Du kan presse billettprisen

Flybillettene fra SAS, Braathens og Widerøe selges nå til nettopris. Det betyr at gebyrer hos byrå og på andre bestillinger kommer i tillegg. Men det betyr også gevinst for deg som tar deg tid til å sjekke hvor det er billigst.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Med nyttårsrakettene kom også en stor endring i prising av flybilletter. Både SAS, Braathens og Widerøe har fra årsskiftet gått over til nettoprising av flybilletter. De vil altså ikke lenger betale provisjon til byråer som skaffer dem kunder. Dette er for så vidt ingen nyhet i flybransjen - lavprisselskapene har i lengre tid operert slik at de har nettopriser, stort nettsalg og ingen provisjoner ved videresalg.


For deg betyr denne endringen at utsalgssteder for billetter må sørge for overskudd ved å kreve deg for gebyrer ved bestilling. Selv om billettprisen i utgangspunktet vil være lik, kan du med andre ord spare penger på å jakte på det utsalgsstedet som tar lavest gebyr.

Handle billetten over nett før du reiser, det er foreløpig billigst.
Handle billetten over nett før du reiser, det er foreløpig billigst. Vis mer


Nettopriser og servicehonorar

Fra nyttår er flybillettene fra disse selskapene priset i nettopriser, og alle forhandlere krever i tillegg servicehonorarer for å dekke sine kostnader. I tillegg til nettoprisen og skatter og avgifter, må du nå betale den du bestiller hos, for bestillingen.

Vi har søkt på en reise i slutten av januar/begynnelsen av februar mellom Oslo og Molde. Hos Braathens på nett får vi prisen 716 kroner. Her finner vi også den aller laveste grunnprisen for selve transporten. På Braathens bestillingstelefon må vi ut med 1.066 kroner for akkurat samme tur. Hos Widerøes nettreisebyrå er prisen 1.016 kroner. Nettbyrået Ebookers oppgir på samme reise billettpris til 1.041 kroner. I tillegg kommer 11 kroner om du ikke kan hente billetten på selskapets Oslo-kontor, men vil ha billetten levert via posten. På telefon til de konvensjonelle reisebyråene Informa og Via Flyspesialisten blir prisene henholdsvis 1.116 og 1.160 kroner.

 • Fra 100 til 240 kroner. Se hvilke gebyrer de forskjellige operatørene krever.

  Ulike priser i forskjellige kanaler

  Flyselskapene oppgir at de vil kreve 100 kroner i servicehonorarer på nettbestilling. Det gjelder uansett om reisen går innenlands eller utenlands, og om det er forretningsreise eller fritidsreise. Bestiller du over telefon koster det mer. Fritidsreisende må betale 150 kroner ekstra for innenriksbilletter, 180 ekstra for skandinaviske billetter, 230 kroner ekstra for europeiske billetter og 380 ekstra for billetter til resten av verden. For forretningsreisende blir påslagene enda høyere; mellom 200 kroner (innenriks) og 580 kroner (utenfor Europa). Du kan også regne med prisforskjeller på papirbilletter og elektroniske billetter.

  De vanlige reisebyråene må også sørge for egne marginer med bestillingsgebyrer. 150 til 240 kroner i gebyrer er eksempler vi har funnet for bestilling over telefon.

  Følg med

  Nettbestilling blir nok det billigste. Som blant annet både SAS og Widerøe sier, så vil de belønne kunder som gjør en del av jobben selv, med de laveste gebyrene. Selv om mange i bransjen ikke umiddelbart går med på at nettbestilling er det rimeligste i drift i alle tilfeller, er det derfor ikke tvil om at det er her du vil finne de billigste billettene. Og det vil antakeligvis skje mye med gebyrene hos andre aktører enn flyselskapene fremover. Følg med, og du kan også nyte godt av mer konkurranse på pris.

 • Sjanse til å kutte fordyrende mellomledd

 • Sikkerhet som koster dyrt
 • Verktøy for reiselyst


  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer