nordfjord er utvilsomt Norges, om ikke verdens mest eiendommelige turisthytte. Skålatårnet kan skilte med sengeplasser fordelt på tre «etasjer» og en fantastisk utsikt over bre-, fjell- og fjordlandskap.
Les mer om turen her.

Bakkanosi
Fjellområde: Stølsheimen/Vossefjellene
Høyde: 1398 moh

Dette er en klassiker av en fjelltur til et vakkert fjell som ligger i hjertet av verdensarvområdet ved Nærøyfjorden. Bakkanosi ruver over fjorden, høyt over den idylliske bygda Bakka.
Les mer om turen her.

Blånebba
Fjellområde: Romsdalen
Høyde: 1320 moh

Sesongstart: Bussen fra Åndalsnes til Vengesdalen startet sesongen i slutten av mai, og dermed det det klart for fine turer over Romsdalseggen. Foto: Ingvild Lundberg Bakke
Sesongstart: Bussen fra Åndalsnes til Vengesdalen startet sesongen i slutten av mai, og dermed det det klart for fine turer over Romsdalseggen. Foto: Ingvild Lundberg Bakke Vis mer

Romsdalseggen har på kort tid blitt en av Norges mest populære fjellturer, og det er ikke så rart. Her er det spisse tinder, dype daler, flotte fjorder og majestetiske fjell på alle kanter.
Det finnes én familievennlig (passer ikke for de minste barna) og én mer krevende versjon. Fjellet Blånebba har en fantastisk utsikt og ligger i den østlige enden av Romsdalseggen. Turen over eggen ender i Åndalsnes.
Les mer om turen her.

Melen og Stemshesten
Fjellområde: Romsdal/Hustadvika
Høyde: 709 moh
Denne turen ligger i Hustadvika kommune og like ved den nasjonale turistvegen Atlanterhavsvegen. Her ser dere utover storhavet, og ned mot den vakre Farstadstranda som er perfekt for et stopp og en svømmetur etter endt tur.
Les mer om turen her.

Litlefjellet
Fjellområde: Romsdalen
Høyde: 790 moh
Dette er en av turene i Norge hvor du får mest spektakulær utsikt for en liten innsats. Turen opp stien fra parkeringsplassen i Vengesdalen og opp til Litlefjellet tar en knapp halvtime og passer for barn. Nå er du ved foten av Romsdalshornet og ser rett over til hele Trollveggmassivet. Les mer om turen her.

Bjørnastighornet
Fjellområde: Sunnmøre
Høyde: 944 moh

Bjørnastighornet er en passe lang tur med en fantastisk utsikt fra toppen. Ørstafjorden og Vartdalsfjorden går i hver sin retning 940 meter under deg, og vestover ser du øyene Eika, Gurskøya, øyene i Sande kommune såvel som Stad. Østover ligger toppene i Sunnmørsalpene på rad og rekke.
Les mer om turen her.

Høghornet
Fjellområde: Sunnmøre
Høyde: 936 moh

Høghornet i Volda er den enkleste toppturen fra Tyssenaustet og kan også gås direkte fra Bjørke. Herfra ser du alle toppene rundt Hjørundfjorden og det er lett å forstå at dette er blitt en svært populær fjelltur. Les mer om turen her.

Gaustatoppen
Fjellområde: Telemark
Høyde: 1883 moh

Toppen av Telemark: Gaustatoppen venter storinnrykk i sommer. Foto: Marius Dalseg Sætre
Toppen av Telemark: Gaustatoppen venter storinnrykk i sommer. Foto: Marius Dalseg Sætre Vis mer

Den flotte toppen rager majestetisk over Rjukan, og er av mange omtalt som Norges vakreste fjell. Denne toppen byr også på Sør-Norges videste utsikt. Fra toppen kan du i klarvær se omtrent en sjettedel av Norge. Den enkle tilgjengeligheten fra sentrale deler av Østlandet bidrar også til å gjøre toppen til et populært turmål. Det er også mulig å nå toppen via Gaustabanen som går inne i selve fjellet. Les mer om turen her.

Storsola
Fjellområde: Sylan
Høyde: 1711 moh

Om du ikke får besøkt Sverige i sommer så får du i alle fall en kikk langt inn på svensk side av grensa. Turen til Storsola er en tur til Sør-Norges nest høyeste grensefjell.
Les mer om turen her.

Tromsdalstind
Fjellområde: Ytre Troms
Høyde: 1238 moh

Turen til toppen belønnes med en flott utsikt mot Sommarøya og Hillesøya i nordvest. Mot sørvest kan du se Senja og Hekkingen. Nordover ser du den karakteristiske Håja og en rekke andre mindre holmer og skjær. Dette er et flott sted for å nyte sommeren eller bare midnattsola.
Les mer om turen her.

Hårteigen
Fjellområde: Hardangervidda
Høyde: 1690 moh

På vidda: Hårteigen og Hardangervidda venter. Foto: Line Hårklau
På vidda: Hårteigen og Hardangervidda venter. Foto: Line Hårklau Vis mer

Dette er et av de høyeste fjellene på Hardangervidda. Fjelltoppen ligger i Ullensvang kommune i det som tidligere var Hordaland fylke. Fjellet er et av de mest karakteristiske landemerkene på vestvidda og er synlig over store områder. Toppen kan nås fra hyttene Torehytten, Litlos og Hadlaskard. Les mer om turen her.

Skjæringen/Skjerdingen
Fjellområde: De Syv Søstre
Høyde: 1030 moh

Helgelandskysten: De Syv søstre og utsikt sørover til Tvillingene og Kvasstind. Foto: Sindre Thoresen Lønnes
Helgelandskysten: De Syv søstre og utsikt sørover til Tvillingene og Kvasstind. Foto: Sindre Thoresen Lønnes Vis mer

Skjæringen/Skjerdingen på 1030 moh som er «lettest» av De Syv Søstre ved Sandnessjøen. Her får du en imponerende utsikt mot tindene på Helgeland og kysten med alle tisenvis øyene.
De Syv Søstre ligger på Alstenøya og som fotturist er det en opplevelse å ferdes over disse toppene.
Å gå alle De Syv Søstre på en dag er populært, men det går også fint an å korte ned turen. Dette er en tur som krever at du er i form og har fersk trening fra brattere fjellterreng. Beregn mellom 15 og 20 timer fra du starter nede på den ene enden til du er nede på den andre.
Les mer om den første delen av turen her.

Festvågtind
Fjellområde: Henningsvær/Lofoten
Høyde: 541 moh

Fiskeværet: Henningsvær sett fra Festvågtind i Lofoten. Foto: Marius Dalseg Sætre
Fiskeværet: Henningsvær sett fra Festvågtind i Lofoten. Foto: Marius Dalseg Sætre Vis mer

Denne korte, men bratte turen gir deg mye utsikt for innsatsen. Du trenger ikke gå langt opp for å få en nydelig utsikt mot fiskeværet Henningsvær, Lofoten og havet utenfor.
Turen starter ved parkeringsplassen på Festvåg like under Festvågtinden. Det er bratt og tidvis steinete, men allikevel ikke lengre enn at de fleste kommer seg opp uten problemer. En fantastisk tur med masse flott natur og god utsikt. Turen tar cirka 2,5 time tur-retur. Les mer om turen her.

Glittertind
Fjellområde: Jotunheimen
Høyde: 2457 moh

TIPS: Har du kjøpt romtemperert drikke du vil få kaldt kjapt? Da kan dette trikset komme godt med. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Det er ikke vanskelig å fatte hvorfor turen opp på Norges nest høyeste fjell er blitt svært populær. På veien opp og på toppen er det storslagen utsikt over Jotunheimen. Start gjerne turen med en overnatting på den betjente hytta Glitterheim som ligger ved foten av fjellet på ca.1400 meters høyde. Dagen etter starter du uthvilt fra hytta og følger den merkete ruta nordvestover opp til 2250 moh. Her dreier du vestover og krysser Glitterbrean, som du følger til topps. Turen er cirka 6 km en vei, og du bruker cirka 3,5 time opp.
Les mer om turen her.

Slogen
Fjellområde: Sunnmørsalpene
Høyde: 1564 moh
Dette er turen til topps på en av de mest populære fjellene på Sunnmøre. Herfra kan du se ned i Hjørundfjorden og dalen der nede. Samtidig som du får med deg med majestetiske synet av mange av de andre tindene omkring. Turen opp til Slogen egner seg fint som dagstur, men legg gjerne inn en overnatting på selvbetjente Patchellhytta øverst i Habbostaddalen, før du bestiger toppen neste dag.
Les mer om turen her.

Mørkgonga og Gyrihaugen
Fjellområde: Krokskogen i Viken
Høyde: 683 moh

Utsikt i øst: Visste du at du i Krokskogen kan oppleve denne utsikten? Foto: Sindre Nikolai Aker
Utsikt i øst: Visste du at du i Krokskogen kan oppleve denne utsikten? Foto: Sindre Nikolai Aker Vis mer

Turen starter fra Åsa eller Sundvollen. Turen tar deg til Gyrihaugen som et av de fineste utsiktspunktene i nærheten av Oslo med flott utsikt også mot Steinsfjorden. Mørkgonga er regnes om en av Krokskogens mest spektakulære plasser. Mørkgonga naturreservat ligger i bratthenget langs Krokskogsplatået. Litt nord i reservatet, rett vest for Gyrihaugen, ligger selve Mørkgonga, et gjel, som er en markert sprekk i lavaplata som dekker Krokskogen.
Les mer om turen her.

Dalsnuten i Sandnes
Fjellområde: Jæren
Høyde: 323 moh

Over byen: Sandnes fra Dalsnuten. Foto: Odd Inge Worsøe
Over byen: Sandnes fra Dalsnuten. Foto: Odd Inge Worsøe Vis mer

Dette er en tur som er lett tilgjengelig fra hele Nord-Jæren. Denne turen passer godt for de aller fleste som kan ferdes til fots, også for barn, og betaler seg med enorm utsikt over Stavanger og Sandnes. Les mer om turen her.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer