Sommer er høysesong for flått, og siden det er på denne tiden at vi oppholder oss mest ute, gjelder det å være på vakt. Får flåtten festet seg på kroppen vår, kan det i enkelte tilfeller føre til svært alvorlig sykdom.
Oppdager du at du har fått flått er det én ting som gjelder: få den ut så fort som mulig.
Derimot er flåtten vanskelig å oppdage om den har satt seg på skjulesteder på kroppen: ryggen, nakken, i hodebunnen, bak ørene, i armhulen, lysken eller knehaser.
Så hva kan du gjøre for å unngå flått? Og på hvilken måte skal flåtten egentlig fjernes fra huden?
Her trives flåtten
For å unngå skogsflått, den vanligste flåttypen i Norge som går på mennesker, er det først og fremst greit å vite hvor i naturen parasittdyret trives best.
- Du er særlig utsatt for flått i områder hvor det lever dyr som hjortevilt, i og med at disse er typiske vertsdyr for flått.
Det forteller Snorre Stuen, professor ved NMBU Veterinærhøgskolen, som har jobbet med flått og flåttbårne sykdommer i over 30 år.
- Jeg bor for eksempel i Stavanger, og her har vi funnet flått i hagen vår fordi det er mye rådyr i nærområdet. Områder hvor det er en del vegetasjon, busker og kratt, høyt gress og fuktige omgivelser, er steder flåtten trives godt. På stranden er du mindre utsatt der hvor gresset er kort og det blåser mer slik at det blir for tørt for flåtten, sier Stuen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger