Dubrovnik

Adriaterhavets perle kan tilby både sjarmerende arkitetur, spennende historie og badeliv.

Publisert
Sist oppdatert


Dubrovnik ligger helt sør i Kroatia, og er hjemby til rundt 55.638 kroater. Byen kalles gjerne "Adriaterhavets perle", og er innskrevet i Unescos liste over verdens kulturarv. Byen ble rammet av et kraftig jordskjelv i 1667, som påførte byen store ødeleggelser, men man greide å bevare de fleste av byens kirker, fort, klostre og fontener i gotiske, resessanse og barokke stilarter. Den væpnede konflikten mellom Serbia og Kroatia på 90-tallet førte til store ødeleggelser på byen i 1991, men store deler av ødeleggelsene er nå satt i stand.

>> Klikk her for å se bildespesialen fra alle byene

Vær og temperatur

Dubrovnik har et typisk middelhavsklima, med varme, tørre somre. Den gjennomsnittlige lufttemperaturen er 17 grader, og om sommeren er det gjennomsnittlig 21 grader i vannet. Det fineste været er fra mai til september, men styr unna juli og august om du har muligheten; da er det tett mellom turistene.

Se og gjøre

Sommerfestival
Om du besøker Dubrovnik mellom 10. juli og 25. august, skal det vel godt gjøres å unngå å legge merke til Dubrovniks sommerfestival. I over 50 år har sommeren blitt markert i Dubrovnik med denne festivalen, som er den største i hele Kroatia. Dette er 45 dager med musikk, drama, folklore og konserter rundt omkring i byen; på torg, i kirker og fort.

Museer:
Om det skulle regne, eller du av andre grunner er lysten til å søke under tak, kan du besøke en av byens mange museer. De største museene i Dubrovnik er: Etnografisk museum, Dubrovniks prestepalass-museum, Det dominikanske klosters museum, bymuren, maritimt museum, Katedralens skattekammer og hjemmet til skuespill- og prosaforfatteren Marin Drzic (regnes som Kroatias fremste).

Gamlebyen:
Gamlebyen med alle sine fort, kirker, palasser og kloster er uunngåelig, og er altså på Unescos liste over verdens kulturarv. Minceta-fortet har dominert bybildet i århundreder, med sin tårnkrone. Ta en rusletur her, og du går fra den ene til den andre av byens erverdige monumenter.

Vakkert fra bymuren. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
Vakkert fra bymuren. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Din favoritt?

Hvilken av de østlige storbyene er din favoritt? (Avsluttet)
Budapest(27%) 325
Riga(26%) 316
Krakow(25%) 303
Dubrovnik(21%) 252
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Bymurene:
Bymuren ligger der ennå ubrutt rundt bykjernen, og går du hele muren rundt, er det en 1.940 meters spasertur - altså knappe to kilometer. Innlemmet i bymuren ligger fem fort, blant annet St. Lawrence og Revelin - og det tidligere nevnte Minecta-fortet. Herfra har du en fantastisk utsikt over byen. Muren er 25 meter høy, med 16 tårn.

Prisnivå

En kopp kaffe: 0,70 til 2 euro (6-17 kroner)
En pils: 1,5 til 2 euro (13-17 kroner)
Lett lunsj: 6 til 9 euro (50-76 kroner)
2-retters middag (hovedrett og dessert): 10 til 15 euro (84 til 126 kroner)
Hotellrom på hotell med middels standard: cirka 100 euro (840 kroner)
(Priser fra det kroatiske turistbyrået)

Slik kommer du deg dit

Fly direkte med Norwegian for fra 596 én vei, eller med flere flyselskaper med flere mellomlandinger (SAS Braathens, Croatia Airlines, Sterling, Lufthansa, Czech Airlines m.fl.)

Eksterne lenker:

  • Dubrovniks turistinformasjon
  • Det kroatiske turistkontor
  • Dubrovnik turistinformasjon
  • >> Klikk her for å se bildespesialen fra alle byene

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer