Bagasjetips:

Du må ikke gjøre det

Derfor kan dette bli feriens dyreste tabbe.

IKKE STOL PÅ DETTE: Ikke ta sjansen på at det holder å pakke inn vinflasken i klær du har med på reisen. Foto: Odd Roar Lange
IKKE STOL PÅ DETTE: Ikke ta sjansen på at det holder å pakke inn vinflasken i klær du har med på reisen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Det kan være fristende, men det kan også bli svært kostbart.

Vi snakker om å legge vinflaske fra for eksempel taxfree-butikken i kofferten som du skal sjekke inn før flyreisen.

Mange tror at det holder å rulle den inn i en genser eller lignende. Dét gjør det ikke.

Bruk heller tipset som DinSide kommer tilbake til senere i artikkelen.

TOK KNEKKEN PÅ FLEKKEN: På den lyse sofaen var det flekker fra rødvin, ketsjup, salsa og smør - vi sprayet på barberskum! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Dette er reglene

Dersom du ikke får med deg flasker med alkoholholdig innhold gjennom sikkerhetskontrollen, kan du enten gi de fra deg og få dem destruert, eller sjekke de inn i innsjekket bagasje, skriver Luftfartstilsynet på sin side.

Dersom du velger alternativ to, må du være oppmerksom på at du kan få regning i posten fra forsikringsselskapet dersom flaskene knuses under reisen og ødelegger bagasjen til andre reisende, forteller Luftfartstilsynet.

Og erstatning for flasken og eget koffertinnhold kan du også se langt etter.

Tenk deg om

- Dette er et kjent problem som mange vil kjenne seg igjen i. Spesielt aktuelt er det for mange som handler taxfree i utlandet eller på vei hjem. Ofte er dette det eneste alternativet for å få større enheter med seg gjennom tollen siden det ellers er begrensinger på hva en kan ta fysisk med seg inn på flyet, sier kommunikasjonssjef Arve Voll i Gjensidige til DinSide.

- Sjansen for at dette kan gå bra er nok til stede, men om det ikke går bra, ja da kan flasken i kofferten ende opp i en regning som er dyrere enn den den mest kostbare champagne.

Dette kan skje

Ølbokser kan sprekke, flasker knuse og plastflasker lekke. Først går det ut over alt du har i kofferten. I tillegg kan kofferten lekke og grise til og gjøre skader på annen bagasje, grise til på rullebånd og der den blir oppbevart i fly og på flyplasser.

- Vilkårene til forsikringsselskapene er krystallklare på at vi ikke dekker skade på teknisk utstyr som pc, ipad, fotoutstyr, kostbare klokker, kontanter og andre verdigjenstander som er naturlig å ta med seg i håndbagasjen. En grei huskeregel er ta med seg inn på flyet alt som kan være interessant for en tyv, sier Arne Voll.

Billig kan bli dyrt

I tillegg vil alt dette kunne bli ødelagt av en knust flaske i bagasjen. Selskapet har også sikkerhetsforskrifter, som er i samsvar med reglene som flyselskapene har, der det står at flasker og skjøre gjenstander skal ikke sendes som ekspedert bagasje. Knuses dette vil dette føre til reduksjon i erstatningen også for egne ting.

- Det er ikke alltid det er veldig mye å spare på taxfree, men det er mye å tape på om det går feil. I tillegg er det kjedelig om du i tillegg ender opp med et regresskrav fra andre.

Den illeluktende maten

- I tillegg kan jeg nevne at mange er fristet til å ta med ulike matprodukter. I dag med mye forsinkelser og fremdeles litt koffertproblemer, sier det seg selv at bare lukten av et gammelt «kjøttstykke» kan gjøre stor skade, og bare tenk på lukten når den sprer seg utover i ankomsthallen.

Dette er løsningen

Ta alltid med deg litt bobleplast når du skal ut og reise. Den veier lite, koster lite, kan brukes igjen og igjen. Og er ypperlig til å pakke inn saker som ikke må ødelegges på hjemreisen.

GODT SIKRET: Flasken er pakket godt inn i bobleplast. I tillegg legger du den i en vanntett pose. Foto: Odd Roar Lange
GODT SIKRET: Flasken er pakket godt inn i bobleplast. I tillegg legger du den i en vanntett pose. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Bruker du en koffert som er laget av metall eller hard plast, og har vinflasken eller en annen suvenir pakket i bobleplast, så skal det svært mye til for at reisegodset ødelegges. Dersom du i tillegg har en vanntett pose rundt flasken og bobleplasten så er du ekstra godt sikret.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer