Powerbank

- Du bryter loven

Avinor advarer om å sjekke inn dette.

KONFISKERES: Sjekker du inn denne, bryter du loven. Foto: Avinor
KONFISKERES: Sjekker du inn denne, bryter du loven. Foto: Avinor Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan være irriterende å gå tom for strøm på mobilen, særlig når det ikke er lademuligheter i nærheten. Mange liker å ta powerbank, eller en såkalt nødlader med på reise, slik at man til enhver tid kan ha strøm på mobiltelefonen.

Dersom du skal fly, er det en viktig ting du må huske.

Avinor advarer mot å pakke powerbanker i innsjekket bagasje. Disse kan ta fyr, og er strengt forbudt i innsjekket bagasje, skriver de i en pressemelding.

Hver dag fjerner de gjennomsnittlig 60 powerbanks fra de ulike flyplassene til Avinor.

- Bryter loven

- Powerbanks inneholder litiumbatterier som kan selvantenne. Disse batteriene produserer sin egen oksygen når de brenner og er derfor vanskelig å kontrollere, sier seniorrådgiver security i Avinor, Ole Folkestad i pressemelding.

Dersom en powerbank tar fyr i en innsjekket bagasje som ligger i bagasjerommet på flyet, kan det fort gå galt.

- Når en passasjer sjekker inn, inngår vedkommende en kontrakt med flyselskapet ved at de svarer på om de har med seg farlig gods. Ved å transportere batterier i innsjekket bagasje bryter de denne kontrakten, og dermed loven, legger seniorrådgiveren til.

Fjerner dem

Innsjekket bagasje blir sendt til gjennomlysning via røntgenmaskiner og det er her Avinor oppdager powerbanks. Hvis de oppdager en powerbank i en innsjekket bagasje, må de konfiskere og kaste denne.

Det fjernes over 20 000 powerbanks i året fra innsjekket bagasje på Avinors flyplasser.

I januar omtalte Dagbladet om et passasjerfly som måtte avbryte turen fra Taiwan til Singapore da en powerbank tok fyr i kabinen.

Ikke bruk på flyturen

Regelen er altså at man må ha den med i håndbaggasjen. Men det er viktig å vite at flyselskapene har ulike regler på dette.

Norwegian skiller deg fra en del andre selskap ved at det er forbudt å bruke dem på reisen.

- Nødlader/Strømbank/Powerbanks skal verken lades eller benyttes om bord i flyene til Norwegian. Vi kunngjør reglene om bord og dersom vi ser at noen likevel benytter dette vil våre kabinansatte ta kontakt med vedkommende. Vi har heller ikke muligheter for USB-lading om bord på våre fly, sier kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari i Norwegian.

- Dersom vi skal endre på gjeldende regelverk må vi gjennomføre en risikovurdering, og oppdatere våre operasjonsmanualer.

Dersom bransjestandard er å tillate det, kan det være vi vil gjøre en ny vurdering, men per i dag er det altså ikke tillatt å benytte dette om bord, opplyser Skari.

Disse tipsene bør du følge om du vil unngå å ta med deg veggedyr hjem fra ferien. Video: Embla Hjort-Larsen / Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer

For Widerøe gjelder noe annet.

- Det er ikke noen begrensninger på bruk av disse om bord, men passasjerer får beskjed om å ha batteriet under oppsyn og umiddelbart ta kontakt med besetningen skulle det gå varmt eller være defekt på noen måte, sier Catharina Solli, kommunikasjonssjef i Widerøe.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer