Utenlandsreise og reiseforsikring

Du er ikke garantert helsehjelp

Hvis du velger å reise til utlandet i sommer, er det ikke sikkert at du får helsehjelp, skriver Forsikringsselskapet Fremtind.

HELSEHJELP: Det er ikke sikkert det lokale helsevesenet kan hjelpe deg hvis du blir syk på utenlandsreise. Foto: Rob Wilson / Shutterstock / NTB
HELSEHJELP: Det er ikke sikkert det lokale helsevesenet kan hjelpe deg hvis du blir syk på utenlandsreise. Foto: Rob Wilson / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du bestilt, eller planlegger å bestille reise til utlandet i sommer?

Fremtind mener at det ikke er noen garanti for at du får forsvarlig hjelp i røde land, om du trenger det.

Situasjonen i Europa er fortsatt usikker og gjør det risikabelt å reise ut av Norge, skriver de i en pressemelding.

Gjelder ikke i røde land

Skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til Sparebank 1 og DNB, Therese Nielsen forteller at Fremtinds reiseforsikring ikke gjelder i røde land.

- Vi har stor forståelse for de som har behov for å gjennomføre enkelte reiser, og vi dekker reiser til røde land når du må reise for eksempel på grunn av dødsfall og sykdom i nær familie eller skade på bolig i utlandet, sier hun og fortsetter.

- For næringskunder dekkes alle tjenestereiser når arbeidsgiver anser reisen som nødvendig å gjennomføre.

I tillegg til Europeiske reiseforsikring dekker også reiseforsikringen til Tryg og Storebrand reiser til røde land, men kun EU og EØS-land. Gjensidiges reiseforsikring dekker derimot reiser til alle land.

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad forteller til Dinside at Gjensidiges reiseforsikring har vært gyldig gjennom hele pandemien.

- Vi anbefaler at reiserådene alltid følges, og vår forsikring bygger på norske myndigheters reiseråd. Men velger du likevel å reise til et land eller område som er rødt, har du gyldig reiseforsikring for alle hendelser og skader som ikke har sammenheng med koronasituasjonen.

Kommunikasjonsdirektør i Europeiske reiseforsikring, som er en del av If, Andreas Handeland forteller til Dinside at de valgte å gi en fullverdig reiseforsikring også i røde land i EU, Schengen og Storbritannia, fordi de er sikre på at situasjonen i disse områdene tilsier at det er greit.

- Samtidig blir stadig flere vaksinert. Oppdatert informasjon fra vårt sykehus-nettverk Euro-Center, som har oversikt over både offentlig helsetilbud og privat helsevesen i disse landene, viser at vi kan gi kundene normal hjelp dersom noe skjer, forteller han og fortsetter.

- Vi har hele veien vært tydelige på at dette ikke er en oppfordring til å reise. Men når smittesituasjonen er under kontroll og sykehuskapasiteten i disse områdene er god, ønsker vi at de som anser sin egen reise for nødvendig skal ha muligheten. Vi gir da en fullverdig forsikringsdekning uansett om du er vaksinert eller ikke, som selvfølgelig også dekker koronarelaterte hendelser.

Vanskelig situasjon

Slik situasjonen er nå, er det mye å sette seg inn i om man skal reise utenlands. Hvilke unntak er det for eksempel i forsikringsdekningen, og hvilke bestemmelser er det i landet du skal reise til?

- Åpner vi opp vår reiseforsikring i røde land vil mange la seg friste til å bestille og reise utenlands. Da gjør vi det vanskelig for kundene våre og vi risikerer å sette dem i unødvendige og krevende situasjoner. Det ville vært uansvarlig av oss, påpeker Nielsen.

- En bør ha en reell forventning til hvordan en ferie i en pandemi faktisk kan være. Det kan by på flere utfordringer, og alle bør sette seg inn i smittesituasjonen og kapasiteten til det lokale helsevesenet.

Reising frarådes

Både assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad og Helseminister Bent Høie fraråder nordmenn å reise til utlandet nå.

Det er ingen garanti for at sykehuskapasiteten i Europa blir god fremover og i sommer. Dermed er det ikke sikkert at det lokale helsevesenet kan hjelpe deg heller.

- Dette er hovedgrunnen til at vi ikke åpner vår reiseforsikring til røde land. På dette feltet er vi ikke smartere enn myndighetene og vi mener de er best skikket til å vurdere om land er trygge å reise til eller ikke, forteller Nielsen.

Det generelle reiserådet gjelder nå til 1. juli.

Fra rødt til gult

Prissjekken på flyreiser til land som nærmer seg gult nivå viste at mange billetter allerede var utsolgt til en del destinasjoner, spesielt hos flyselskapet Norwegian.

Det viser at flere tar sjansen på å bestille flybiletter langt frem i tid.

- Om landet blir gult før avreisedato vil reiseforsikringen gjelde på reisen som normalt, med eller uten vaksinepass. Men vi dekker ikke avbestilling av reisen om den ble bestilt mens landet var rødt, presiserer Nielsen.

Gratis forsikring til turister

Turistforeningen hos Spanias Ambassade skriver i en pressemelding at flere av de spanske regionene tilbyr en tilleggsforsikring knyttet til covid-19.

Det gjelder regionene som nordmenn oftest besøker.

De skriver videre at dersom du blir syk mens du er på ferie, kan du få dekket utgifter i forbindelse med smitte, uavhengig av hvor du oppholder deg.

Det vil altså si at du som besøkende i for eksempel Andalucia vil få dekket medisiner, transport ved sykdom og sykehusinnleggelse, i tillegg til utgifter for forlengelse av oppholdet ved karantene på opptil 15 dager. Dette gjelder både for den smittede og reisefølget.

Om du dekkes av slike lokale forsikringsordninger i Spania, og på hvilken måte, avhenger av hvilken region du eventuelt reiser til.

Her gjelder forsikringen

Forsikringer dekkes hvis det er strengt nødvendig å reise til et rødt land. Eksempler på det er:

  • Samværsrett med barn
  • Bisettelser
  • Livsforlengende eller nødvendig behandling
  • Skade på bolig i utlandet

Om du er i tvil anbefaler Nielsen deg å sjekke dine egne vilkår, og ta kontakt med forsikringsselskapet ditt.

Reiseforsikringen gjelder som vanlig i Norge, og dekker avbestilling om du blir akutt syk.

- Om du har bestilt reise etter 5. november i fjor dekker vi ikke avbestilling grunnet frykt for smitte eller koronarestriksjoner, forklarer Nielsen.

Fremtind dekker heller ikke avbestilling av innenlandsreiser ved karantene.

Unntaket er hvis du blir satt i karantene av myndighetene, såkalt «myndighetspålagt karantene». Da dekker de fortsatt avbestilling av fritidsreiser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer