Skiferie i Alpene:

Du kan få bot

Ny lov kan få kjipe konsekvenser for uforberedte skiturister i Italia.

VÆR OBS: Italia har innført strengere regelverk for skikjørere. Foto: Illustrasjonsfoto / Shutterstock / NTB
VÆR OBS: Italia har innført strengere regelverk for skikjørere. Foto: Illustrasjonsfoto / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Har du planlagt å suse ned en av de mange italienske bakkene i Alpene i nærmeste framtid? Da bør du huske å ha bevis på gyldig ansvarsforsikring lett tilgjengelig.

I fjor innførte italienske myndigheter en ny lov om obligatorisk ansvarsforsikring.

Risikerer bot

Kan du ikke vise til dette når du tropper opp i bakken, kan det fort bli slutt på moroa.

- Da blir du fratatt heiskortet og får ikke kjøre i bakken. Du risikerer også en bot på 150 euro (om lag 1500 norske kroner, journ.anm.), så vi anbefaler alle å laste ned sine forsikringsbevis på mobilen før de reiser, slik at de alltid har dem med deg, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

De nye reglene gjelder ikke bare for alpinister, men også de som kjører snowboard, kjelke eller annet i bakkene.

Ifølge en artikkel i Forbes, var det før pandemien registrert anslagsvis 30 000 ulykker i de italienske alpene per år, hvorav 1500 av tilfellene innebar sykehusinnleggelse og 20 endte i dødsfall.

- Sjekk det

Som regel inneholder vanlige reiseforsikringer ansvarsforsikring, men det kan være lurt å dobbeltsjekke før avreise.

- Det sær-italienske kravet om ansvarsforsikring vil ikke være noe problem for forbrukere som har en normal, god reiseforsikring. For å være på den sikre siden oppfordrer vi alle som skal til Italia om å sjekke om man har dette hos sitt forsikringsselskap, sier Jorge B. Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Han legger til at behovet for ansvarsforsikring oppstår ved reiser utenfor Norden.

- Hvis man reiser mye utenfor Norden, så kan det være fornuftig å bruke litt tid på å finne den reiseforsikringen som har det du trenger, sier han.

- Ikke alle har

Og har du kjøpt reisen med kredittkort, i god tro om at du da er forsikret, kan du få deg en overraskelse.

- Ikke alle kredittkort har reiseforsikring. De som reiser kan heller ikke ta utgangspunkt i at reiseforsikringen som følger med kredittkortet inneholder ansvarsdekning. Vi har ikke sjekket alle, men vi har sjekket noen av de vanligste kredittkortene, og flere av dem inneholder ingen ansvarsforsikring, sier Jensen.

Er du usikker på om ditt kredittkort har reiseforsikring, kan man undersøke dette på Finansportalen.

Kan få store konsekvenser

Dersom du ikke har rukket å skaffe ansvarsforsikring før du ankommer skianlegget, kan du ifølge Brandeggen i Tryg få kjøpt dette sammen med heiskortet.

– En slik forsikring koster rundt tre euro dagen, sier han.

Reiser man uten forsikring, kan det få kjempestore konsekvenser om ulykka først er ute.

- Skulle du forårsake en ulykke med personskade på andre, kan du bli holdt personlig økonomisk ansvarlig og må selv dekke alt fra ambulansetransport og legebehandling. Vi har hatt saker hvor kunder hos oss har blitt anklaget for å ha forårsaket et uhell i de italienske alper, så problemstillingen er ikke ukjent for oss, forteller Brandeggen.

Det er dessuten flere andre regler det kan være lurt å være klar over før du setter utfor.

– Italia har innført en rekke obligatoriske sikkerhetstiltak, som at det er påbudt å bruke hjelm for alle under 18 år. De har strenge regler om off-piste kjøring, og det er nulltoleranse for kjøring i bakken i alkoholpåvirket tilstand, sier Brandeggen.

STANGET I VEI: Ved skianlegget Rosa Khutor i Russland dukket en okse plutselig opp blant ski- og brettkjørerne i løypa. Reporter: Christina H. Korneliussen. Video: Telegram / Mash Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer