Dyrt å åpne nødutgangen i flyet

I hvert fall dersom du ikke må.

NØDUTGANGEN: Setene ved nødutgangen er blant de mest populære setene i hele flyet. Men det er lite lurt å "falle for fristelsen" og åpne opp døren ...  Foto: Per Ervland
NØDUTGANGEN: Setene ved nødutgangen er blant de mest populære setene i hele flyet. Men det er lite lurt å "falle for fristelsen" og åpne opp døren ... Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken ble det kjent at nødutgangen på et Vietnam Airlines-fly hadde blitt åpnet uten at det hadde vært en nødssituasjon. Det skriver Time.com

Da flyet hadde landet på Ho Chi Minh City Airport, var moren til en skrikende unge desperat etter å komme seg ut fra flyet fortest mulig. Hjelp fikk hun av en medpassasjer - som like godt åpnet nødutgangen og utløste nødsklien.

Les også: Dette stjeler folk på flyet>Dette stjeler folk på flyet

Fikk bot på 3.600

Hendelsen skal, naturlig nok, ha ført til et oppstyr i flyet, noe som førte til at ingen tok i bruk nødsklien. Utløsingen av nødsklien medførte også at flyet måtte tas ut av trafikk en stund.

Men, en slik situasjon går selvsagt ikke forbi i stillhet. Passasjeren som åpnet flydøren skal nå ha blitt ilagt en bot på 15 millioner vietnamesiske dong. Det høres mye ut, men tilsvarer faktisk ikke mer enn rundt 3.600 norske kroner.

Visste du dette om plassen ved nødutgangen?

Det er faktisk ikke alle som kan sitte ved nødutgangen.

I henhold til EUs sikkerhetskrav kan ikke reisende med redusert mobilitet sitte ved et sete som leder direkte til en nødutgang. Du må også være over 16 år for å sitte ved nødutgang, ifølge Norwegian

– Personalet ombord avgjør om du kan sitte ved nødutgangen siden det innebærer et stort ansvar. Barn under 12 år, reisende med spedbarn og personer med nedsatt rørlighet tillates ikke å sitte ved nødutgang, sier "Eva" i SAS' spørretjeneste


Til tross for at nødsklien ikke ble tatt i bruk, må den reinstalleres i flyet. Dette er slettes ikke gratis, og innebærer at Vietnam Airlines også må betale en utgift som tilsvarer cirka 51.000 norske kroner. Dette beløpet ble imidlertid ikke belastet den uheldige passasjeren.

Foretrekker du å sitte her i flyet? Ikke la deg lure av nødutgangssetet

Størrelsen på boten avhenger av situasjonen

– Men har egentlig flyselskaper en prisliste over hva det koster å åpne nødutgangen, uten at det er en krisesituasjon?

Verken SAS eller Norwegian har en slik prisliste, men opererer begge etter skjønn.

– Vi vil sannsynligvis ikke gi en straff for den type lovbrudd, fordi passasjeren handlet i god tro og var uvitende om situasjonen. Dette var hans første flytur noensinne. Det kan være lokale forskrifter for flyplassen som du må følge og derfor må det gis bøter. Men dette er altså ikke noe som SAS som flyselskapet har til hensikt, sier Trine Kromann-Mikkelsen, pressesjef i SAS Danmark, til DinSide.

I likhet med SAS har Norwegian heller ikke opplevd en lignende situasjon før. Nøyaktig hva vedkommende vil få i bot, avhenger veldig av situasjonen.

– Det er klart at slike hendelser kan koste oss som flyselskap dyrt, men det er også uheldig for passasjerne fordi flyet blir forsinket. Boten som utstedes avhenger av skadeomfanget, opplyser Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian, til DinSide.

Les også: Dyrt å være drittsekk i luften

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer