Ekstra inntjening i turistnæringa

PÅ SKRÅ: Nyrer, lever, hjerte og hjerne er definitivt for sterk kost for sarte turister. Dette har turistnæringa tatt seg av

Inga Holst, journalist i DinSide. Foto: Andres Angeles
Inga Holst, journalist i DinSide. Foto: Andres Angeles Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: Oslo, halv fire natt til lørdag. Kebab etter to øl og en Cosmopolitan. Hva er mer norsk enn nettopp et saftig dressingmåltid i forkant av drosjeturen hjem?

MacCannell sier i boken The Tourist. A New Theory of the Leisure Class, at mye av dagens turistindustri bygger om en nostalgisk søken etter det autentiske, og at mange turister tror dette finnes på landsbygda. Forsker Tone Danielsen trekker frem i en artikkel publisert på nettstedet til Universitetet i Bergen, at for eksempel syrerne, i likhet med innbyggerne i flere land i Midtøsten, mener det autentiske finnes i byene; det er i byene trendskaperne holder til og det er her landets identitet bygges. Men turistene vil ha sin landsby-touch med beduiner og kameler når de besøker nettopp Syria.

Syrerne, skriver Danielsen videre, elsker nyrer, lever, hjerte og hjerne og at en autentisk syrisk restaurant har respatexbord, blinkende diskolys og stådo uten papir og vann. Men dette synes tungt for de fleste turister.

Syrerne er ikke dummere enn at de har skjønt hva som behager turistene: Deres egen mat servert på allfat byttes ut med schnitzel laget på lammekjøtt servert på enkeltmannstallerkner og letthåndterlig bestikk. Og selvfølgelig skal turistene få sine kameler; selv om de fleste beduiner kjører Volvo og holder geiter, har de fremskaffet kameler slik at de besøkende skal få tilfredsstilt sitt ønske om å se disse dyrene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer