Du får som fortjent!

Forakten er i balanse. Du trekker likegyldig på skulderen overfor uteliggeren. Han trekker på skuldrende etter å ha ranet deg.

Inga Holst

Journalist, DinSide Foto: Karoline Brubæk
Inga Holst

Journalist, DinSide Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den ukjente mannen ignorerer skiltet med påskriften Ingen gjennomgang. I det jeg låser opp døren, smetter den smale, mørke skikkelsen inn.

- Venninna mi i tredje skal klippe håret mitt, sier fyren.

- Som om du har venninner her, tenker jeg, med et snev av spontan nervøs forakt.

Prydbuskene står sirlig på rekke rundt boligkomplekset. En søramerikansk pike polerer jevnlig dørknottene. Sola skinner strålende på utsiktsbalkongene.

Fyren smetter inn i heisen. Midt mellom andre og tredje legger han hånden over munnen min:

- Jeg dreper deg!

Du har sett dem før.

På metrovognen mens du sitter bøyd over bykartet eller kikker likegyldig ut vinduet: - Jeg er en stakkars rumensk sigøynerpike. To barn, har jeg. Vær så snill, kjøp en avis av meg, slik at jeg får kjøpt melk til barna mine, tigger hun med aksent av ukjent opprinnelse.

Pukkelryggen på hjørnet som på en plakat proklamerer sin elendighet: ”Jeg er morløs og arbeidsufør. Vær så snill å hjelp i Guds navn.

Eller den tannløse heroinisten med gapende sår som kløende ber om en tier, en euro, en dollar til kaffe, mat, dop eller til en billett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.