Dropp sydentatoveringen

Hennatatoveringer kan ødelegge ferien.

Pass på - de er ikke så ufarlige som de kan se ut til. Foto: colourbox.com
Pass på - de er ikke så ufarlige som de kan se ut til. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert fått tilbudet når du har vært på ferie i sydligere strøk – midlertidige tatoveringer som er tegnet med svart henna. Men Mattilsynet advarer deg mot å takke ja til tilbudet – fargen kan nemlig gi deg sår og alvorlig allergi (se de skremmende resultatene her). I verste fall ender du opp med å ligge i en sykehusseng i stedet for i en solseng resten av sydenferien.

Les også: Farlig souvenir

Rødbrun henna er ikke farlig

Hennafargen er egentlig rødbrun, men for å oppnå den svarte fargen, og for at den skal vare lengre, tilsettes fargestoffer som for eksempel PPD. Og det er nettopp disse høye konsentrasjonene av fargestoffer som kan fremkalle de allergiske reaksjonene. Den rødbrune hennafargen er derfor ikke farlig.

I EU er det egentlig ulovlig å bruke PPD i den svarte hennafargen, men mange gjør det likevel.

Hvis du har tatt en hennatatovering vil en eventuell reaksjon som regel vise seg etter ett til tre døgn, men det kan ta så lang tid som tolv dager. Reaksjonen består i sår, eksem, rødme eller blemmer i huden, og kan i noen tilfeller bli så alvorlig at det er nødvendig med akutt legehjelp eller sykehusinnleggelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer