Ukraina-krigen

Du kan avlyse gratis

Dette er dine rettigheter hvis prisen på ferien stiger etter at du har bestilt.

BLIR DYRERE: Lunsjen på en italiensk restaurant, som her i Nice, kan blir langt dyrere enn tidligere. Foto: Odd Roar Lange
BLIR DYRERE: Lunsjen på en italiensk restaurant, som her i Nice, kan blir langt dyrere enn tidligere. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Drivstoffprisene fyker til værs og alt tyder på at sommerens feriereiser blir dyrere enn mange har planlagt. Ukrainakrigen kommer til å påvirke ferien din. Ikke minst når det kommer til regningen.

Selv forhåndsbetalte reiser kan stige i pris. Og du kan ende opp med en ekstraregning på flere tusen kroner.

Drømmen om en billig ferie kan ryke og i stedet ende opp som den dyreste noensinne.

TIPS: Dette er genialt om du vil se serie eller film på flyet! Video: Hanna Krogh-Reinsnes. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Men du kan unnslippe regningen, og det er smart å kjenne til reglene. Derfor litt mer om dem litt senere.

Det er vanskelig å forutsi hva som kommer til å skje med flybillettprisene, men mye tyder på at de kommer til å stige i løpet av kort tid.

Dyrere å fly

Flyselskaper henter vanligvis inn mesteparten av en økning i drivstoffprisene via høyere priser på billettene. Men etterdønninger fra coronapandemien sammen med Russlands invasjon av Ukraina har gitt flybransjen nye utfordringer:

- Det er virkelig ingen presedens for hva som skjer akkurat nå, sa United Airlines finansdirektør, Gerry Laderman, på en konferanse i San Diego mandag.

- Tidligere har flyselskapet hentet inn 60 prosent av drivstoffprisene fra de reisende, men med rekken av kriser for flybransjen er det ikke mulig å forutsi om det vil være tilfelle denne gangen, fortsetter Lademann.

- Drivstofftillegg er en løsning som bransjen har benyttet tidligere, som for eksempel under Irak-krigen. Men SAS har ikke tatt noen avgjørelse på dette per nå, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til DinSide.

Overnatting og transport

Populære ferieland som Tyskland og Italia er avhengige av gass fra Russland og dermed sårbare for leveranser og priser derfra. Dette kommer til å virke inn på prisene både på overnatting og restaurantbesøk.

Også kostnader knyttet til leiebil i ferien vil skyte i været. Antall leiebiler både i Europa og USA er sterkt redusert under coronapandemien, og leieprisen er mange steder litt mangedoblet. I tillegg kommer altså drivstoffutgifter.

Så husk i alle fall å ikke å betale for unødvendige forsikringer.

Etterspørselen etter sydenturer har allerede falt som en stein, og med bortfallet av russiske turister til land som Hellas og Tyrkia kan reiser hit bli billige selv om kostnader til drivstoff øker. Årsaken er at prisen styres av etterspørsel og ledig kapasitet og stiger ikke før de billigste reisene er solgt.

GOD PLASS: Det kan bli god plass på mange strender langs Middelhavet i sommer. Foto: Odd Roar Lange
GOD PLASS: Det kan bli god plass på mange strender langs Middelhavet i sommer. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Avlys helt gratis

Men hvor mye kan et reiseselskap kreve at du betaler i ekstrakostnader for en reise?

- For reisearrangører som følger Virke og Forbrukertilsynets standardvilkår, og dette nedfelt i avtalen og pakkereiseloven som er basert på EUs pakkereisedirektiv, sier forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Arrangøren kan i sin avtale med den reisende fastsette at pakkereiseprisen kan justeres opp eller ned ved endringer i offentlige skatter og avgifter, samt ved endringer i transportpriser eller valutaendringer.

- Den reisende skal få en begrunnelse for og en beregning av prisøkningen. Arrangøren må i tilfelle også i betingelsene gi kunden tilsvarende rett til å kreve prisreduksjon dersom omstendighetene arrangøren forbeholder seg rett til å justere prisen opp etter, utvikler seg i kundens favør, sier Thomas Iversen.

Du må varsles

Men reisearrangøren kan ikke sende deg til tilleggsregning like før avreise.

- Varselet om prisøkning må være sendt til den reisende senest 20 dager før avreise for at krav om prisøkning skal være gyldig.

Samtidig kan ikke reisende påberope seg prisjustering i sin favør grunnet omstendigheter som inntrer senere enn 20 dager før avreise. Så dersom prisen på en sydentur som du bestiller og betaler nå, skulle synke brått et par uker før avreise, er du fortsatt bundet til prisavtalen.

For noen vil det lønne seg å vente til prisen eventuelt faller, og satse på restplasser.

- Hvor mye kan reisearrangøren legge på regningen etter at avtalen er inngått?

- En prisøkning på mer enn 8 prosent av den avtalte kjøpesummen gir kunden rett til å gå fra avtalen uten å betale noe, sier Thomas Iversen og fortsetter:

- I varselet om prisøkning skal arrangøren sette en rimelig frist for din rett til å heve kjøpet uten kostnader for deg. Fristen kan ikke settes til kortere enn tre virkedager.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer