Du må ikke reise bort for å ha ferie

Ferie i egen by er så vanlig at det har fått sitt eget ord: Staycation.

Flere og flere velger å feriere i egen by. Foto: PANTHERMEDIA
Flere og flere velger å feriere i egen by. Foto: PANTHERMEDIA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere av helgegjestene ved Grand Hotel i Oslo har ikke reist særlig langt. Noen har gått, noen har tatt trikken - eller kanskje taxi.

– Vi merker en økende tendens til at gjestene våre er innenbys fra, sier Kari Hasselknippe, salgs- og markedssjef ved Grand Hotel i Oslo, til DinSide.

Vender vi blikket litt utover er trenden med å dra på ferie i egen by etter hvert så vanlig at den har fått et eget navn: Staycation. En sammensmelting av ordene "stay" (som i stay at home - bli hjemme) og "vacation" (ferie). I mangel av et bedre ord, kan vi kalle det for hjemmeferie.

Feriefølelsen uten reiseirritasjonene

På Grand Hotel i Oslo har de ofte lokale gjester, i alle aldre - men de fleste er par mellom 30 og 55, forteller Kari Hasselknippe. Foto: Per Ervland
På Grand Hotel i Oslo har de ofte lokale gjester, i alle aldre - men de fleste er par mellom 30 og 55, forteller Kari Hasselknippe. Foto: Per Ervland Vis mer


Det er mange grunner til at mange drar på hotell for en helg. Det er deilig å reise bort. Bort fra haugen med skittentøy, hybelkaninene som har tatt bosted i krokene, og for ikke å glemme den døren som knirker som ennå ikke har blitt fikset. Dette ser du ikke på hotell. Du kan sette deg ned med en god bok, et glass vin, eller spise en bedre middag, med god samvittighet. For du får faktisk ikke gjort noe med hjemmet ditt når du er på hotell. (Det er kanskje derfor du sover så godt?)

Samtidig slipper du reisetid.

– En helg er kort, og med en gang man skal reise litt unna, forsvinner mye av den dyrebare fritiden i reisetid, sier Hasselknippe. Når andre sitter i fredagskøen mot fjellet eller flyplassen, kan du legge beina høyt og ta deg et velfortjent glass.

Ikke minst forsvinner de irriterende momentene når du skal ut og fly. Du slipper å vente på flytoget, sjekke inn, vente i sikkerhetskontrollen, snu i sikkerhetskontrollen for å ta av deg beltet, for å ta av deg skoene, for å fjerne hårklemmen ... Du kan selvfølgelig kjøre på tur, i stedet for å fly. Men da må du reise tidlig for å slippe unna køen ut av byen på en fredagsettermiddag (eller tidligere enn det for å slippe unna tidligkøen som nå starter klokken to).

Prisgunstig alternativ

Hjemmeferierende velger ofte større rom eller suiter, ifølge Hasselberg. Her er bilde fra Grand Hotels nye suite som er innredet av fargehandelkjeden Fargerike.  Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike
Hjemmeferierende velger ofte større rom eller suiter, ifølge Hasselberg. Her er bilde fra Grand Hotels nye suite som er innredet av fargehandelkjeden Fargerike. Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike Vis mer


Å dra på ferie i egen by kan også bli et rimeligere alternativ. Det koster noen hundrelapper bare å reise frem og tilbake til flyplassen for et par. (Eller for én person, for den saks skyld. Man må selvfølgelig ikke være to for å dra på hotell.) Nå er det ikke billig å være turist i Norge, og både hotell- og restaurantpriser er langt høyere her enn for eksempel i Øst-Europa, men dette sparer du greit inn ved at reiseutgiftene kan reduseres til en bussbillett.

– Vi ser at mange av dem som kommer hit for en helg velger større rom eller suiter. De vil kose seg og slappe av i rommet, ikke bare sove der, sier Hasselknippe.

Les også: Her er det billigst å være på ferie

Her er de verste hotellene

Turist i egen by

Med mindre staycationoppholdet er en unnskyldning for å tilbringe helgen under dynen, er det en god anledning til å se litt mer av egen by eller hjemsted. For det er rart med det, når vi er i utlandet flyr vi mellom historiske ruiner, parker, kirker og museer. Eller fra pub til pub eller gadgetbutikk til gadgetbutikk. Når gjorde du det sist der du bor?

Bor du i hovedstaden, har det dukket opp flere nye bydeler de siste par årene. I slutten av september åpnet det nye Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen. Området rundt Bjørvika og hele barcode-prosjektet forandrer seg fra dag til dag, og i oktober åpner den nye Mathallen på Vulkan.

Prisgunstig: Oslo har det nest beste bypasset blant 14 europeiske storbyer

Logg av!

Et lite tips til slutt: Drar du på staycation: Logg av. Skru av pushvarsler for mail og sosiale medier. Meld deg av telefonlister på jobben, dersom du har det. Og legg igjen en telefonsvarermelding som sier at du er på ferie, og ikke tilgjengelig før mandag morgen. For drar du på ferie i egen by er ulempen at du er fysisk nærme jobb. Det betyr imidlertid ikke at du må jobbe. Har du fri, så har du fri. Og du kan jo effektivt "glemme" å ta med lader.

Er hjemmeferie noe for deg?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer