Dyrt å bryte sykkelreglene i Danmark

Det kan fort bli dyrt å sykle i Danmark, om du ikke kjenner sykkelreglementet.

FORBUDT PÅ SYKKEL: Danskene er et syklende folk, med dertil hørende sykkelregler. Blir du tatt for å snakke i håndholdt mobiltelefon mens du sykler, koster det deg 1.000 danske kroner. Er dere to personer på en vanlig sykkel, blir det 700 danske kroner i bot til begge to! Foto: PantherMedia/Radu Razvan, Montasje: Per Ervland
FORBUDT PÅ SYKKEL: Danskene er et syklende folk, med dertil hørende sykkelregler. Blir du tatt for å snakke i håndholdt mobiltelefon mens du sykler, koster det deg 1.000 danske kroner. Er dere to personer på en vanlig sykkel, blir det 700 danske kroner i bot til begge to! Foto: PantherMedia/Radu Razvan, Montasje: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Danskene har et mer omfattende sykkelreglemet enn vi har her i Norge. Visste du for eksempel at det er forbudt å sykle mens du snakker i håndholdt mobiltelefon, at det er forbudt å være mer enn én på en alminnelig sykkel, og at du kan få bot dersom du sitter på sykkelen med beina på bakken mens du sparker deg fremover på en gågate?

Mobilforbudet er det som svir mest, blir du tatt for overtredelse av dette, må du ut med 1.000 danske kroner. Dette er på linje med sykling på rødt, sykling mot kjøreretningen og overtredelse av ubetinget vikeplikt.

Hjelm er ikke påbudt i Danmark, men man anbefaler at man bruker det.

Norske forseelser

I Norge er det ikke så veldig mange regler å forholde seg til, som syklist. Du må bare passe på å følge de vanlige trafikkreglene. I praksis er det fire forhold som kan resultere i forenklet forelegg for deg som er syklist: Sykling mot rødt lys, sykling mot enveiskjøring, sykling der dette er forbudt (merket med egne skilt) og sykling på kveldstid uten tent lykt. Det forenklede forelegget er på 900 kroner.

De fleste sykler på gangveg, eller på rødt

De fleste som blir tatt for sykkelforseelser i Danmark, blir tatt på bakgrunn av sykling på gangveg eller fortau, og sykling på rødt lys.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer