Sør-Europa koker i sommervarmen. Og både fastboende og turister svetter og sliter i varmen.
Mange nordmenn vurderer nå å droppe den planlagte sommerferien til Italia, Hellas eller Spania. Land som alle melder om over 40 varmegrader.
Hellas har allerede satt ut sin nødplan i live.
Italienske myndigheter har sendt ut rødt farevarsel for varme i 16 byer, som følge av temperaturer som er ventet å sette nye rekorder over hele Sør-Europa denne uka.
Og Spania fikk kjenne på hvordan 60 varmegrader kjennes ut.

Sykmeldt i ferien: Ukjent felle
Pengene kan være tapt
For noen vil det kanskje være mer fristende å bytte ut sydenturen med en Norgesreise. Enten fordi det er mer behagelig, eller av helsemessige årsaker.
Hvis du velger å avlyse ferien på grunn av varmen risikerer du å tape pengene du har betalt inn. Hvor mye du taper avhenger av bestillingsavtalen du har med reisearrangøren. Opplysninger finner du i dokumentene du fikk ved bestillingen.

Raser etter pass-kø
Dette dekkes
- Hva dekkes av reiseforsikringen hvis man får ekstra kostnader grunnet den ekstraordinære varmen i Europa akkurat nå?
- Reiseforsikring dekker, som vanlig, medisinsk hjelp på tur, for eksempel hjelp og behandling for overoppheting eller solstikk hos lege eller sykehus.
Den dekker også hjemtransport til Norge hvis det skulle være nødvendig ved en akutt, medisinsk hendelse. Akkurat som ellers, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If og Europeiske Reiseforsikring.
Angrer
- Dekker den avbestilling dersom man ikke ønsker å reise?
- Mange skulle sikkert ønske at reiseforsikring dekker både for dårlig vær og for fint vær, både regnvær og stekende sol. Dette faller imidlertid utenfor en reiseforsikrings dekningsområde.

- Totalt kaos!
På samme måte som om noen synes at det er for skittent i leiligheten eller at bassenget er for kaldt.

Eller rett og slett at man angrer seg fordi privatøkonomien er blitt strammere. Skulle slike ting være dekket på reiseforsikring, ville prisen på reiseforsikring være mye, mye høyere for alle.
For å få dekket avbestillingsutgifter før avreise, ved eksempelvis sykdom, skade eller dødsfall i familien, må forsikringen være gyldig før man betaler for reisen, forteller ham videre.
De får pengene tilbake
– Dekker reiseforsikringen en avbestilling dersom den reisende sin lege fraråder reisen på grunn av helsemessige årsaker?
– Må du for eksempel avbestille en reise på grunn av akutt og uventet sykdom, ulykke eller dødsfall, dekker forsikringen det du ikke kan kreve å få igjen fra reisearrangør eller transportør. Det er ingen øvre sumbegrensning eller egenandel, sier Clementz.

Kan koste deg 50 000
Se opp for dette
En reiseforsikring er til for å kunne dekke akutte og uventede hendelser.
– Eksempler på dette innenfor reiseforsikring er akutt sykdom eller skader, forsinkelser, tyverier og ran.
Hvis man har en eksisterende eller underliggende sykdom, og denne skulle bli forverret på reisen, kan man risikere å bli sittende igjen med regningen for behandling og eventuell hjemtransport selv.
- Og dette til tross for at legen har gitt klarsignal før avreise. Vi ser jevnlig eksempler på saker der disse utgiftene havner i millionklassen, forteller Sigmund Clementz.
Ta kontakt med selskapet
Han forklarer videre:
- Legen din ser på helsetilstanden din der og da, og har ikke det økonomiske eller forsikringstekniske perspektivet – naturlig nok. Derfor oppfordrer vi alle som har en underliggende sykdom, uansett alder, til å kontakte våre kompetente sykepleiere før avreise.

Derfor hilser de
Da får man en avklaring på hva reiseforsikringen dekker og ikke, samt gode råd.
Det kan blant annet gjøres dekningsunntak for en del kroniske sykdommer og lidelser, men at reiseforsikringen for øvrig gjelder.
Ikke plutselig alder
- Vårt mål er ikke å begrense reiseaktiviteten eller å legge en demper på feriestemningen, men vi mener det er utrolig viktig at kundene vet hva de har å forholde seg til før avreise.
- Dekker den avbestilling dersom legen fraråder å reise pga. høy alder, eller for reiser med små barn?
– Reiseforsikringen dekker skader som oppstår plutselig og uforutsett. At folk blir eldre, og det på et tidspunkt vil være uforsvarlig å reise, faller naturlig nok utenfor det som kan anses som plutselig og uforutsett, avslutter kommunikasjonssjefen.

Har du et tips til meg?
Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om sommerferien? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?