Du vil knapt tro det...

Kan du si meg veien til Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu?

Dette er, ifølge Guinness Rekordbok, verdens lengste stedsnavn.  Foto: Wikipedia
Dette er, ifølge Guinness Rekordbok, verdens lengste stedsnavn. Foto: Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at verdens lengste stedsnavn er på hele 183 bokstaver? Eller at det korteste stedsnavnet i verden faktisk finnes seks forskjellige steder i Norge?

Liker du å imponere venner og kjente med utrolige fakta? DinSide har satt sammen en liste med morsomme fakta fra The List Universe, og i tillegg lagt til noen egne. Har du noen morsomme fakta å bidra med, kan du dele dem med leserne våre i debattsystemet under:

Lengste stedsnavn

Ifølge Guinness Rekordbok, er verdens lengste stedsnavn Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu, som ligger i New Zealand. Maorinavnet, er på 85 bokstaver og forkortes ofte til Taumata av praktiske årsaker. Navnet betyr: Bakketoppen hvor Tematea, kjent som land-slukeren, mannen med store knær, steg ned fra, klatret opp på, og slukte fjell, mens han spilte nesefløyte for sin elskede.

Nå hevdes det derimot, at en by i Thailand har rekorden med sitt navn på hele 168 bokstaver: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.

Kortest stedsnavn

Det korteste stedsnavnet i verden er Å, som finnes både i Norge og Sverige. I Norge finner man navnet Å følgende steder: Meldal, Åfjord, Lofoten, Andøy, Vest-Agder og Senja.

- Jeg bor mellom Tarm og Lem

Omringede land

Det finnes tre land i verden som er fullstendig omringet (enklave) av ett og samme land; republikken i San Marino, som er enklave i Italia; Vatikanstaten, som er enklave i Roma, Italia; og kongedømmet Lesotho, som er enklave i Sør-Afrika.

Verdens minste land

Vatikanstaten er verdens minste stat både etter befolkning og areal. Staten er på bare 0,44 kvadratkilometer og har rundt 1.000 innbyggere.

Verdens største by

Verdens største by, når det kommer til areal, er Hulun Buir i Indre Mongolia, som er 263.953 kvadratkilometer og har 2.710.000 innbyggere.

Varmest og kaldest

Den varmeste temperaturen registrert på jordens overflate var i El Azizia i Libya og er 57,8 grader celsius, mens den kaldeste er -89,2 grader celsius i Vostok i Antarktis. Se flere varme- og kulderekorder her.

101 ting du IKKE bør gjøre før du dør

Konsonantløse stedsnavn

Mount Circeo på Cape Circaeum på Italias vestkyst, het Aeaea før i tiden (fem vokaler på rad uten konsonanter). To andre eksempler på stedsnavn uten konsonanter er Aiea i Hawaii og Eiao som ligger i Marquise Øyene.

Mellom 70 og 80 prosent av verdens ferksvann er i isbreer.  Foto: Colourbox.com
Mellom 70 og 80 prosent av verdens ferksvann er i isbreer. Foto: Colourbox.com Vis mer


Isbreer

Isbreer holder på mellom 70 og 80 prosent av verdens ferskvann. Nesten 99 prosent av disse isbreene er på Antarktis og Arktis.

Verdens dypeste hull

Det dypeste hullet som noen gang har blitt drillet med bor er Kola Superdeep Borehole i Russland. Det hadde en dybde på 12.261 meter.

Ja eller nei?

I Albania og Bulgaria kan risting og nikking av hodet lett by på misforståelser: Når de rister på hodet, betyr det ”ja”, mens et nikk betyr ”nei”.

Ikke si dette! Da kan du få en på tygga

Land av øyer

Indonesia består kun av øyer – 17.508 til sammen. Rundt 6.000 av disse er bebodd.

7.2 millioner dollar for Alaska

USA kjøpte Alaska fra Russland i oktober 1867 for 7.2 millioner dollar. Mange syntes dette var bortkastede penger. Bare et stort øde område - uten ressurser. Alaska ble ignorert i flere tiår. Så kom gullrushet!

Kilde: wikipedia.no, alaska.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer