Dropp Syden - dra hit i stedet

Du trenger ikke dra til Kanariøyene for å få deilig sol og badeferie.

Foto: Jurmalas turistinformasjon
Foto: Jurmalas turistinformasjon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drømmer du om en deilig strandferie i løpet av sommeren, går det an å velge utradisjonelt. Europa byr på mange deilige sandstrender, hvor sjansene er små for å møte Charter-Svein og Carl I. Hagen.

Her er noen eksempler. Vet du om noen alternative strandperler? Legg igjen ditt tips nederst i artikkelen.

Strandperle i øst

Sommermånedene er en flott tid å besøke Baltikum. Selv om du langt fra er garantert sol, er fellesferien den beste tiden å reise til for eksempel Latvia. Og her kan du også få en deilig smak av avslappende strandliv. Samtidig er området kjent for et ganske hyggelig prisnivå.

Jurmala er, ved siden av Riga, den største turisthovedstaden i Latvia. Stedet kan tilby en 33 kilometer lang badestrand, som beskrives som en av de flotteste i sitt slag i vår del av verden. Stranden er tildelt blått flagg, et internasjonalt kvalitetstempel som garanterer rent vann og en ryddig og miljøvennlig strand. Hele 11 strender i Latvia er merket med blått flagg.

Les også: Norske strender i verdensklasse

En deilig spabehandling for drøyt en femhundrelapp. Foto: Baltic Beach Hotel
En deilig spabehandling for drøyt en femhundrelapp. Foto: Baltic Beach Hotel Vis mer

FAKTA: Jurmala

 • Areal: 100 km2
 • Innbyggere: 55.000
 • Avstand fra Riga: 25 km
 • Avstand fra hovedflyplassen: 15 km
 • Strandlengde: 33 km

 • I tillegg til den deilige stranden, er byen også et godt sted å la seg roe ned med noen østeuropeiske spaopplevelser. Baltic Beach Hotel er et gedigent spahotell, der du kan både kan bo eller komme innom for en avslappende massasje. Hotellet står i skarp kontrast til byens mange slitte bygninger, og det smaker litt av danskebåtluksus av det hele. Prisene varierer naturlig nok etter hvor omfattende behandling du ønsker, og om du har lyst til å bo på hotellet. Mer informasjon finner du her.

  Jurmala er på ingen måte uoppdaget, og nordmenn som drar til Baltikum drar ofte innom om sommeren for en liten dukkert. Fordelen ved å dra hit er at Latvia fortsatt er et rimelig alternativ til de mest populære charterfavorittene, samtidig som reisen fra og til ikke koster altfor mye. Kombinerer du strandkosen med en tur til hovedstaden, kan du i tillegg få en god kulturopplevelse.

  Storbyguide til Riga

  Hvordan komme seg dit: AirBaltic har en rekke avganger fra forskjellige flyplasser i Norge. I tillegg flyr også Norwegian til Latvias hovedstad. En langhelg midt i juli koster 780 kroner tur/retur med Norwegian, ikke all verden for en deilig badeferie, med andre ord.

  På nett: Jurmala.lv


  Flere valg i området

  Drømmer du om sol og bad bør du ikke bare vurdere Latvia, men også tenke på å ta turen til en av landets naboer.

  Curonian Spit i Litauen er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Kontis Satunas
  Curonian Spit i Litauen er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Kontis Satunas Vis mer


  Drar du til Litauen bør du for all del ikke gå glipp av verdensarven Curonian Spit. Halvøyen, som er 98 kilometer lang og mellom 400 meter og 4 kilometer bred, består av lag på lag med sanddyner. Vannkvaliteten kan til tider være så som så, så ta en liten sjekk før en eventuell dukkert.

  Lyst på en ferie i Litauen? Her er fem tips til hva du bør se og gjøre.

  I nord finner du Estland, som også kan by på en perlerad av gyllne strender. Pärnu er det mest populære stedet for strandmoro og spabehandlinger. Reiseguiden Lonely Planet beskriver Pärnu som et av Estlands store must, fordi du finner både en god blanding av strandhygge, natteliv, kunst og kultur på et og samme sted.

  Storbyguide til Riga

  Frister ikke Baltikum? Her er noen andre, litt alternative strandperler:

  Danskenes palmeparadis

  Du trenger ikke dra lenger enn til våre gode naboer i sør for å få deg en deilig smak av Syden om sommeren. At Danmark har fine strender er vel ingen hemmelighet. Den deilige sandørkenen i nord er heller ingen skjult perle, men kan vel sies å være det nærmeste vi nordmenn kommer Syden uten å dra utenfor Skandinavia.

  En ganske ukjent strandperle i Danmark finner du riktignok i den populære danskebåtdestinasjonen Fredrikshavn. Når du er ferdig med billig kjøtt og sprit, kan du ta turen tre kilometer nord for kaia der Stena Line legger i havn. Her finner du deilig hvit strand og grønne palmeblader. Fredrikshavns palmestrand ble laget på initiativ fra byens bygartner, for å skape en flott naturpark for innbyggerne, og for å friste solslikkende turister til havnebyen. Området består av importert sand og drøyt 90 palmer.

  Bor på Østlandet, er det ikke noe problem å ta turen til Fredrikshavn. Danskebåten er et naturlig transportvalg for mange nordmenn, og Stena Lines båt Stena Saga reiser rett fra Oslo til Fredrikshavn. Prisene starter på 140 kroner.

  Få mer informasjon om Fredrikshavn og den playa-inspirerte stranden på Palmestranden.dk

  Palmestranden i Fredrikshavn Foto: Palmestranden.dk
  Palmestranden i Fredrikshavn Foto: Palmestranden.dk Vis mer


  Bildespesial: Palmestranden i nord

  For deg som ikke klarer holde deg unna

  Selv om temperaturen om sommeren pleier å være godt over akseptable både i Danmark og i baltikumlandene, er du selvfølgelig ikke garantert en solfylt ferie. Så om du er livredd for å ikke sikre deg sol, er det selvfølgelig ingen ting i veien for å dra til steder der sola sjelden lar seg dekke til av skyer.

  Tyrkia er flagget som en av årets store charterturistmagneter, og mnage nordmenn vil nok ta turen til turistfylte steder som Alanya og Antalya. Men hvorfor ikke ta en tur til et av stedene som nordmenn flest ikke tenker på når de skal til Tyrkia, for eksempel til byen Cesme.

  Cesme ligger bare en mil unna den populære greske øya Chios, og rommer cirka 100.000 innbyggere. Havnebyen er likevel en rolig by, der du slipper å støte på horder av charterturister. Både Tyrkiareiser og Lilleput Reiser har flere ruter til området.

  Nyt bildene av den tyrkiske favoritten her

  Unngå euroen

  Sterk euro sammenliknet med den norske kronen gjør at spanske og greske charterfavoritter er dyrere enn hva vi har vært vant med. Derfor er kanskje tiden er inne til å se til et av landene i Europa som ikke har innført euro som myntenhet. Tyrkia er allerede nevnt, Bulgaria kan være et annet godt alternativ.

  Bulgaria bruker myntenheten lev, som med dagens kurs koster cirka 4,5 kroner stykket. Dette er noe høyere enn hva vi har hatt i snitt de seneste årene, men betydelig mindre enn for bare noen få måneder siden.

  Bulgaria er en favoritt for mange nordmenn, samtidig som landet har mange ukjente og nær sagt øde strandområder. På de eminente reisesidene til den britiske avisen The Guardian er bulgarske strender listet opp som et av de hotteste reisemålene dersom du ønsker deilige strender, sol og bad.

  - Noen av Europas siste øde strender har overlevd rundt Bulgarias kyst, skriver The Guardian. Kysten mot Svartehavet består av flotte, hvite strender på rekke og rad, og selv om flere steder er flagget som typiske charterdestinasjoner, kan Bulgaria fortsatt tilby strender og områder som stort sett bare lokalbefolkningen besøker.

  DinSide har laget en omfattende guide til de store charterstedene i Bulgaria. Du finner alt du trenger å vite her.

  Vet du om noen alternative strandperler? Legg igjen ditt tips nederst i artikkelen.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer