Dyrest i Europa

Det er adskillig mer kostbart å dra på ferie i Norge enn i andre land i Europa. En studie av Transportøkonomisk institutt viser at turistnæringen reddes delvis av momsfritak på overnatting.

Publisert
Sist oppdatert

En studie Transportøkonomisk Institutt (TØI) har foretatt på vegne av Norges forskningsråd bekrefter det vi alle visste: Norge er blant Europas dyreste turistland.

Undersøkelsen sammenlikner hva det koster å være turist i Norge sammenliknet med henholdsvis Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Nederland, Storbritannia og Irland - sett i lys av betydningen indirekte skatter og avgifter har for norske reiselivsnæringers konkurranseevne. Rapporten viser at kostnadsnivået er 5-10 prosent lavere i Danmark og Sverige, 20 prosent lavere i Finland og Storbritannia og 30-40 prosent lavere i Nederland og Tyskland.

- Omtrent halvparten av de utenlandske bilturistene i Norge synes at prisnivået på overnatting, transport og opplevelser er ganske høyt, sier Petter Dybedal, reiselivsforsker ved TØI.

Mellom 80 og 95 prosent synes at alkohol, bensin og mat er ganske dyrt, eller svært dyrt. Dybedal presiserer at det har skjedd et par endringer i kostnadsnivået siden undersøkelsen.

- Bensinprisen var mye høyere i Norge enn i Europa i år 2000, mens prisforskjellene er nesten jevnet ut i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer