Dyrt å glemme innreisevisum til USA

Ble nektet ombordstigning, og måtte ut med 116.000 kroner for nye billetter.

ESTA-godkjenningen for innreise til USA manglet, og ekteparet endte med å kjøpe nye flybilletter.
ESTA-godkjenningen for innreise til USA manglet, og ekteparet endte med å kjøpe nye flybilletter. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved innreise til USA må nordmenn ha søkt om en såkalt ESTA-godkjenning i forkant av reisen, som er obligatorisk for å slippe inn i landet.

Et vedtak i Pakkereisenemnda fra november, viser at det kan bli veldig dyrt å glemme å søke om dette før avreise.

For dårlig informasjon

Det var da et norsk ektepar skulle på cruise fra Miami, at de opplevde å bli nektet ombordstigning på grunn av mangelen på en ESTA-godkjenning.

ESTA, som står for Electronic System for Travel Authorization, ble innført i 2009. For å få lov til å besøke USA må man fylle ut ESTA-skjemaet som man finner her, minst 72 timer før avreise. Dette koster 14 dollar.

I klagen til Pakkereisenemnda understreker ekteparet at de ved flere henvendelser til cruiseselskapet RCCLs kundeservice, spurte om det var noe mer de trengte å ordne i forkant av turen. Og da var svaret nei.

Når de så reiste fra Norge og mellomlandet i Paris for å fly videre til Miami, fikk de beskjed om at de ikke hadde gjennomført ESTA og dermed ikke kunne gå ombord i flyet til Miami.

Ekteparet endte opp med å kjøpe nye flybilletter til hele 116.000 kroner. I klagen til Pakkereisenemnda påpeker de at RCCL bør refundere de opprinnelige flybillettene siden de ikke ga tilstrekkelig informasjon om ESTA-godkjenningen i forkant av reisen.

Les også: Norwegian må ta ansvar om denne bagasjen blir ødelagt

Husk å sjekke innreiseregler

Vedtaket fra pakkereisenemnda viser at det er særdeles viktig å undersøke innreise- og visumregler i god tid før avreise til USA, og til andre land utenfor Europa.

For i dette tilfellet ble ekteparet selv sittende igjen med ekstrakostnaden for de nye flybillettene.

Pakkereiseloven sier at det er turarrangørens plikt å informere de reisende om visumbestemmelser.

Samtidig sier loven at det er de reisendes plikt å ta med eventuelle visum og andre dokumenter som måtte være nødvendige for reisen.

Og til tross for at kundeservice skal ha sagt til klageren i denne saken at alt skulle være i orden, mener Pakkereisenemnda at RCCL har opplyst ekteparet godt nok om ESTA-godkjenningen.

De viser til at RCCL skal ha informert skriftlig om nødvendigheten av visum ved innreise til USA, og at det også fremkom av informasjonen at det må søkes om reisetillatelse på en spesifikk nettside.

Du kan lese mer om innreiseregler til forskjellige land på UDs landsider.

Les også: På shopping i USA? Les dette før du handler

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer