Fornøyelsesparker i sommer

Du MÅ forhåndsbestille

Tenker du deg til Tusenfryd, Hunderfossen, Dyreparken eller andre familieparker i sommer? Du møter stengte dører dersom du ikke har forhåndskjøpt billett.

KLAR FOR MORO? Har du tenkt deg til familieparker som Tusenfryd, Hunderfossen eller Dyreparken i Kristiansand i sommer, må du huske å bestille billett i forkant. Foto: Tusenfryd
KLAR FOR MORO? Har du tenkt deg til familieparker som Tusenfryd, Hunderfossen eller Dyreparken i Kristiansand i sommer, må du huske å bestille billett i forkant. Foto: Tusenfryd Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange skal tilbringe ferien i Norge i år, enten hjemme, på hytta eller på camping- eller bilferie.

Har du tenkt deg til en norsk familiepark, enten det er en dyrepark eller fornøyelsespark, bør du passe på:

Mange av familieparkene sier du MÅ forhåndsbestille billett - og du slipper altså ikke inn dersom du møter opp og ønsker å kjøpe billett i luka.

Av de som krever billett er mange av de største familieattraksjonene i landet, som Tusenfryd og Hunderfossen.

Familieparker som fornøyelsesparker og dyreparker, kan åpne fra 1. juni.

Når åpner familieparkene?

Dette er datoene parkene planlegger for å åpne:

  • Tusenfryd: 13. juni
  • Hunderfossen: 6. juni
  • Dyreparken: Er åpen
  • Kongeparken: 1. juni
  • Bjørneparken: Er åpen
  • Bø Sommarland: 4. juli
  • Namsskogan familiepark: 10. juni

Tusenfryd: Halvparten slipper inn

- Ja, vi ber alle om å forhåndskjøpe daterte billetter for at vi til enhver tid skal vite og ha kontroll på hvor mange som kommer og er i parken, sier Erik Røhne Andersen, markedssjef i Tusenfryd.

Han forteller at de vil sette en grense på hvor mange de mener det er forsvarlig å ha inne, og samtidig kunne opprettholde smittevernstiltakene og for at parken skal være trygg for gjester og ansatte.

- Hva skjer dersom man da blir forhindret fra å komme, om man for eksempel blir syk? Kan man få pengene tilbake?

- Vi praktiserer de samme avbestillingsreglene som vi alltid har hatt – med angrerett og refusjon av billetter inntil 14 dager etter at de er kjøpt, sier Andersen.

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

Foreløpig har de ikke har satt et tak på hvor mange besøkende de vil tillate i parken på en typisk dag i høysesongen i sommer, sammenliknet med et normalår. Men ifølge Andersen ligger det an til at kun halvparten av et normalantall vil få plass:

- Vi har foreløpig ikke satt endelige tall, da vi vil bruke den første perioden etter at vi har åpnet på å skaffe oss erfaring, men vi anslår cirka 50 prosent, sier Andersen til Dinside.

Hvordan dette vil se ut i antall besøkende, sesongen sett under ett, kan de foreløpig ikke svare på.

- Vi vil vurdere dette fortløpende etter hvert som vi får erfaring, samt at dette også kan påvirkes av råd og beslutninger fra helsemyndighetene.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Hunderfossen eventyrpark: - Kan bli fullt

Også Hunderfossen krever at billetter kjøpes i forkant av besøket.

- Ja, vi krever forhåndskjøp av billetter, sier Hogne Høstmælingen, direktør i Hunderfossen eventyrpark.

- Dette gjør vi for å kunne ha tilstrekkelig kontroll på antallet gjester vi slipper inn, ref. coronasituasjonen. Vi oppfordrer gjestene til å bestille billetter tidlig, da det faktisk kan bli fullt enkelte dager - spesielt dersom man vil besøke parkene i «fellesferien», råder Høstmælingen.

Det vil imidlertid være en betjent billettluke ved inngangen, men den vil være forbeholdt spesialbilletter til blant annet rullestolbrukere og pensjonister.

- På dager med lite folk kan det bli mulig å kjøpe vanlige billetter her, men her må vi bare ta løpende vurderinger underveis, sier han, og legger til at søndager og mandager er dager det ofte er god kapasitet.

Dersom man skulle ha kjøpt billetter men blir forhindret fra å komme, for eksempel på grunn av sykdom, er rådet fra Høstmælingen å sjekke om det er dekning i reiseforsikringen eller gjennom kredittkortselskapet.

I likhet med Tusenfryd, tror også Hunderfossen eventyrpark at de vil kunne slippe inn rundt halvparten av det de vanligvis gjør i en normalsesong.

- Det kommer i sommer til å bli reguleringer på hvor mange gjester vi slipper inn i Hunderfossen Eventyrpark. Det er store utendørs publikumsarealer i parken, og vi har over 7000 kvadratmeter med aktiviteter under tak. Antall gjester som slipper inn hver dag vil settes ut fra en forsvarlig grense, som i praksis vil være under halvparten av normalt maksimal kapasitet i parken, sier Høstmælingen til Dinside.

Han forteller videre at innslippstallet vil være ytterligere redusert i starten, slik at de får etablert en trygg drift før de øker antallet gradvis.

- Vi har gjort nøye beregninger på kapasitet på de enkelte områder i parken, og bruker digitale køsystemer på våre mest populære attraksjoner. Selv om vi har omfattende tiltak, minner vi samtidig om at det er gjestene som har ansvar for å holde forsvarlig avstand til hverandre, påpeker han.

Dyreparken: - Begrenser antall gjester

- Ja, alle våre gjester må kjøpe inngangsbilletter på våre nettsider eller i vår app. Dette er for å hindre kødannelse og potensiell smittefare, forteller Christine H. Berhus, kommunikasjonsrådgiver i Kristiansand Dyrepark AS til Dinside.

BEGRENSER GJESTETALLET: Dyreparken i Kristiansand gjør som de aller fleste av de øvrige store familieparkene i sommer, og setter et makstall på antall gjester i parken per dag. Du må forhåndskjøpe billett. Foto: Dyreparken
BEGRENSER GJESTETALLET: Dyreparken i Kristiansand gjør som de aller fleste av de øvrige store familieparkene i sommer, og setter et makstall på antall gjester i parken per dag. Du må forhåndskjøpe billett. Foto: Dyreparken Vis mer

På spørsmål om hvor mange færre de vil kunne slippe inn en dag i høysesongen i sommer, sammenliknet med en normalsesong, sier Berhus:

- Vårt parkanlegg er spredt over et 600 mål stort område, og dette gir ekstra god plass for besøkende når vi nå i år vil slippe inn færre gjester enn normalt. Vi vil begrense antall gjester i Dyreparken i starten av høysesongen, og deretter gradvis åpne opp for flere gjester dersom dette tillater seg. Men vi vil uansett ha et maksimalt antall gjester innenfor våre porter i år. Derfor er det viktig at besøkende bestiller inngangsbilletter på forhånd.

Hun understreker at opplevelsestilbudet blir like mangfoldig, men at gjennomføringen vil bli organisert på en ny og annerledes måte, som foruten begrensninger i antall medfører lengre åpningstider og flere inn- og utganger.

- Det vil også bli kveldsforestillinger og underholdning ellers i universene våre, men med begrensninger, sier Berhus videre.

Dersom du har kjøpt billett du likevel ikke får brukt, henviser Berhus til standard avbestillingsregler.

SABELTANN: Dyreparken setter opp alternative show med Sabeltann i sommer, som vises for et mindre publikum. Foto: Dyreparken
SABELTANN: Dyreparken setter opp alternative show med Sabeltann i sommer, som vises for et mindre publikum. Foto: Dyreparken Vis mer

Det vil også bli Kaptein Sabeltann-forestillinger, som vil vises med to forestillinger hver kveld og med et begrenset antall billetter.

- Vi er vant til å ha fulle tribuner hver kveld, med 2.600 gjester i amfiet. Nå reduserer vi til 200 personer i fire separate soner for å være sikker på å få god nok avstand mellom hver familiegruppe. Selv ikke med to forestillinger hver kveld vil vi være i nærheten av normalen, men vi vet at Kaptein Sabeltann er ekstremt viktig for en stor gruppe av våre gjester. Derfor har vi strukket oss veldig langt for å kunne opprettholde tilbudet, sier administrerende direktør Per Arnstein Aamot i en pressemelding.

Kongeparken: - Begrensninger - så bestill i god tid

- Alle dagskort må bestilles på forhånd da parken har begrenset kapasitet på grunn av smittevernskravene, forteller Håkon Lund i Lund Gruppen, som altså driver Kongeparken.

Han forteller at de har satt kapasiteten til 1500 gjester per dag - noe som er langt under det de normalt sett har på en normaldag i høysesongen.

- En sommerdag kan vi ha flere enn 5000 gjester og historisk kan en toppdag være på over 10.000 gjester. Det betyr at det vil være god plass for sommerens gjester i en park som dekker 300.000 kvadratmeter, sier Lund, og legger til:

- Gjestene vil få følelsen av en VIP-opplevelse med mye plass, masse attraksjoner og mye gøy for akkurat sin familie.

- All billettbestilling skjer på nett. Siden det er begrensninger på antall gjester i parken er det viktig å bestille i godt tid, for å være sikker på å få plass.

KONGEPARKEN: Setter en grense på 1500 gjester per dag - og hevder de kan ha 5000-10.000 gjester en dag i høysesongen i en normalsesong. Foto: Kongeparken
KONGEPARKEN: Setter en grense på 1500 gjester per dag - og hevder de kan ha 5000-10.000 gjester en dag i høysesongen i en normalsesong. Foto: Kongeparken Vis mer

Dersom du har kjøpt billett og likevel ikke kan benytte den, sier Lund at de følger de samme regler som teater og konserter - og at de så langt det er mulig vil flytte bestilte billetter til ny dag, forutsatt at det ikke er utsolgt.

- Skulle man ikke kunne komme en annen dag, vil man kunne ta det på reiseforsikringen sin, hevder Lund. Alle som har kjøpt sesongkort før 1. mai i 2020 har fått gyldigheten av sesongkortet utvidet til hele 2021 og det vil garantert plass til alle med sesongkort.

Han forteller at også restaurantkapasiteten er begrenset - og at plass kan bestilles via en app eller man kan ta med egen piknik – eller grillmat.

Bjørneparken: - Kan bli utsolgte dager

Kees Oscar Ekeli, direktør i Bjørneparken, bekrefter overfor Dinside at også de vil kreve forhåndskjøp av billetter i sommer.

- Ja, fra 20. juni vil det kun være mulig å kjøpe billetter på nett og ikke over disk i parken. Årsaken til det er at vi har satt en antallsbegrensning i parken, og at vi selger kun 1500 billetter per dag, sier Ekeli.

- Vi regner med at vi kommer til å bli utsolgt flere dager i sommer, og anbefaler de som er sikre på hvilken dag de vil komme på besøk, å kjøpe billetter så tidlig som mulig, oppfordrer han.

Han forteller at Bjørneparken tidligere har hatt dager med 2000 besøkende, og at det på slike dager vil være vanskelig å gjennomføre smittervernstiltakene på en tilstrekkelig god måte.

- I år ser vi muligheten for at, dersom vi ikke hadde regulert antallet, vi kunne få dager med langt over 2000 besøkende. Normalt vil vi jo ha så mange besøkende som mulig, så dette er ikke en ønsket situasjon for oss, men et bidrag for å redusere smitte i samfunnet, sier Ekeli videre.

Han sier han ikke kan svare på hva som skjer dersom kunder blir forhindret fra å komme og sitter med forhåndskjøpte billetter de ikke får brukt.

- Jeg har ikke svaret på dette nå, men det skal vi finne ut av i god tid om det er slike ting som dekkes av reiseforsikring eller om det refunderes av oss. Det er sikkert også mange som av ulike grunner ønsker å skifte dag, og vi vil jo hjelpe til så langt det er praktisk mulig, sier han.

Bø Sommarland: Kun forhåndskjøpte billetter

Bø Sommarland planlegger å åpne 4. juli. Også de krever forhåndskjøpte billetter:

- Alle gjester bes om å kjøpe billetter via vår nettbutikk. Vi vil inntil videre kun selge billetter til valgt dato for å hele tiden kunne ha kontroll på antall gjester hver enkelt dag, skriver Bø Sommarland på nettsiden sin.

Namsskogan familiepark: Selger også i døra

Namsskogan familiepark oppfordrer til forhåndskjøp av billetter, men vil likevel ha billettsalg på stedet.

- Vi oppfordrer til forhåndskjøp for å redusere kø og smittefaren ved inngang. Men vi kommer til å ha mulighet for å kjøpe billetter i kassa, sier Sarah Wyss, daglig leder i Namsskogan familiepark, til Dinside.

Dersom du har forhåndskjøpt billetter dit, har du ifølge Wyss alltid full refusjon innen sju dager før ankomst.

Hva gjelder kapasitet og hvorvidt de har en grense for hvor mange de kan slippe inn på en dag, sier Wyss at de per i dag ikke fått noe pålegg fra myndighetene angående det, men at de har en stor park på 550 mål:

- Per i dag har vi ingen øvre grense hvor mange vi kan ha inn i parken. Det er en stor park med god plass, sier Wyss, og legger til at de oppfordrer folk til å være med i dugnaden og forholde seg til de avstands- og hygienekravene som gjelder.

- Vi tror at våre rutiner på smittevern og renhold er gode nok, slik at vi kan ta imot alle som har lyst til å besøke oss i sommer.

Samleside: Norgesferie 2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer