Taxfree på flyplassen:

Du får kjøpt mer enn kvoten på den ene taxfreebutikken - men ikke på den andre

Hvor kjøper du taxfreevarene? Visste du at du kan handle så mye du vil av taxfree-alkohol, -tobakk og andre taxfreevarer på den ene taxfreebutikken, mens du kun får handle kvoten på den andre?

NEI, DU FÅR IKKE BRUKE KVOTEAPPEN PÅ TAXFREEVARER: Du kan fortolle inn vin fra Spania, men ikke vin fra taxfree. Derfor får du heller ikke kjøpt mer enn kvoten på ankomst-taxfree. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NEI, DU FÅR IKKE BRUKE KVOTEAPPEN PÅ TAXFREEVARER: Du kan fortolle inn vin fra Spania, men ikke vin fra taxfree. Derfor får du heller ikke kjøpt mer enn kvoten på ankomst-taxfree. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert

Nylig åpnet en ny og mer en dobbelt så stor taxfreebutikk på Oslo Lufthavn Gardermoen - som du kan se i denne artikkelen på Dinside.

Men visste du at det er forskjellige regler for hvor mye du kan kjøpe på taxfree-butikken på avreise og ankomst? Og at reisedestinasjonen din har betydning for hvor mye du får kjøpe?

Det er også regler for hvor du må ha kjøpt varene som kan fortolles inn med Tollvesenets nye og enkle kvote-app:

Du får ikke lov til å fortolle inn varer fra taxfreebutikken.

DU FÅR IKKE FORTOLLE VIN HERFRA: Vin fra butikken på reisemålet ditt er greit å fortolle inn, men ikke vin fra taxfreebutikken i Norge. Dette bildet er fra den nye taxfreebutikken i ankomsthallen på Oslo Lufthavn. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
DU FÅR IKKE FORTOLLE VIN HERFRA: Vin fra butikken på reisemålet ditt er greit å fortolle inn, men ikke vin fra taxfreebutikken i Norge. Dette bildet er fra den nye taxfreebutikken i ankomsthallen på Oslo Lufthavn. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Vi har tidligere skrevet om at du ikke får kjøpt peanøtter og chips på taxfreebutikken på flyplassen - og at bakgrunnen for det ligger i det norske avgiftssystemet.

Her trenger du ikke bry deg om den norske kvoten

Ifølge kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norge (TRN), får du ikke kjøpt mer enn kvoten på taxfreebutikken på ankomst - mens det ikke er de samme reglene på avreise-taxfree.

KAN IKKE SELGE MER ENN KVOTEN: Haakon Dagestad i Travel Retail Norge forteller at de ikke har lov til å selge mer enn kvoten på ankomst-taxfree. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KAN IKKE SELGE MER ENN KVOTEN: Haakon Dagestad i Travel Retail Norge forteller at de ikke har lov til å selge mer enn kvoten på ankomst-taxfree. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

- Det står i bevillingen vår at vi ikke kan selge mer enn kvoten på taxfree ankomst, og grunnen til det ser ut til å være en gammel avtale mellom de nordiske landene om tollfri handel, forteller kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norge (TRN) til Dinside.

Seksjonssjef Sonja Finne i toll- og vareførselsavdelingen i Tolldirektoratet bekrefter dette overfor Dinside.

NORDISK AVTALE: Grunnen for begrensningenene i taxfreesalget er en nordisk avtale, forteller seksjonssjef Sonja Finne i toll- og vareførselsavdelingen i Tolldirektoratet. Foto: Tolldirektoratet
NORDISK AVTALE: Grunnen for begrensningenene i taxfreesalget er en nordisk avtale, forteller seksjonssjef Sonja Finne i toll- og vareførselsavdelingen i Tolldirektoratet. Foto: Tolldirektoratet Vis mer

Hun forteller at Norge er forpliktet til å begrense salg av taxfreevarer til «kvoten» for passasjerer som skal til Norge, Sverige, Danmark og Finland, og at dette er en nordisk avtale om beskatning av reisegods i reisendetrafikken.

- Regelen er gjennomført for alle taxfreeutsalg i trafikken mellom de nordiske landene, altså om bord på ferger og fly, og på flyplasser. Tilsvarende regler gjelder i alle de nordiske landene. Man kan altså ikke kjøpe mer enn «kvoten» til det enkelte land ved avreise til Danmark, Sverige, Finland eller Norge, forklarer Finne.

Men pass på: Du kan fremdeles ikke kjøpe «så mye du vil»!

Selv om du i prinsippet kan kjøpe så mye taxfreevarer du vil i taxfreebutikken i avgangshallen, er det fremdeles noen regler det er greit å vite om.

Finne understreker at selv om det ikke er noen regel som bestemmer hvor mye taxfree du får kjøpt til andre land enn Norge, Sverige, Finland og Danmark, er det likevel begrensninger på hvor mye du får lov til å ta med deg tollfritt inn i mange land.

- EU har for eksempel gjennomført en øvre grense for hva man tollfritt kan medbringe inn i unionen (maksimalt 1 liter alkoholholdig drikke over 22 prosent vol, 2 liter opp til 22 prosent vol, 4 liter vin og 16 liter øl), forteller Finne.

- Du kan altså kjøpe mer enn kvoten hvis du skal til Tyskland enn hvis du skal til Sverige, selv om kvoten er lik i de to landene, men har man med mer enn dette, må varene tollbehandles ved ankomst, understreker seksjonssjefen.

Du får ikke fortolle inn taxfreevarer i Norge

Dinside har tidligere skrevet om den nye kvoteappen som gjør det enkelt å fortolle inn alkohol og tobakk dersom du har kjøpt mer enn kvoten.

Denne kan du imidlertid ikke bruke på taxfreevarer:

Ifølge Dagestad i TRN er det ikke lov til å fortolle inn taxfreevarer - og som følge av det har de heller ikke lov til å selge mer enn kvoten på ankomst-taxfree.

- Dette er riktig. Regelen er ikke knyttet til KvoteAppen i utgangspunktet, den ble innført samtidig som det ble tillatt med ankomstsalg av taxfreevarer ved flyplasser i Norge. Begrunnelsen for regelen er at det ikke skal være anledning til å handle mer enn «kvoten» i tollfrie utsalg, i henhold til den nordiske avtalen om beskatning av reisegods i reisendetrafikken, forteller Finne.

Hold orden på flaskene!

Men du kan kjøpe med deg alkohol fra reisen din og i tillegg kjøpe kvoten på taxfree etter ankomst til Norge - men du må da fortolle inn de varene som du har kjøpt i utlandet.

- Hvordan kan man vite forskjellen på de flaskene man har kjøpt på for eksempel butikken i Spania, og flaskene man har kjøpt på taxfree?

- Vi antar at det for den enkelte reisende vil være greit å skille mellom varer man har kjøpt ved ankomst på flyplassen og varer man har kjøpt andre steder. For eksempel må varer kjøpt i butikk i utlandet sjekkes inn som bagasje, mens utenlandske taxfreevarer som skal tas med om bord i flyet skal være i forseglet pose. Dersom man handler «kvoten» ved ankomst på flyplassen i tillegg, kan man bruke «fortoll varer»-funksjonen i KvoteAppen, og velge selv hvilke varer som skal fortolles, sier Finne til Dinside.

Hun understreker også at det i Norge gjelder en «selvdeklareringsplikt», som innebærer at det offentlige som utgangspunkt har tillit til at den enkelte fortoller inn de rette varene.

- Dette prinsippet gjelder også ved eventuell kontroll. Dersom du blir kontrollert på flyplassen, og har fortollet riktig mengde varer ved bruk av KvoteAppen, vil Tolletaten derfor legge til grunn at de av varene du har fortollet er kjøpt før ankomst, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer