Trikset mange ikke kjenner om flyreiser:

Du kan blokkere

Slik får du bedre plass når du skal ut og fly.

VIL DU HA BEDRE PLASS: Sjekk om flyselskapet ditt tilbyr deg å betale litt ekstra for å beholde nabosetet ledig. Foto: Odd Roar Lange
VIL DU HA BEDRE PLASS: Sjekk om flyselskapet ditt tilbyr deg å betale litt ekstra for å beholde nabosetet ledig. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flyselskapene misliker å fly med tomme seter som de ikke får penger for. Flypassasjerer på sin side, ønsker gjerne mer plass og å slippe å ha ukjente medpassasjerer helt inntil seg.

Nå finnes det en løsning på «problemet». Du kan nemlig blokkere nabosetet for en liten avgift.

FORSVINNER: En god del bagasje forsvinner eller kommer forsinket frem etter flyreiser. Derfor kan det være lurt å gjøre dette før du sender bagasjen! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Bedre reise

Flere flyselskap tilbyr nemlig passasjerer å betale en liten avgift mot at nabosetet ikke blir solgt til andre. Dermed kan du bedre plass til deg selv og håndbagasjen.

Det vil si, du kan hos flere selskap ikke ha med mer håndbagasje selv om plassen er større. Og du kan ikke bruke den som ekstra barnesete eller oppbevaring av musikkinstrument eller liknende uten å betale ekstra for det. Det skal være ledig for nettopp litt mer privatliv og «luksus».

Det er stadig flere flyselskap som tilbyr de nye tjenestene til noen av sine passasjerer.

Skattefritt

SAS er blant disse selskapene, og for å bestille disse setene må man kontakte selskapet eller et reisebyrå for spesialbestilling.

Finnair krever også at du kontakter dem via telefon for å bestille den ekstra luksus.

En av grunnene til at setene kan selges billig, er at flyselskapene slipper å betale skatter og avgifter for dem.

Den store europeiske tungvekteren Lufthansa er et annet selskap som tilbyr deg å reservere nabosetet for 59 euro, rundt 670 kroner med dagens kurs, og oppover. Bestillingen gjøres via selskapets app eller nettside.

Det samme gjør flyselskapet Qantas som tilbyr nabofritt sete på reiser mellom halvannen og fire timer. Prisen er 30 til 60 dollar, mellom 320 og 640 kroner med dagens kurs.

Du kan gjøre bestillingen 48 timer før avreise. Men det er ingen 100 prosent garanti. Dersom en annen kjøper setet til full pris, får du beløpet tilbake fra selskapet.

Sove på reisen

Fiji Airways kaller det «bubble free» seat, og du kan reservere det fra 72 timer til fire timer før avgang. Du kan velge å blokkere ett eller to seter, og dermed få anledning til å legge deg nedpå under lange reiser.

Emirates åpnet sitt tilbud for tre år siden. Du kan kjøpe inntil tre seter på en rad, men kjøpet kan bare gjøres på flyplassen. Det er et spesialtilbud til dem som reiser på økonomiklasse og vil ha litt ekstra plass for 55 til 150 dollar.

Flyr du med Air New Zealand kan du kjøpe et ekstra sete dersom du oppsøker serviceskranken på flyplassen og betaler mellom 29 og 99 dollar, alt etter strekningen. Du får ikke bruke ekstrasetet til å sove på.

Ethiad åpner for muligheter til å kjøpe nabosetet inntil 72 timer før avreise, og du gjør bestilling og betaling via selskapets app eller nettside, forteller Conde Nast Traveller.

Invitasjon via e-post

Phillipines Airlines stiller også muligheten for et ekstrasete til rådighet for bare 30 dollar. Men tilbudet er ikke til alle, men til dem som mottar en e-post fra selskapet. Det er åpent for kjøpt 48 timer og fram til avreise.

Det siste selskapet i denne oversikten er Sri Lankas Airlines som tilbyr muligheten via mailinvitasjon. Du må kjøpe på nett og ikke i skranken på flyplassen.

Les også: Ikke gi hotellet passet ditt

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer