Beskyttelse ved kjøp av pakkereise

Du får sterkere rettigheter på pakkereise

Du skal bli helt sikker på når reisen din er lovbeskyttet.

LOVBESKYTTET FERIEHYGGE: Ved kjøp av pakkereise har du loven på din side hvis noe uventet skulle skje før, under og etter reisen. Den oppdaterte pakkereiseloven vil gjøre rettighetene dine tydeligere. Foto: Antonio Guillem/Shutterstock/NTB scanpix.
LOVBESKYTTET FERIEHYGGE: Ved kjøp av pakkereise har du loven på din side hvis noe uventet skulle skje før, under og etter reisen. Den oppdaterte pakkereiseloven vil gjøre rettighetene dine tydeligere. Foto: Antonio Guillem/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Skal du dra på pakkereise i år, må du følge med her: Du får nye rettigheter. Det kommer ny pakkereiselov til sommeren, som følge av et nytt og oppdatert pakkereisedirektiv fra EU.

Det betyr at norske forbrukere får bedre beskyttelse ved bestilling av pakkereiser de selv setter sammen, framfor å bestille fly og hotell hver for seg.

Nasjonale lover og forskrifter som gjennomfører direktivet, skal tre i kraft senest 1. juli 2018.

Flere får feriebeskyttelse

Pakkereisedirektivet vil oppdatere den allerede eksisterende pakkereiseloven. En pakkereise er sammensatt av flere elementer, oftest en flytur og hotellopphold, som markedsføres og selges til én samlet pris.

Det nye pakkereisedirektivet vil

  • sørge for at flere reisearrangementer omfattes av regelverket.
  • øke informasjonskravene til reisende.
  • klargjøre at arrangøren har ansvaret for gjennomføring av pakkereisen.
  • styrke den reisendes rettigheter, blant annet retten til avbestilling.
  • gi klarere regler for endring og opphør av pakkereiseavtalen.
  • pålegge arrangøren større plikt til å hjelpe dersom den reisende kommer i vanskeligheter.
  • styrke rettssikkerheten til både reisende og næringsdrivende.

Kilde: Barne- og likestillingsdepartementet

Det er ikke en pakkereise hvis du betaler for fly og hotell hver for seg.

Ved kjøp av en pakkereise, nyter du i dag vesentlig bedre beskyttelse enn dersom du setter sammen reisen selv.

Sverre McSeveny-Årli, direktør for reise utland i Virke.
Sverre McSeveny-Årli, direktør for reise utland i Virke. Vis mer

- Da er nemlig reisearrangøren ansvarlig for hele reisen, og du risikerer for eksempel ikke å bli sittende igjen med et forhåndsbetalt hotell om flyet ikke går, sier Sverre McSeveny-Årli, direktør for reise utland i Virke.

Loven gir deg også rett til å avbestille reisen dersom det oppstår krig, naturkatastrofer eller smittsomme sykdommer i landet du skal til, samt hvis du selv blir alvorlig syk eller havner i en ulykke.

Det nye direktivet vil bli tydeligere på informasjonsbiten rundt pakkereisen. Som forbruker skal du få beskjed om hvilke rettigheter du har ved kjøp av pakkereise, samt hvis turen du bestiller ikke omfattes av pakkereiseloven.

Virke er fornøyd med oppdateringene i regelverket, men legger til at de godt kunne tenke seg at de nordiske landene hadde hatt de samme reglene å forholde seg til.

- Vi mener dette ville stimulert til sunn konkurranse i markedet, samt at ulike reiseaktører ikke blir forskjellsbehandlet, sier McSeveny-Årli.

Dette har de spilt til barne- og likestillingsdepartementet og overfor reiselivsbransjen.

Flere bestillinger enn i fjor

Finn.no forteller om at flere store aktører innenfor fly, hotell og charter har hatt salg i januar, som har resultert i en sterk start på året i trafikk og bestillinger på markedsplassen.

Rundt én million nordmenn dro på pakkereise i fjor, og det er forventet samme antall reisende i år. Første uken av 2018 har ti prosent flere bestilt pakkereise på Finn.no sammenlignet med samme uke i fjor.

- Et godt tips er å bestille tidlig. Mange av de mest populære destinasjonene for sommerferien begynner allerede å bli utsolg, sier Eivind Christiansen, produktdirektør for reise.

Over hundre henvendelser

Forbrukerrådet fikk omtrent 200 henvendelser om pakkereiser i fjor. De som tok kontakt hadde spørsmål om alt fra dårlig mat og feil hotellrom til hvem som skal dekke skader og rettigheter ved innstilling av fly.

De fremholder at du har rett til å klage til reiseselskapet du bestiller pakkereise gjennom. Du kan avbestille reisen mot et gebyr, som blir større jo nærmere reisen du kommer.

Det nye pakkereisedirektivet tas godt imot av Forbrukerrådet. De synes det er bra at myndighetene følger med på markedet for reiser og hvordan vi nå faktisk bestiller feriene våre.

- Mange forbrukere bestiller reiser via nettsteder som faktisk tilbyr flere tjenester. Vi er derfor veldig glade for forslaget om at pakkereiserettighetene blir utvidet, sier Pia Cecilie Høst, leder av Forbrukerdialog.

Slik ser høringssvaret til Forbrukerrådet angående pakkereisedirektivet ut.

Hvor skal vi reise hen?

Flere aktører i reisebransjen ser tendenser til at nordmenn vil reise mer i år enn i fjor.

Middelhavsfavorittene Spania og Hellas troner på toppen av 2018-prognosene til Virke, tett etterfulgt av mer hjemlige Danmark.

Også reisebyrået Ticket rapporterer om økt interesse før sommeren 2018. Bestillingene deres har økt med 13 prosent, og Spania, Hellas, Italia og Frankrike ligger på topp.

Det er verdt å merke seg at Tyrkia er på vei opp etter en periode med nedgang i antall tilreisende på grunn av politiske uroligheter

Bestillingene til Tyrkia i 2018 øker etter flere år med nedgang, melder Ticket. Fortrinnsvis skyldes dette at tyrkerne selv tar turen til Istanbul og Ankara, men også reiser til typiske turiststeder tar seg opp.

Både Ving og TUI har økt kapasiteten til landet denne sommeren.

- Tyrkia er et prisgunstig alternativ, og Antalya klatrer på topplisten for reisemål i sommerferien. Så lenge det holder seg rolig i Tyrkia, forventer vi at flere vil velge landet som reisemål i sommer, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer