Dyrest i Europa

Det er adskillig mer kostbart å dra på ferie i Norge enn i andre land i Europa. En studie av Transportøkonomisk institutt viser at turistnæringen reddes delvis av momsfritak på overnatting.

Publisert
Sist oppdatert
Norge er dyrt, men likefullt populært. Det er kanskje ikke så rart. Her kan du se et utsnitt fra idylliske Lofoten.
Norge er dyrt, men likefullt populært. Det er kanskje ikke så rart. Her kan du se et utsnitt fra idylliske Lofoten. Vis mer


En studie Transportøkonomisk Institutt (TØI) har foretatt på vegne av Norges forskningsråd bekrefter det vi alle visste: Norge er blant Europas dyreste turistland.

Undersøkelsen sammenlikner hva det koster å være turist i Norge sammenliknet med henholdsvis Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Nederland, Storbritannia og Irland - sett i lys av betydningen indirekte skatter og avgifter har for norske reiselivsnæringers konkurranseevne. Rapporten viser at kostnadsnivået er 5-10 prosent lavere i Danmark og Sverige, 20 prosent lavere i Finland og Storbritannia og 30-40 prosent lavere i Nederland og Tyskland.

- Omtrent halvparten av de utenlandske bilturistene i Norge synes at prisnivået på overnatting, transport og opplevelser er ganske høyt, sier Petter Dybedal, reiselivsforsker ved TØI.

Mellom 80 og 95 prosent synes at alkohol, bensin og mat er ganske dyrt, eller svært dyrt. Dybedal presiserer at det har skjedd et par endringer i kostnadsnivået siden undersøkelsen.

- Bensinprisen var mye høyere i Norge enn i Europa i år 2000, mens prisforskjellene er nesten jevnet ut i dag.

Dette teller til turistnæringens fordel - men en stadig sterkere krone skaper problemer og gjør det enda dyrere for turistene.

Ingen stor overraskelse

Til tross for stive priser - mer enn halvparten av turistene mente at prisnivået var som forventet - og like mange mente at oppholdet i Norge var verdt prisen. Og når det gjelder hva som er viktig når man velger ferieland scoret opplevelser høyest (fire på en skala fra en til fem), mens prisnivå lå midt på treet (tre - på den samme skalaen).

Nivået på indirekte skatter i Norge stiller oss svakere i forhold til Nederland, Finland og Tyskland, men er lavere enn i Sverige og Danmark.
Hovedproblemet for konkurranseevnen er det høye prisnivået generelt. Det er viktig for konkurransevnen at det ikke er merverdiavgift på overnatting i Norge.

- Det at vi har momsfri overnatting taler til turistnæringens fordel, ettersom dette utgjør en relativt stor del av feriebudsjetter, sier Dybedal.
Hvor stor del av feriebudsjettet som går til hva kan du lese her.

Transportøkonomisk Institutt har sett på et gjennomsnittlig turistkonsum av ulike varer og tjenester for henholdsvis hotellturister, campingturister, turister i leid hytte og på besøk hos slekt og venner. De har brukt tall fra år 2000 - men justert for momsendringer i 2001.

Ekstern lenke:

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer