Eksotisk Valentindag i India

For romantiske globetrottere er det bare én destinasjon som duger på Valentindagen: En pilgrimsferd til kjærlighetens hellige gral, Taj Mahal.

Publisert
Sist oppdatert

Noen ganger treffer historiens begivenheter oss midt i hjertet. Som da Mumtaz Mahal døde for 350 år siden under fødselen av sitt fjortende barn. Hun skal ha vært så vakker, og Shahjahan så forelsket i henne, at han umiddelbart bestilte dette fantastiske mausoleet for å hedre hennes minne.

Siden har verden lært å kjenne graven som verdens mest romantiske byggverk. Hvilken bedre backdrop for en Valentinmarkering enn en gryende, asiatisk soloppgang som bader den kjente marmordomen i rødt, oransje og gyldent?

Bli med på en bildereise til Taj Mahal

Imponerende kjærlighetserklæring. Foto: Vibeke Montero
Imponerende kjærlighetserklæring. Foto: Vibeke Montero Vis mer
Det er store forskjeller mellom fattig og rik. Foto: Vibeke Montero
Det er store forskjeller mellom fattig og rik. Foto: Vibeke Montero Vis mer
Smilende indere ønsker deg velkommen. Foto: Carl Ratcliffe
Smilende indere ønsker deg velkommen. Foto: Carl Ratcliffe Vis mer

Eksotisk Valentindag i India

  1. Bildereise til Taj Mahal


India røsker tak

På ferie i India kommer man ikke unna slumopplevelser, dårlig hygiene og uverdige levevilkår. Derfor er ikke India for alle. De aller fleste vestlige reisende får seg et kultursjokk i møtet med landet på gateplan. Kuer i gata er eksotisk. Revnede avløpsrør og søppeldynger som folk bor på er ekkelt. En guidet rundreise kan derfor være en bra måte å ferdes rundt på. Man slipper å tenke, og kan heller fokusere på å la opplevelsene synke inn.

Til dekket bord

Byene Delhi, Jaipur og Agra kalles Det gyldne triangel, og er en typisk rundreise som arrangeres av flere turarrangører. Paradisreiser er en norsk turoperatør som blant annet organiserer denne rundturen i India. For 7.500 kroner per person (basert på to personer som deler dobbeltrom) følger man et skreddersydd opplegg (ikke gruppereise) som inkluderer overnattinger med frokost, guiding, privatsjåfør, inngangsbilletter, tigersafari, elefantridetur, m.m. Flybillett til Delhi kommer i tillegg.

På egen hånd

For en mer fleksibel reiserute, går det fint an å forsere India på egen hånd. Flybilletter tur/retur Oslo - Delhi koster i underkant av 13.000 kroner for to personer med Finnair ved Valentintider i midten av februar. Februar er for øvrig en gunstig måned værmessig, det er for det meste tørt og behagelig varmt.

Nyrikt

India er fortsatt et sjeldent billig land å reise i, selv om det i løpet av de siste årenes økonomiske oppsving har utviklet seg en luksusklasse som tidligere var utenkelig. Skal man til India for å dyrke kjærligheten er det derfor lurt å investere litt ekstra i hotellbudsjettet. Da unngår man de typiske backpackerhotellene med hull-i-gulvet-toaletter og dusjer som ikke inneholder annet enn iskalde dråper.

Hummer og kanari, turban og sari

Er man først i India er det ingen grenser for hva man kan finne på å gi hverandre som presang på Valentindagen. Agra er kjent som lærproduserende by, og man kan gjøre gode kupp i byens Bazaar. I Jaipur som ligger i fargerike Rajastan er de eksperter på skreddersydde drakter. Hva med turban og sari for ham & henne i matchende stoff? Eller kanskje en piratkopi av bollywoodversjonen av Titanic? Vi falt for en markedsbod i Delhi som solgte gamle låser, med eller uten tilhørende nøkler. En rusten lås pent innpakket for å signalisere at gammel kjærlighet ruster ikke? Eller hva med selveste nøkkelen til mitt hjerte? Litt kitsch og et par klisjeer skal man ikke frykte når det er Valentin.

Kule suvenirer og røverkjøp uten pruting

Delhi er shoppernes mekka med sine basarer, markeder og mange butikker. Alt som er made in India, og det er mye, selges her, men til en brøkdel av prisen vi betaler hjemme. Noen steder er man forventet å prute, men det finnes også mange butikker med prislapper og et mer systematisk prissystem hvor man kan handle sånn som vi er vant med.

Fabindia i Greater Kailash, Delhi, er et funn av en butikk! De eksporterer blant annet til anerkjente The Conran Shop og man kan finne indiskproduserte silkeklær med moderne design samt endel interiørartikler som sengetepper, puter og duker. Eksempel på pris er 60 kroner for en morgenkåpe i ren silke, herreskjorte i samme stoff for 130 kroner, 400 kroner for et håndvevd teppe, osv.

Central Cottage Emporium, Delhi, er et stort kjøpesenter over seks etasjer hvor man kan sikre seg eksotiske og råbillige suvenirer som bronseelefanter, sølvsmykker, håndplukket te, pashminasjal og leker med en smak av østen.

Bo som en mogul

Hotellkjeden Oberoi er kjent for sine luksuriøse hotell som ligger spredt rundt i landet. Hotellene har flere plasseringer på Condé Nasts gullister, og regnes blant en av verdens beste hotellkjeder. En overnatting her forutsetter at man vil punge ut 29.000 rupies, omtrent 4.000 kroner for et dobbeltrom per natt.

Utover Oberoi-hotellene finnes det et hotellutvalg som spriker. I den ene ekstreme enden finner man de lurvete pensjonatene til gi-bort-pris, i den andre de luksuriøse og overprisede. Både Delhi og Agra sliter med å skaffe nok hotellrom til veie for den økende mengden forretningsfolk som kommer til India. Utenfor storbyene derimot, er det lett å finne seg et koselig og rimelig sted å sove.

Den engelske avisen The Guardian har laget en liste over gode overnattingssteder i Delhi som er midt på treet både når det gjelder pris og standard. På listen finner vi blant andre:

The Maharani Guest House - For 600 kroner per natt kan man sove i Sunder Nagardistriktet, som ligger relativt sentralt til i hovedstadens mer fasjonable strøk.

Ahuja Residency - sentrumsnært og populært. Pluss for beliggenhet nær Khan Market, et enormt kjøpesenter hvor Chelsea Clinton og Cherie Blair var innom på sine besøk. 500 kroner per natt.

Hotel Diplomat - ikke direkte billig, men man får allikevel mye for pengene i dette nyrenoverte hotellet som fort fylles av utenlandske forretningsforbindelser. Pluss for sentral beliggenhet og en av Delhis beste restauranter Olive i første etasje. 1.400 kroner per natt.

I Agra gjelder det samme som for Delhi. Ikke nok hotellrom og et sprik mellom bra og dårlig. Vær ute i god tid med reservasjon av rom. Hotellene nedenfor ligger nær Taj Mahal, en stor bonus når man vil få med seg soloppgangen.

Trident Hilton Agra og Taj View Hotel er begge eksempler på gode hoteller som ligger i umiddelbar nærhet til Taj Mahal. Pris cirka 1.000 kroner per dobbeltrom per natt.

Praktisk informasjon

Visum er nødvendig for nordmenn for å reise til India. Møter man opp personlig på ambassaden tar behandlingen et par dager, per post må man beregne et par uker.
Indias Ambassade - Niels Juels Gate 30, Oslo.

Vaksinasjoner kan være nødvendig. Sjekk DinSides vaksinekalkulator. Husk å være ute i så god til som mulig, enkelte vaksiner trenger litt virketid i kroppen før avreise.

Åpningstider Taj Mahal:
Hver dag bortsett fra fredager, fra soloppgang til 19.30.
Inngangen koster 750 rupier, litt over en hundrelapp for utlendinger, 20 for indere.

Bli med på en bildereise til Taj Mahal


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer