Du får bota

Dette kan koste deg dyrt.

DYRT: Om du parkerer feil med denne, kan det bli dyrt. Foto: NTB
DYRT: Om du parkerer feil med denne, kan det bli dyrt. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver tredje nordmann ønsker å totalforby elsparkesykler. Det viser en landsomfattende undersøkelse gjort av If forsikring.

En av årsakene til nordmenn irriterer seg over utleie-elsparkesyklene er ifølge If at de i mange byer og tettsteder blir satt fra seg «her og der».

Bård Morten Johansen viser hvordan man skal pakke bilen trygt for sommeren. Her bør du ikke legge den tyngste bagasjen. Video: Anabelle Bruuun / Dagbladet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

De hindrer framkommeligheten for andre som bruker veibane, sykkel- og gangfelt, gågate og fortau. Slike tilfeldig hensatte sykler er ikke bare et problem for blinde og svaksynte, men hindrer framkommeligheten til alle, mener If.

Villparkering

- Noen mener nok også at «villparkeringer» av elsparkesykler forsøpler byrommet også, kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Feilparkering av elsparkesykler på fortau i hovedstaden er blitt en lukrativ inntektskilde, viser tall som DinSide har innhentet fra Bymiljøetaten i Oslo.

Til og med uke 27 er det utstedt 5 316 parkeringsbøter for feilparkering av elsparkesykler i Oslo.

- Elsparkesykler fra utleieselskapene kan gis et parkeringsgebyr og vil da typisk bli fotografert og påsatt en gul lapp tilsvarende den som benyttes ved feilparkering av biler. Prisen per parkeringsgebyr er 900 kroner, forteller Marie Berge, pressevakt i Bymiljøetatens kommunikasjonsavdeling til DinSide.

Kostbart

Dermed er det skrevet ut parkeringsgebyr på svimlende 4 784 400 kroner hittil i år.

- Elsparkesykler er definert som liten elektrisk motorvogn, og i henhold til trafikkreglenes § 20 som regulerer dette, skal de ikke parkeres til unødig hinder, forteller Berge.

Det er tillatt for de som leier elsykler og elsparkesykler å parkere elsparkesykkel i sykkelstativer og ellers på de samme arealene som sykler kan parkeres.

Det må imidlertid parkeres slik at kjøretøyet ikke hindrer andre.

Minst mulig fare

På fortau skal rullestolbrukere og barnevogner kunne passere uten å bli hindret, forklarer Oslo kommune på sine hjemmesider.

Dessverre har elsparkesykler og sykler lett for å velte, og kan dermed være til hinder selv om de ble parkert hensynsfullt.

Sparkesyklene bør derfor parkeres slik at det utgjør minst mulig fare for å velte, for eksempel godt til side på et fortau, på egne parkerings­plasser eller i sykkelstativer, bortsett fra stativene som er reservert for Oslo bysykkel.

Sykler og elsparkesykler som står til hinder for trafikk kan bli fjernet av Bymiljøetaten. Dette gjelder i likhet med andre kjøretøy og gjenstander. I slike tilfeller må eier av elsparkesykkelen betale et inntauingsbegbyr på 4341 kroner.

Du kan få regninga

Det er imidlertid ikke bare eierne av elsparkesykler som blir sittende igjen med regninga for feilparkeringa. Den må den som parkerte feil risikerer å måtte få regninga.

- Den blir lagt til i prisen som leietakeren skal betale for selve leien av elsparkesykkelen, forklarer David Bjørneseth, kunderådgiver i Lime.

- Beløpet trekkes da fra kortet som er lagt inn i appen i forbindelse med leieavtalen.

Konkurrenten Ryde har foreløpig en annen praksis.

Mange klager

- Praksisen rundt fortausparkering i Oslo er i mange tilfeller vanskelig å forstå. Vi har derfor klaget på veldig mange ilagte bøter, og rundt 20 prosent av sakene ender med medhold.

Dersom vi fortsatt er uenig sender vi klage på avslaget og omkring 1/3 av disse ender med en avgjørelse i vår favør. Dette mener vi er en oppsiktsvekkende feilmargin, og så lenge det er såpass stor uklarhet om reglene har vi valgt å ikke sende gebyret videre til kundene våre, sier Tobias Balchen, daglig leder i Ryde.

- Vi jobber nå med å etablere løsninger slik at vi kan sende gebyret til kunder, når vi har fått en klarhet i hvordan regelverket blir praktisert.

Og vi vil i framtida sende gebyret til kunder som åpenbart har feilparkert på fortauet, så de selv må betale parkeringsbota, forteller han.

Har du et tips til meg om elsparkesykler?

Har du et tips til meg om elsparkesykler?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips eller meninger om elsparkesykler? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer