Du bør notere ned hvor du har vært

Helsemyndighetene anbefaler folk å notere hvor de ferdes i tilfelle smittesporing. Du kan dessuten sjekke om det har vært smitte på din avgang ved lengre reiser.

SMITTE PÅ REISEN? Ved en eventuell smittesporing lønner det seg å ha notert ned hvor man har vært. Her fra Jernbanetorget i Oslo. Foto: NTB Scanpix
SMITTE PÅ REISEN? Ved en eventuell smittesporing lønner det seg å ha notert ned hvor man har vært. Her fra Jernbanetorget i Oslo. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folk rådes nå til å notere seg hvor de har ferdes i løpet av dagen for å kunne ha bedre oversikt dersom man skulle bli en del av en smittesporingsprossess, skriver NTB.

Dersom man tester positivt på covid-19, må man nemlig oppgi hvor man har vært og hvem man har vært sammen med de siste 48 timene.

– Da vil en notisblokk og en oversikt over hvor man har vært være til stor hjelp. Både for en selv når man skal huske på det, men ikke minst så vil det gå fortere for kommunene å kartlegge det i sitt smittesporingsarbeid, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til P4.

Reist med fly, tog, buss eller skip?

Har du vært på reise kan du også sjekke Folkehelseinstituttets lister over avganger med offentlig kommunikasjon hvor du kan ha blitt utsatt for smitte.

FHIs lister oppdateres jevnlig, og viser konkrete avganger der det har vært påvist smitte blant passasjerene ombord.

Eksempelvis gjelder dette skipet til Fjord Line fra Hirtshals til Langesund klokka 09 14. august, og SAS´flyvning fra København til Oslo klokka 13:45 den 15. august.

MUNNBIND: På Jernbanetorget er det mange som følger regjeringens oppfordring til å bruke munnbind. Video/Reporter: Ørjan Ryland. Vis mer

Har du vært ombord?

FHI skriver at passasjerer på reiser med plassreservasjon som har sittet i nærheten av en person med bekreftet smitte blir kontaktet direkte av lokale helsemyndigheter, og vil bli informert om videre oppfølging i forbindelse med smittesporingen.

Alle andre som har vært om bord på de spesifikke reisene oppfordres til å være oppmerksomme på egen helse og ta kontakt med helsetjenesten dersom de får symptomer på luftveisinfeksjon. Så lenge man ikke har symptomer, er ikke karantene nødvendig, skriver FHI.

Slik gjennomføres smittesporing

FHI skriver på sine nettsider at Alle nærkontakter til personer med bekreftet covid-19 skal raskt identifiseres og følges opp.

De skriver videre at alle med symptomer på covid-19 bør testes, og personer som får påvist covid-19 skal isoleres. Nærkontakter som har vært utsatt for smitte skal identifiseres og følges opp i 10 dager etter siste eksponering.

Ifølge FHI omfatter smittesporingen tre deler:

  • Samtale med indekstilfellet for å kartlegge smittesituasjonen og identifisere nærkontakter.
  • Informere nærkontakter om at de har vært i kontakt med en person som har testet positivt for Covid-19 og dermed kan ha vært utsatt for smitte.
  • Oppfølging av nærkontakter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer