Du slipper å bekymre deg for maneter i sommer

... i hvert fall på de spanske øyer, som lenge har vært plaget av brennmaneter. Nå skal de bort.

Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. juni har lokale fiskere på Ibiza og andre spanske øyer i Balearene i Middelhavet blitt organisert av myndighetene til å fange brennmaneter.

Fiskebåtene vil patruljere farevannet på utsiden av øyene og danne et sikkerhetsnett som skal fange opp horder av maneter på vei mot land. Det vil bli brukt satellittbilder og spesialdesignede garn for å lokalisere og fange de store stimene med maneter av typen Pelagia noctiluca, melder The Guardian.

40 båter, inkludert 16 på Ibiza, er i gang med jakten. Fiskerne får 600 euro, cirka 4.800 kroner, per båt per dag, i tilegg til en kilospris på manetene som blir gjort om til proteinrikt gjødsel.

Manetene kan ikke bli fanget ute på det åpne havet, hvor de ligger for langt under overflaten og andre skapninger og fisk ville blitt fanget i garnene. Båtene må vente til stimene er noen hundre meter fra land og i overflaten.

Pelagia noctiluca lever en usikker tid i møte langs spanske ferieøyer. Foto: wikipedia
Pelagia noctiluca lever en usikker tid i møte langs spanske ferieøyer. Foto: wikipedia Vis mer


Ikke en økt risiko

De lokale myndigheten stresser at tiltaket ikke er en respons på en større fare for maneter i år, og så langt har ikke satellittene oppdaget noe utenom det vanlige.

Problemet med maneter ser likevel ut til å være voksende i hele Middelhavet. I juni i fjor måtte livvakter i en by på Ibiza behandle 152 tilfeller av stikk fra brennmaneter.

- Forholdene de siste årene har vært ideelle - veldig mildt, med lite regn og høye vanntemperaturer - så faren for en invasjon av Pelagia noctiluca er reell, sier Josep-Maria Gili, professor ved instituttet for marinebiologi i Barcelona til avisen.

Overfiske av de naturlige fiendene til manetene de siste årene, har også ført til en økning i bestanden. Tunfisk, sverdfisk og skilpadder er på randen av utryddelse i Middelhavet.

Stikket fra Pelagia noctiluca er ikke livstruende, men kan gi store smerter.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer