Flyrettigheter:

Dumt å stå bakerst

Dette har du krav på hvis du ikke får bli med flyet fordi det er overbooket.

FULLT PÅ FLYET: Flyselskapene har færre avganger enn før, og må satse på å fylle alle setene i flyet. Det kan skape problemer for passasjerene. Foto: Odd Roar Lange
FULLT PÅ FLYET: Flyselskapene har færre avganger enn før, og må satse på å fylle alle setene i flyet. Det kan skape problemer for passasjerene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Skal man vente så lenge som mulig før man går om bord i flyet, eller er det smart å være blant de første som finner setet sitt?

Mange stiller seg spørsmålet før de stiller seg i køen av passasjerer som skal gjennom billettsjekken ved gaten på flyplassen.

Og det kan være dumt å vente helt til slutt. Særlig når det ser ut til å bli fullt fly.

Gjennom pandemien har det vært forsøkt ulike ombordstigningsmodeller for å forsøke å redusere tett kontakt mellom passasjerer, uavhengig av billettklasse.

En rekke flyselskap startet boardingen med å slippe passasjerer på de bakerste setene først, og de som satt på de fremste setene til slutt.

TIPS: Dette er genialt om du vil se serie eller film på flyet! Video: Hanna Krogh-Reinsnes. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Misfornøyd

Men ikke alle var fornøyde med løsningen. Én grunn var at flere passasjerer valgte å legge håndbagasjen sin i bagasjehyller langt fremme selv om de skulle sitte på bakre seterader.

I tillegg var mange fullprisbetalene reisende misfornøyde med å måtte vente helt til slutt før de fikk komme om bord.

Nå har de fleste flyselskapene gått tilbake til ordningen med å slippe om bord flypassasjerer etter hvilken klasse de har kjøpt billetter til og passasjerens status i lojalitetsprogrammet.

Det kan være behagelig å vente med å gå om bord til slutt. Men er det egentlig smart?

Sjekk dette

Hvis du flyr økonomi/buss og har håndbagasje, bør du se an ved gaten hvor fullt flyet kommer til å bli. Dersom du regner med fullt fly så bør du komme deg om bord så tidlig som mulig.

Dette styrker muligheten din til å få plass til håndbagasjen din rett over seteraden du sitter ved.

Å måtte lete etter ledig plass i bagasjehyllen er både tidkrevende og upraktisk – for eksempel hvis du trenger noe fra bagasjen under reisen. Og du risikerer å komme ut helt sist dersom bagasjen din er lenger bak i flyet. Spør i så fall kabinpersonalet om hjelp. De har oversikt over hvor det er ledig plass.

Overfylt fly

Flyselskapene vet av erfaring at flere passasjerer ikke dukker opp til flyreisen. Årsakene kan være mange, men én av dem er at folk med refunderbare billetter vet at de kan flytte reisen til en senere avgang eller få pengene tilbake, og det ganske kort tid før avgang.

For at flyet ikke skal dra med tomme seter, sørger flyselskapet for en viss overbooking. De selger flere billetter enn det er seter i flyet.

Det går som regel bra, men noen ganger blir det ikke plass til alle.

Flyselskapet har rett til å nekte deg å bli med flyet på grunn av overbooking, men ikke uten at du blir tilbudt økonomisk kompensasjon og assistanse fra selskapet.

Ved overbooking skal flyselskapet først spørre om det er noen som mot kompensasjon frivillig vil avstå fra sin plass, skriver Forbrukerrådet.

Lojalitetsmedlem

Men det er ikke alltid at problemet løses, og da må noen «kastes av flyet».

Dette blir som regel den siste passasjeren om bord som har billigste billett, eller passasjerer som ennå ikke har kommet om bord. Men også her er et unntak:

Dersom du har lojalitetskort tilsvarende SAS' gull-, diamant- eller pandion-status (eller annen status for andre selskaper) så blir du ikke satt av flyet selv om du har billigste billett.

Da velger de en sent ankommet passasjer med billig-billett som ikke er med i lojalitetsprogrammet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer