Dyriske ordspråk jorda rundt

I Norge slår vi to fluer i en smekk, engelskmennene dreper to fugler med en stein, og polakkene har allerede tatt livet av dyret og steker to dyresteiker på en ild. Ordspråkene er unike fra land til land. Test dine kunnskaper her.

Sover du som en stein, en hund eller et murmeldyr?
Illustrasjonsfoto: Roald Bergstrøm
Sover du som en stein, en hund eller et murmeldyr?
Illustrasjonsfoto: Roald Bergstrøm Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dyr inngår i veldig mange ordspråk verden rundt, sannsynligvis fordi de har og/eller har hatt en stor betydning for menneskene i deres dagligliv. Hvilke dyr som inngår i de forskjellige lands uttrykk, gjenspeiler selvsagt også hvilke dyr som lever i det aktuelle landet og hvilke dyr folk stort sett er i kontakt med. I Norge har vi for eksempel ikke veldig dypt kjennskap til sjiraffer, sebraer og hyener, og disse inngår dermed ikke i veldig mange ordspråk her hjemme. Ser vi imidlertid på antall uttrykk med dyr som katter, hunder og mus, kommer vi opp i et helt annet tall.

Ulikheter og likheter i kultur og samfunnsliv gjenspeiles også i ordspråkene. Ser vi for eksempel på ordspråkene i landene nærmest oss, som Danmark og Sverige, ser vi lett at leveforholdene her er ganske like, da vi har mange av de samme uttrykkene.

Men mange er ulike, mange land har andre uttrykk enn de vi kjenner fra norsk, og mange språk har bøttevis flere ordspråk enn andre språk.

Hvor godt kjenner du ordspråkene fra forskjellige land? Ta testen og få svar.

 • Flere underholdende tester fra DinSide Reise
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer