Ekstremværet «Hans»:

Du kan få million-regning

Dette må du gjøre hvis du mistenker fukt i kjelleren.

EKTE HUSSOPP: Når fuktlegemer fra sopp synliggjør seg langs gulvlister er det tegn på betydelige fukt og råteskader i gulvkonstruksjonen. Foto: RenTox
EKTE HUSSOPP: Når fuktlegemer fra sopp synliggjør seg langs gulvlister er det tegn på betydelige fukt og råteskader i gulvkonstruksjonen. Foto: RenTox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tusenvis av nordmenn har allerede fått merke ødeleggelsene fra ekstremværet «Hans» på nært hold. Mange andre kommer til å merke skader som kommer snikende.

Det er viktig å ta grep nå.

Fuktinntrenging i krypkjellere og kjellere i hytter og hus kan nemlig føre til betydelige hussoppskader dersom opptørking og avfukting ikke iverksettes raskt og i tilstrekkelig grad.

Har en fått vann inn i krypkjelleren, er det viktig at avfuktingen utføres på en slik måte at den hindrer framtidig dannelse av muggsopper eller råtesopper.

Millionregning

Å få påvist soppangrep i hjemmet sitt er noe enhver huseier frykter, og kostnader til utbedring kan fort bli høye. En soppskade koster gjerne hundretusenvis av kroner å utbedre dersom den har fått utvikle seg over noe tid. I verste fall over en million kroner.

FLEKKER: Ikke få panikk om du søler på bunadskjorta, med kokende vann får du fjernet blant annet rødvinsflekker og jordbærflekker. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Har du vært så uheldig at det har kommet vann inn i kjeller, må det raskt iverksettes tiltak om en skal unngå å få soppvekst.

Har vanninntrengningen allerede skjedd, handler det om å ta grep raskest mulig.

Det går fort

Dersom vannet får lov til å godgjøre seg i vegger og gulv mer enn en liten uke, blir det fort grunnlag for dannelse av muggsopp. Over tid vil fuktigheten i vegger og gulv kunne føre til etablering av ekte hussopp eller andre råtesopper.

BLIR KOSTBART: Når slike skader oppstår blir de fort veldig dyrt. Foto: Foto: RenTox
BLIR KOSTBART: Når slike skader oppstår blir de fort veldig dyrt. Foto: Foto: RenTox Vis mer

Rådgiver Stig Holm hos selskapet RenTox as opplyser at iverksettelse av opptørking og avfukting må skje så raskt som mulig etter at skaden har skjedd.

- Vi ser til stadighet at huseiere som er rammet av vannskader ser litt for lett på oppgaven med opptørking. Huseiere utfører gjerne opptørking av tilgjengelige overflatekonstruksjoner, og tenker at det er tilstrekkelig.

En stor jobb

- Ofte er det betydelig mer komplisert å få til en uttørking av våte konstruksjoner, slik som skillevegger, utlekkede kjellervegger, tilfarergulv og krypkjellere, forteller Stig Holm.

Når slike konstruksjoner er nedfuktet av flomvann, skal konstruksjonene åpnes.

- Her må en sørge for at våt isolasjon fjernes, konstruksjoner rengjøres på overflater og en må starte opp med uttørking og avfukting av treverk, tegl og betong.

SJEKK UNDER: Ved fjerning av gulvbelegg, påvises det gjerne betydelige råtesoppskader i underliggende gulvkonstruksjon. Foto: RenTox
SJEKK UNDER: Ved fjerning av gulvbelegg, påvises det gjerne betydelige råtesoppskader i underliggende gulvkonstruksjon. Foto: RenTox Vis mer

Når det haster

Ved rask handling kan du unngå at vannet får tid til å trekke langt inn i konstruksjonene, og dermed unngå at det oppstår følgeskader som etablering av muggsopp eller råtesopp.

- Når huseiere som ikke har avfuktet i tilstrekkelig grad, etter ei tid henvender seg til selskaper som oss og opplyser at de ser «noe» som vokser på veggen, eller at det er blitt noe svikt i gulvet – da har skaden gjerne blitt betydelig, sier Stig Holm.

Fryktes

Har du fått påvist angrep av ekte hussopp, kan det medføre store utbedringskostnader.

Holm opplyser at denne sopparten er meget aggressiv og den kan vokse skjult i bygningskonstruksjoner over flere etasjer før den synliggjør seg på overflater.

- Når hussoppen synliggjør seg på veggoverflater i form av fuktlegemer, vet vi av erfaring at skadeomfanget som er skjult i underliggende gulvkonstruksjon eller veggkonstruksjoner er betydelig.

For en huseier er angrep av ekte hussopp den verste sopparten, og utbedringskostnader ved et slikt soppangrep kan bli betydelig.

Er du handlekraftig når uhellet først er ute og iverksetter gode tiltak, har du redusert risikoen for framtidige soppskader så langt det er mulig.

Har du et tips om skader etter «Hans»?

Har du et tips om skader etter «Hans»?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om skader på hytter eller fritidsboliger? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer