Hvordan fjerne flått

- Dusj etter skogsturen

Nei, du trenger ikke å vri flåtten ut av huden.

BITT AV FLÅTT: Et gammelt råd er å fjerne flått fra huden ved å vri den ut. Men det finnes andre metoder som kan være lettere og bedre. Foto: NTB Scanpix.
BITT AV FLÅTT: Et gammelt råd er å fjerne flått fra huden ved å vri den ut. Men det finnes andre metoder som kan være lettere og bedre. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Sommer er høysesong for flått, og siden det er på denne tiden at vi oppholder oss mest ute, gjelder det å være på vakt. Får flåtten festet seg på kroppen vår, kan det i enkelte tilfeller føre til svært alvorlig sykdom.

Oppdager du at du har fått flått er det én ting som gjelder: få den ut så fort som mulig.

Derimot er flåtten vanskelig å oppdage om den har satt seg på skjulesteder på kroppen: ryggen, nakken, i hodebunnen, bak ørene, i armhulen, lysken eller knehaser.

Så hva kan du gjøre for å unngå flått? Og på hvilken måte skal flåtten egentlig fjernes fra huden?

Her trives flåtten

FLÅTT-EKSPERT: Snorre Stuen, professor ved NMBU. Foto: Privat.
FLÅTT-EKSPERT: Snorre Stuen, professor ved NMBU. Foto: Privat. Vis mer

For å unngå skogsflått, den vanligste flåttypen i Norge som går på mennesker, er det først og fremst greit å vite hvor i naturen parasittdyret trives best.

- Du er særlig utsatt for flått i områder hvor det lever dyr som hjortevilt, i og med at disse er typiske vertsdyr for flått.

Det forteller Snorre Stuen, professor ved NMBU Veterinærhøgskolen, som har jobbet med flått og flåttbårne sykdommer i over 30 år.

- Jeg bor for eksempel i Stavanger, og her har vi funnet flått i hagen vår fordi det er mye rådyr i nærområdet. Områder hvor det er en del vegetasjon, busker og kratt, høyt gress og fuktige omgivelser, er steder flåtten trives godt. På stranden er du mindre utsatt der hvor gresset er kort og det blåser mer slik at det blir for tørt for flåtten, sier Stuen.

Skogsflått klatrer gjerne opp på strå eller lyng og venter på at noen skal komme forbi.

SKOGFLÅTT: Den vanligste flåtttypen i Norge som kan feste seg til mennesker. Alvorlig smitte kan overføres fra flått til mennesker og dyr når flåtten biter seg fast og suger blod. For å unngå sykdom er det derfor viktig å fjerne flått fra huden så raskt som mulig. Foto: Wikipedia.
SKOGFLÅTT: Den vanligste flåtttypen i Norge som kan feste seg til mennesker. Alvorlig smitte kan overføres fra flått til mennesker og dyr når flåtten biter seg fast og suger blod. For å unngå sykdom er det derfor viktig å fjerne flått fra huden så raskt som mulig. Foto: Wikipedia. Vis mer

Symptomer på flåttbitt

Et flåttbitt kan resultere i sykdommene anaplasmose, borreliose og skogflåttencefalitt, som er betennelse i hjernen.

Anaplasmose er ikke så vanlig på mennesker her i landet, men er mye mer vanlig på dyr. Denne sykdommen forårsaker vanligvis milde influensa-lignende symptomer på mennesker, to-tre uker at flått har begynt å suge blod, opplyser Stuen.

Flåttbårne sykdommer i Norge

De fire vanligste flåttbårne sykdommene i Norge er:

lyme borreliose, skogflåttencefalitt (TBE) som er mest vanlig på menneske, samt anaplasmose og babesiose som er mest vanlig på dyr.

Alle kan gi alt fra ingen eller milde symptomer til svært alvorlig sykdom.

Borrelia- og Anaplasma- infeksjon kan behandles med antibiotika, men det finnes ingen behandling mot TBE.

Derimot finnes det en vaksine mot varianten av TBE som er vanlig i Norge i dag.

Babesiose kan også behandles med medikamenter.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Men borreliose kan være vanskelig å diagnostisere fordi måten borreliose opptrer på kan variere:

 • Normalt starter borreliose med et utslett på huden tre til 30 dager etter flåttbittet.
 • Den som er smittet kan også ha influensalignende symptomer som slapphet, hodepine, hovne lymfeknuter og muskelsmerter.

Skogflåttencefalittet er en infeksjon i hjernen og ryggmargen forårsaket av TBE-virus overført ved flåttbitt. Enkelte av dem som blir syke får alvorlige symtomer som:

 • kraftig hodepine, svimmelhet, kvalme og oppkast, nakkestivhet, psykiske symptomer og eventuelt utvikling av kramper og muskelsvekkelser.
 • Deretter følger en lang periode for mange med hodepine, konsentrasjons­vansker og søvnplager.

Men ikke alle mennesker som blir bitt av flått merker noen symtomer.

- Det kommer an på hvilke smittestoff flåtten har i seg. Det er også vist at barn vanligvis får mildere symptomer enn voksne etter infeksjon med TBE-virus, forteller Vivian Kjelland, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, og medforfatter av boken «Fakta om flått».

FLÅTT-EKSPERT: Vivian Kjelland, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, og medforfatter av boken «Fakta om flått». Foto: UIA.
FLÅTT-EKSPERT: Vivian Kjelland, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, og medforfatter av boken «Fakta om flått». Foto: UIA. Vis mer

Men barn oppholder seg gjerne på andre områder enn voksne, og barn er lavere enn voksne - ergo kan flåtten sette seg høyere opp på kroppen til barna, for eksempel nærmere hoderegionen, ifølge Stuen.

- Og om man får symptomer eller ikke, er også litt avhengig om man har vært borti flått tidligere, legger han til.

Ta deg en dusj

I og med at det kan være vanskelig å oppdage flått på kroppen, er det viktig å sjekke seg grundig. Én måte å forebygge flåttbitt på, er å dusje eller bade etter at du har vært på tur i skogen:

- Når flåtten kommer i kontakt med huden, så vil den krype rundt omkring på kroppen før den fester seg, og da kan det være lettere å få fjernet den hvis du for eksempel dusjer, sier Stuen.

Men både Stuen og Kjelland understreker at du likevel bør se over kroppen hver kveld for å sjekke om det sitter flått på huden.

- En dusj kan i noen tilfeller hjelpe til å skylle bort flått som ikke har festet seg, men om den ikke har bitt seg fast, kan den likevel klare å henge på oss selv om vi tar en dusj eller et bad. Derfor bør du sjekke både hud og hår etterpå like nøye som du ville gjort uten dusjen, råder Kjelland.

Slik fjerner du flått

Når flåtten først har bitt seg fast seg til huden, nytter det altså ikke bare å skylle den bort med en dusj.

- Da må den trekkes ut. Munnstykket på flåtten har mothaker, og i tillegg skiller den ut et sementaktig stoff som limer den fast til huden, forklarer Kjelland.

Men hvordan skal flått fjernes fra huden? Rådet vi ofte hører er at man skal gripe tak i flåtten og vri den ut. Dette er egentlig et gammelt råd som ikke nødvendigvis er den beste metoden å bruke, mener Stuen.

- Før var rådet at du skulle prøve å få med mest mulig av munndelen bak flåtten, men om det sitter igjen munndeler, så kan du rense området med pyrisept, forteller professoren.

Ifølge Stuen tar det som regel 24 timer før flåtten har overført smittestoffer, men dette gjelder ikke for TBE-virus som kan overføres tidligere, allerede få minutter etter at flåtten har bitt seg fast.

Kjelland mener at det er samme hvilken metode du bruker, det viktigste er å fjerne flåtten så raskt som mulig:

Gode flåttråd

 • Ha på lange bukser, og pass på å være godt tildekket ved anklene.
 • Lyse klær gjør det lettere å oppdage flått.
 • Bruk myggmidler på klærne.
 • Inspiser hud og klær etter at dere har vært i skogen. Ta gjerne en dusj.
 • Husk at hund og katt ofte kan få flått og at flåtten kan komme over på barnet.
 • Undersøk barnet fra topp til tå før sengetid. Hos barn er hode og hals mest utsatt.
 • Flåtten oppsøker gjerne skjulte og tynnhudede steder som knehaser, lyske, armhuler og området bak ørene.
 • Fjerner du flåtten så fort som mulig før det er gått ett døgn, er det liten sjanse for smitte.
 • Flått fjernes best ved å trekke den rett ut ved hjelp av fingrene, en pinsett eller en flåttfjerner. Ta tak i flåtten helt nede ved huden og dra den rett ut.
 • Det har liten betydning om deler av flåttens biteredskaper blir sittende igjen i huden, men smør gjerne på litt pyrisept eller antibiotikaholdig sårsalve på bittstedet.

Kilde: Folkehelseinstituttet

- Det er helt i orden å gripe tak i den med tommel og pekefinger og trekke den ut. Dersom du synes det er ekkelt å ta på flåtten, eller om den er liten og vanskelig å få tak i med fingrene, kan det i midlertid være nyttig å bruke en vanlig pinsett, en «flått-jekk», en flått-løkke eller lignende. Det er også noen som bruker dobbeltsidig tape for å fjerne de aller minste flåttene, sier hun.

Når bør du oppsøke lege?

Men noen ganger kan det være vanskelig å vite hvor lenge flåtten har vært festet på huden.

- Dersom du ser en ring rundt flåtten som er som større enn 5 cm. i diameter bør du oppsøke lege. Mindre utslett er vanligvis en reaksjon på selve flåtten, på samme måte som utslett man får etter myggstikk, sier Kjelland og legger til:

- Større utslett er tegn på at du er smittet av Borrelia-bakterier, og du kan i noen tilfeller følge bakterienes spredning utover i huden ved å se hvordan utslettet vokser i omkrets. Om du får et slikt utslett må du oppsøke lege og få antibiotikabehandling.

Ser du ikke noen ring rundt området hvor flåtten har bitt deg, men opplever å få influensalignende symptomer en til to uker etter at du har fått flått, kan det være andre smittestoffer, som TBE-viruset eller Anaplasma-bakterien, understreker Stuen.

Ved alvorlige symptomer eller hvis symptomene ikke går over i løpet av noen dager bør du oppsøke lege.

Kjelland presiserer samtidig at det er langt i fra alle som får en Borrelia-infeksjon som får den klassiske røde ringen.

- I mange tilfeller får man ikke en slik ring og merker ingenting til infeksjonen - det vil si kroppens immunforsvar hamler opp med bakterien, eller det kan gå litt tid og så får man andre symptomer som nervesmerter, halvsidig ansiktslammelse, leddsmerter eller lignende, sier hun.

- Du trenger ikke se den røde ringen, så følg med de nærmeste ukene, avslutter Stuen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer