Uavhengig om du er på ferie eller surfer på nettet, kan du fort komme over merkekopierte varer. Det kan kanskje være fristende å kjøpe et par billige joggesko, en billig veske eller en klokke som er helt lik en merkevare. Dette er likevel noe du bør unngå.
- Det kan få konsekvenser å handle piratkopier og man tar en stor sjanse ved å gjøre det når man er utenlands for eksempel på en sommerferie, sier Elisabet Mæland Fosse, avdelingsdirektør for kommunikasjon og kunnskap i Patentstyret.

Kan koste deg 50 000
Viktig å være klar over
Det er ikke noen man kanskje tenker på der og da, men det er viktig å være klar over at i noen europeiske land er det like ulovlig å kjøpe piratvarer til privat bruk som å selge dem i næringsvirksomhet, forklarer Fosse.
- Du kan bli bøtelagt eller til og med dømt til fengsel. Det er ulike regler og straffenivå i ulike land og det som gjelder i år kan være endret når du skal på ferie til neste år, sier hun.
Ifølge avdelingsdirektøren er det ulovlig å kjøpe piratkopier i Frankrike, Hellas og Italia. Du kan for eksempel bli stoppet dersom du mellomlander i et land hvor det er ulovlig, selv om du kjøpte en piratkopiert vare i et land hvor det er lov.
I Norge er det ikke straffbart at du som privatperson tar med deg en piratkopiert vare til personlig bruk inn til landet. Men dersom det mistenkes at varene du har med deg er ment for videresalg, er dette ikke lov etter norske regler.

Kjæresten gikk viralt: - Litt flaut
Kan utgjøre en sikkerhetsrisiko
Ifølge en ny EU-rapport har én av fire unge bevisst kjøpt uekte varer.
- Før var piratkopiering bare vanlig for luksus- og merkevarer som vesker og klær. Nå piratkopieres alt fra batterier og matvarer til leker, legemidler, sminke og reservedeler til biler, forklarer Fosse.
Dette er produkter ingen kjenner opprinnelsen til. De er ifølge henne framstilt uten kontroll og godkjennelse, og inneholder stoffer og materialer av ukjent opphav.
- Det kan for eksempel være solbriller uten UV-filter eller sminke som ikke er testet og som kan framkalle sterke allergiske reaksjoner fordi de for eksempel inneholder bly eller kvikksølv. Leker til små barn kan også inneholde giftige stoffer som er svært helsefarlige og som i tillegg kan utgjøre en sikkerhetsrisiko. Selv om varene er CE og har sikkerhetsmerker så kan de være falske, så kjøp ekte varer, det er viktig for din og andres helse og sikkerhet, råder avdelingsdirektøren.
- Det er også et moralsk spørsmål, fordi sjansen er stor for at du bidrar til å finansiere kriminelle nettverk, hvitvasking og narkotikahandel. Hvis du er opptatt av miljø og natur, så er det en kjent sak at skinn til piratkopierte vesker og sko kan være produsert av utrydningstruede arter. Det er også rapportert om kvikksølv og andre skadelige stoffer i for eksempel joggesko, avslutter hun.