Forsikringen dekker ikke alle reiser:

Du kan tape tusenlapper

Dette er den ukjente forsikringsfella du bør vite om før du bestiller flybillett.

TABBE: Betaler du reisen med cashpoints, kan du stå ribbet igjen dersom turen avlyses. Reiseforsikringen redder deg ikke. Foto: Odd Roar Lange
TABBE: Betaler du reisen med cashpoints, kan du stå ribbet igjen dersom turen avlyses. Reiseforsikringen redder deg ikke. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste vet at det er smart å ha reiseforsikringen på plass før de skal ut på reise.

Men ikke tro at reiseforsikringen dekker alle flybillett-utgifter dersom du blir syk før avreise. Det finnes nemlig ei «forsikringsfelle» som mange ikke kjenner til.

Dette fikk en uheldig Norwegian-passasjer merke, og nå sitter han igjen med et tap på 10 000 kroner.

Bonuspoeng til besvær

- Det startet med at vi kansellerte en tur til Nice sommeren 2020, som følge av covid-19. Den gang ble jeg overbevist om at eneste måten å få igjen pengene på, var å omgjøre billetten til cashpoints, i stedet for rene penger, noe som i ettertid viste seg å ikke stemme, sier den uheldige flypassasjeren, som ønsker å være anonym.

DinSide kjenner passasjerens identitet.

- Vi skulle gjennomføre en ny flyreise i romjula i fjor og hadde betalt 10 000 kroner av denne reisen med cashpoints fra den første avlyste turen, mens den siste delen ble betalt med egne penger, forteller han.

- Og siden jeg har reiseforsikring hos Storebrand, oppfattet jeg det som unødvendig å betale Norwegians kanselleringsforsikring.

FRA LASTEROMMET: Bagasje må stables tett på flyet. Video: Mathias Loftås Vis mer

Taper tusenlapper

Mannen forklarer at de måtte kansellere også turen i romjula, fordi det var oppstått akutt og uventet sykdom i familien.

Turen ble altså avlyst, og det ble sendt inn krav om refusjon til forsikringsselskapet. Men oppgjørsdokumentet viste nå at Storebrand trekker ut cashpoint-delen av flybilletten, på 10 000 kroner, som de ikke vil dekke.

- Dette framkommer i forsikringsvilkårene, som jeg dessverre ikke hadde lest. Mens Norwegian på sin side sier at siden jeg ikke benyttet deres kanselleringsforsikring, får jeg heller ikke igjen disse pengene fra dem, sukker flypassasjeren.

Hadde mannen derimot valgt å betale disse 10 000 med egne penger, og ikke cashpoint, ville han fått hele beløpet fra reiseforsikringen.

Rådet hans til andre er derfor:

- Kjøp Norwegians kanselleringsforsikring i tillegg, dersom du skal benytte cashpoint som betalingsform.

Dette er årsaken

- Det er riktig at reiseforsikringen ikke dekker tap av bonuspoeng eller andre typer poeng. Den dekker heller ikke tap av ubrukte vouchere eller tilgodelapper, sier pressesjef Synnøve Halkjelsvik i Storebrand og fortsetter:

- Dette er ikke et unntak som gjelder bare hos Storebrand, men hos de fleste andre forsikringsselskap. Bonuspoeng er ofte opptjente poeng som det kan være vanskelig å regne verdien av, og det er varierende praksis fra flyselskap til flyselskap.

Et godt råd er å kjøpe ekstra beskyttelse dersom du betaler hele eller store deler av reisen med bonuspoeng, og du ønsker å kunne få disse poengene refundert. Samtidig bør du også ha egen reiseforsikring, da flyselskapets forsikring bare dekker selve flyreisen og ikke for eksempel hotell og leiebil, ifølge Halkjelsvik.

SAS-reglene

- Om du har booket en vanlig eurobonusbillett, kan du kansellere den inntil dagen før avreise og få alle poengene og flyplassavgiftene tilbake, dersom ikke poengene har forfalt, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til DinSide.

- Når det gjelder en kombinasjon av poeng og penger, er det andre regler som gjelder. Om du ikke har en refunderbar billett, vil du bare få avgiftene tilbake dersom du kansellerer på grunn av sykdom, fortsetter han.

Eckhoff forklarer at det samme gjelder ved bruk av voucher. Voucher er bare en betalingsform, så det er billettypen som styrer om du får noe tilbake:

- Har du bestilt en ikke-refunderbar billett og betalt med voucher, vil det være avbestillingsforsikringen som skal dekke den kostnaden om du må kansellere grunnet sykdom.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer