Du milde kineser, for noen bygg!

Det er byggeboom i Beijing i anledning sommer-OL i år. Fra sportsarenaer til TV-senter, flyplass og turistattraksjoner: Her er noen av mega-byggene.

Publisert
Sist oppdatert

I dag, 29. februar, åpner den nye flyplassterminalen i Beijing. Da blir dette verdens største bygg, med et areale på 1,3 millioner kvadratmeter. Men dette er langt fra det eneste nybygget i den kinesiske hovedstaden dette året.

I anledning OL bygges det 12 nye sportsarenaer, og i tillegg andre bygninger for å ivareta kommunikasjoner og turisme i kjølvannet av sportslekene.

Den olympiske ild tennes i Beijing 8. august, og markerer innledningen på 17 dager med olympiske leker, som altså løper til 24. august. Paralympics følger med konkurranser fra 6. til 17. september.

I løpet av OL skal 10.708 utøvere konkurrere i 302 konkurranser i 28 grener. Lekene skal avholdes på 31 arenaer i Beijing og seks arenaer utanfor byen.

Her kan du se noen av de utrolige byggeprosjektene som etter planen skal stå ferdig til de olympiske lekene starter.

Du kan se flere av de nye sportsstadionene på den offisielle nettsiden for Beijing-OL: en.beijing2008.cn

BILDESPESIAL: Byggeboom i Beijing

Terminalen. Foto: Foster + Partners
Terminalen. Foto: Foster + Partners Vis mer


Beijing Terminal

Det trengs en flyplass av en viss størrelse for å ta imot alle utøverne og tilskuerne som er ventet til Beijing under de olympiske leker. Den nye Beijing-terminalen vil bli det største bygget i verden når det åpner dørene 29. februar, med et areale på 1,3 millioner kvadratmeter. Flyplassen er større enn det samlede gulvareale på Heathrows terminal 1,2,3,4 og den nye terminal 5. Beijing-flyplassen er bygget for å skulle betjene 50 millioner passasjerer per år i 2020. Bærekraft og maksimal utnytting av naturlig lys har vært viktig for arkitektene. Anttatt byggekostnad er rundt 10,5 milliarder norske kroner.

Arkitekter: Britiske Foster + Partners

Nasjonalstadion. Foto: Herzog & de Meuron
Nasjonalstadion. Foto: Herzog & de Meuron Vis mer


Den nasjonale stadion

Drøye 2,5 milliarder kroner er budsjettet for å få den nasjonale stadionen ferdig. Den måler tre millioner kvadratmeter og skal kunne huse 91.000 tilskuere under OL, som skal reduseres til 80.000 tilskuere i ettertid. Ved ferdigstillelse til lekenes start, skal det ha tatt tre år å bygge megastadionen. Byggverket skal være jordskjelvsikkert, og har fått kallenavnet "fuglerede" på grunn av nettet med stålbjelker som former taket. Ferdigstillelse er satt til mars 2008.

Arkitekter: Sveitsiske Herzog & de Meuron

Vannkuben. Foto: PTW
Vannkuben. Foto: PTW Vis mer


Svømmestadion

Watercube kalles den nasjonale svømmestadion, som selvsagt ser ut som en kube. Hallen er kvadratisk, og veggene ser ut som om de er påsatt gigantiske såpebobler. Det er til sammen 4.000 bobler på kuben, den største er ni meter i diameter. I tillegg til å være en konkurransestadium under OL, bygges også hallen slik at den skal kunne være et fritids- og treningssenter for kineserne etter lekenes slutt. Svømmekomplekset måler 176x176 meter, er 31 meter høyt og har en budsjettramme på 730 millioner kroner. Anlegget skal huse 6.000 faste seter, med muligheter for 11.000 seter i tillegg - som kan behøves under OL.

Arkitekter: Australske PTW

Du milde kineser, for noen bygg!


CCTV

Dette originale bygget blir det nye hovedkvarteret for Kinas TV-selskap, China Central Television (CCTV). Det skal etter planene være ferdige til OL, slik at det skal fungere som et hovedkvarter for media og TV-sendinger under de olympiske lekene. Antatt kostnadsramme for byggingen er på 4,7 milliarder kroner, og det er den kinesiske staten som står for finansieringen.

Arkitekter: Rem Koolhass ved Office for Metropolitan Architecture (OMA)

Du milde kineser, for noen bygg!


Beijing-hjulet

Beijing får sitt kjempestore pariserhjul i anledning de olympiske lekene. Hjulet blir 208 meter høyt, mot London Eyes 135 meter. Høyden på det kinesiske hjulet er satt for å feire og understreke årstallet for OL i Beijing, 2008. Beijing Wheel, som det kalles, får 48 kapsler som hver kan ta 40 passasjerer. Åpningen er satt til 1. august 2008, men det har vært mye forsinkelser og det spekuleres i om hjulet ikke rekker å stå ferdig i tide til OL. Hjulet bygges i Chaoyang-parken, som er et populært utfluktsmål for kineserne i byen, og det vil altså bli verdens høyeste pariserhjul når det står ferdig. En runde med hjulet vil ta 30 minutter.

Rostadion. Foto: Beijing OL 2008
Rostadion. Foto: Beijing OL 2008 Vis mer


Rostadion

Det er bygget et helt nytt anlegg for roing og kano/kajakk-øvelser (Shunyi Olympic Rowing-Canoeing Park). Anlegget måler 31.850 kvadratmeter, og har sitteplasser til 1.200 tilskuere permanent, samt 25.800 temporære tilskuerplasser. Anlegget er allerede i bruk; det ble overlevert ferdig og klart til benyttelse 28. juli 2007. Under OL vil det utdeles 32 gullmedaljer her, fra konkurranser innen roing, kajakk/kano og maratonsvømming. Etter at OL er over, vil anlegget omgjøres til et resort for svømming og rekreasjon.

BILDESPESIAL: Byggeboom i BeijingVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer