Dyr danmarksferie?

Danske kroner er fortsatt dyre, men nå går det rette veien for norske turister. Hvor lenge vil det fortsette? Og hva med det danske prisnivået?

BESØKE DANMARK? Du kan besøke København i sommer, men ikke overnatte. Høy kronekurs kan derimot gjøre Danmarksferien dyr. Foto: NTB Scanpix
BESØKE DANMARK? Du kan besøke København i sommer, men ikke overnatte. Høy kronekurs kan derimot gjøre Danmarksferien dyr. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fra 15. juni åpner Danmark grensene for norske turister. Vurderer du å tilbringe deler av ferien i Danmark, vil det kunne bli en dyrere opplevelse enn tidligere år.

Mer danmarksferie per krone

En kikk på kursen på danske kroner, viser nemlig at det ikke er veldig billig å være norsk i Danmark for tiden:

5. juni utgjorde 100 danske kroner 140 norske kroner, viser tall fra Norges Bank. Kursen har heldigvis bedret seg markant fra de skyhøye 164,81 kronene man måtte gi for 100 danske den 19. mars. Bare siste tre dagene, har norskekrona styrket seg tre kroner mot danskekrona.

Jennifer Bråthen, presseansvarlig for Visit Denmark i Norge, sier til Dinside at prisnivået i Norge og Danmark er ganske likt. Hun trekker frem dagens valutakurs som gjør at vi nordmenn ikke får like mye for pengene som det vi gjorde før.

- Danskene er fremdeles gode på «value for money», så nordmenn vil nok få mye god kvalitetsmat og drikke for pengene fremdeles. I disse dager vil man også kunne gjøre kupp når det kommer til hotellovernattinger rundt om i Danmark, sier Bråthen.

Lavere prisnivå enn i Norge

Prisnivå i Danmark og Norge

Tallene er fra 2018, og viser prosent over EUs gjennomsnitt for begge landene:

  • Mat: Danmark: 129,90 Norge: 160,80
  • Alkoholholdig drikke: Danmark: 123,80 Norge: 252,80
  • Transporttjenester: Danmark: 130 Norge: 146,60
  • Restauranter og hoteller: Danmark: 150,60 Norge: 161

En kikk på statistikken viser at Danmark i prinsippet er rimeligere enn Norge:

Ifølge Danmarks Statistik ligger prisnivået på både mat, hotell og restauranter og transport i Danmark litt under det norske, mens prisnivået på alkohol er halvparten av det vi betaler her hjemme, noe tidligere prissjekker Dinside har gjennomført også har bekreftet.

Hva med kronekursen fremover?

- Den norske kronen har svekket seg mot mange valutaer de siste månedene, også den danske kronen. Det skyldes dels at oljeprisen har falt kraftig og svekket utsiktene for norsk økonomi, men også at risikosentimentet i finansmarkedene har svekket seg og at det oftest trekker i retning av en svakere krone, fortklarer Magne Østnor i DNB Markets.

Han sier videre at selv om kronen er svakere mot danske kroner nå enn den var ved starten av året, har den imidlertid styrket seg mye mot mange valutaer siden midten av mars.

Samtidig kan du måtte regne med en svak norsk krone en stund fremover, tror Østnor.

- Vi mener at deler av finansmarkedene er for optimistiske om fremtiden, og at vi kan vente en korreksjon i både aksje-, kreditt- og rentemarkedene, og at dette bør bidra til å svekke kronen en periode, tror Østnor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer