Du vil ikke møte denne veggen på skitur...

De kommer fortere enn du aner. Er du forberedt på et snøskred?

Publisert
Sist oppdatert

Det blir stadig mer populært med bratt friluftsliv og frikjøring i Norge. Vi har også hatt en snørik vinter så langt i store deler av landet. Da er det ekstra viktig å tenke på sikkerheten når du ferdes i fjellet.

Vi spurte skredekspert Kjetil Brattlien ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) om råd til deg som skal ut i fjellheimen.

- Det er store snømengder i mange norske fjell, så det er spesielt viktig at folk som ferdes i terrenget vet hva de driver med, sa Brattlien til DinSide i fjor. Stort sett alle som omkommer i snøskred i Norge, blir utsatt for såkalte flakskred (se faktaboks). Men selv om det gjennomsnittelig dør fem nordmenn i året i skred (30 siste årene), har ikke den nye trenden med frikjøring hatt det store utslaget, mener Brattlien.

- Vi har ikke sett noen stor oppgang i ulykker etter at frikjøring begynte å bli veldig populært for noen år siden. I snitt så har vi fortsatt tre fatale friluftslivsulykker knyttet til snøskred i året. Det at folk bruker bratt terreng i større grad, men ulykkene ikke stiger, viser at folk har bedre kunnskap og bedre utstyr enn før, mener skredeksperten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer