Brexit

Du bør ha reiseforsikring

Det europeiske helsetrygdkortet gir kun rett på helsehjelp i EØS-området.

BREXIT: Etter 47 år forlater Storbritannia den europeiske union. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
BREXIT: Etter 47 år forlater Storbritannia den europeiske union. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forsikring er et av punktene som vil berøre nordmenn når Storbritannia etter 47 år forlater EU. Tidligere har norske reisende til Storbritannia kunnet benytte seg av det europeiske helsetrygdkortet som gir rett til nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land, men denne muligheten forsvinner når Storbritannia nå forlater unionen, opplyser Europeiske Reiseforsikring i en pressemelding.

– Når Storbritannia forlater EU forsvinner denne muligheten - med mindre ordningen skulle bli en del av en fremtidig avtale. Per nå er det ingen som kan si noe konkret rundt dette, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If, i en pressemelding.

Anbefaler reiseforsikring

Det europeiske helsetrygdkortet vil fortsatt være gjeldende i overgangsperioden som er til og med 31. desember 2020. Handeland sier at det likevel er ingen grunn til å droppe reiseforsikringen.

– Rådet fra norske myndigheter er at man har en privat reiseforsikring med tilstrekkelig helsedekning klar før avreise til Storbritannia, så lenge ikke en avtale er på plass. Skulle retten til nødvendig helsehjelp bortfalle, og man ikke er forsikret, risikerer man i verste fall å bli sittende med regningen for behandling selv. Slike summer kan komme opp i millionklassen, sier han i pressemeldingen og legger til:

– Det er også viktig å huske på at man ikke må forveksle rett til nødvendig helsehjelp, med innholdet i en standard reiseforsikring. Sistnevnte dekker ikke bare akutt sykdom eller skade, men også avbestillinger som følge av sykdom eller ulykke, samt utgifter knyttet til forsinkelser, tyverier/skader og rettshjelp, for å nevne noe.

På sine nettsider skriver regjeringen at de anbefaler reiseforsikring ved reise til Storbritannia.

Andre ting du bør være obs på ved reise til Storbritannia i år:

Mobiltelefon:

Såfremt du har et norsk SIM-kort, vil det å sende tekstmeldinger, ringe og bruke mobildata vil koste det samme som du betaler i Norge. Prisinformasjon får du på SMS fra din teleoperatør når du ankommer Storbritannia. Datastreifing (dataroaming), gjelder alle EU/EØS-land.

Pass:

Du kan reise til Storbritannia, som består av England, Wales, Skottland og Nord-Irland, i hele 2020.

Kjøre bil:

Du kan bruke det norske førerkortet ditt og er ikke avhengig av internasjonalt førerkort.

Hva som vil skje etter 31. desember 2020, er i skrivende stund ikke fastslått.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer