Dyrt å være norsk i Danmark

Danmark er dyrest i EU, ifølge ny undersøkelse.

DYRT I DANMARK: Danmark er dyrest av alle EU-landene, også på mat og drikke. Og med høy valutakurs blir det enda dyrere for nordmenn på tur. Foto: Kristin Sørdal
DYRT I DANMARK: Danmark er dyrest av alle EU-landene, også på mat og drikke. Og med høy valutakurs blir det enda dyrere for nordmenn på tur. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Danmark er et av ganske få land som nordmenn per nå kan reise til uten å bryte det offisielle reiserådet fra norske myndigheter og uten å måtte i 10 dagers reisekarantene ved hjemkomst.

Men tenker du deg til Danmark i sommer, skal du være oppmerksom på at den danske valutakursen ikke er på din side: 19. juni måtte du betale 143,70 norske kroner for 100 danske kroner.

Det betyr at en biff og en øl på klassikeren Jensens Bøfhus vil koste deg 402 norske kroner (280 danske kroner).

Nå avslører en fersk rapport om prisnivået i hele EU, at Danmark er det dyreste landet. Der er prisene 41 prosent høyere enn gjennomsnittet i EU.

Bulgaria er det billigste landet i EU, med priser 47 prosent lavere enn gjennomsnittet.

SLIK ER REGLENE: Nå kan du reise til Danmark. Men dette må du huske på. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

2000 varer, 37 land

Prisundersøkelsen kommer fra Eurostat og handler om prisnivået på forbrukerprodukter og tjenester i EU-landene.

Blant annet inngår priser på mat, drikke, alkohol, tobakk, klær og sko.

I undersøkelsen inngår også priser på hotell og restauranter, boligutgifter, priser på forbrukerelektronikk, møbler, strøm og kollektivtrafikk.

Det er 2000 priser på varer og tjenester som er med i prisundersøkelsen og i tillegg til de 27 EU-landene er det også priser fra Efta-landene Norge, Sveits og Island, samt fem kandidatland: Albania, Montenegro, Nord-Makedonia, Serbia og Tyrkia - (og Bosnia Herzegovina som er en «potensiell EU-kandidat»).

Prisene er innhentet i 2019. For nordmenns del er kronekursen enda dårligere i dag enn i 2019.

Dyrest og billigst

Danmark kommer dårligst ut når alle varegruppene vurderes sammen, og er som nevnt innledningsvis altså 41 prosent dyrere enn gjennomsnittet i EU.

Deretter følger Irland (34 prosent), Luxembourg (31 prosent), Finland (27 prosent) og Sverige (21 prosent).

I den andre enden av skalaen finner vi Bulgaria, som er 53 prosent billigere enn gjennomsnittet og Romania som er 55 prosent billigere.

Efta-landene Norge, Island og Sveits er alle dyrere enn Danmark: Norge er 50 prosent dyrere enn EU-gjennomsnittet, Island er 54 prosent dyrere og Sveits er 62 prosent dyrere.

Lurer du på hvilket av de per nå «tillatte» reisemålene som er mest gunstig i forhold til prisnivå, er dette svaret:

Finland er billigst: De er 27 prosent billigere enn gjennomsnittet på mat, drikke og shopping - og er 33 prosent billigere på restauranter og hoteller.

Island er enda dyrere enn Danmark: De er 54 prosent dyrere enn gjennomsnittet på mat, drikke og shopping - og er absolutt dyrest av alle 37 landene i undersøkelsen på hoteller og restauranter, hvor de er 76 prosent dyrere enn gjennomsnittet i EU.

Og ja, for deg som vurderer en Sverige-tur på tross av anbefalingene:

Sverige er billigere enn alle de «tillatte destinasjonene»: Der er mat, drikke og shopping «kun» 20 prosent over EU-gjennomsnittet og restauranter og hoteller på nivå med Finland.

Dyrest og billigst på mat, drikke og shopping

Det viktigste for turister er selvsagt priser på mat og drikke, overnatting og restauranter - samt shopping av klær, sko og forbrukerelektronikk - samt kollektivtransport og andre liknende «turist-priser».

Danmark troner i toppen med de dyreste EU-landene også om vi kun ser på typiske turistvarer:

Danmark er dyrest på mat og alkoholfri drikke; de er dyrest på restauranter og hoteller; dyrest på klær og sko - og dyrest på transport.

Danskene er imidlertid ikke dyrest på alkohol og tobakk, hvor de blir de slått av både Irland, Finland, Storbritannia, Sverige og Frankrike - og selvsagt Efta-landene.

Syden-favorittene Spania og Hellas er begge billigere enn EU-gjennomsnittet hva gjelder de typiske «turistvarene» og hotell og restauranter - og da er det Hellas som er billigst av de to.

Kroatia er en annen Syden-destinasjon som hadde fått god fart som turistdestinasjon for nordmenn før coronaviruset kom - og der er det enda billigere enn både i Spania og Hellas.

ÅPNER: Norske myndigheter fraråder reiser til Spania. Likevel har flere nordmenn valgt å dra. Reporter: Ingunn Dorholt. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Aller billigst av de billige

Er du ute etter de aller billigste landene for varer og tjenester som en typisk turist vil benytte seg av, er dette de beste landene ifølge Eurostat-undersøkelsen (listen inkluderer også kandidatlandene og starter med de aller billigste):

  • Tyrkia
  • Nord-Makedonia
  • Bulgaria
  • Bosnia-Hercegovina
  • Romania
  • Serbia
  • Albania
  • Montenegro
  • Polen
  • Ungarn

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer