Elektrosjokk på juleflyet

Juletur i fly betyr gjerne fulle kofferter med gaver som tyter ut alle veier. Men både til og fra julefeiringen er det enkelte forhåndsregler du bør følge ved pakkingen.

Sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn. Foto: Karoline
Sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn. Foto: Karoline Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske juleflyreisende blir rådet til å ikke pakke inn julegavene før turen. De kan nemlig risikere at sikkerhetskontrollører må pakke opp igjen for å sjekke at innholdet er trygt. Slike tilstander får vi heldigvis ikke her i landet. Selv om du i siste instans risikerer å måtte pakke opp mistenkelige julegaver hos kontrollørene, advarer ikke Luftfartsverket juletrafikanter mot innpakkede julegaver. Det meste kan nemlig avsløres av gjennomlysing. Imidlertid er det en del andre forhold du bør tenke på, nå som bagasjen er full av ting du vanligvis ikke tar med på tur. Feil julegave på feil sted kan i verste fall forsinke både fly og bagasje.

 • Forbudte greier

 • Julebildene kan bli ødelagt
 • Ikke få elektro- eller kakesjokk

  Marsipan kan forveksles med sprengstoff, og lekepistoler kan forveksles med ordinære våpen. Begge deler må pakkes riktig før turen.
  Marsipan kan forveksles med sprengstoff, og lekepistoler kan forveksles med ordinære våpen. Begge deler må pakkes riktig før turen. Vis mer
  [Ugjyldig objekt (NAV)]


  Det er populært å legge elektroniske saker og el-artikler i gavesekken. Men pass på så de ikke havner i feil sekk. Elektriske og elektroniske artikler skal nemlig puttes i håndbagasjen. Pakker du det i bagasjen som skal sendes, må du deklarere det ved innsjekkingsskranken.

  - Det er to grunner til dette rådet, sier sikkerhetsrådgiver i Luftfartsverket, Tormod Carlsen.

  Den ene problemkilden er at enkelte apparater, spesielt de med batterier, kan kortslutte eller slippe ut gasser som utløser brannalarmen om bord i flyet.

  - Det har vært flere slike tilfeller, forteller Carlsen, som anbefaler reisende å pakke elektriske og elektroniske gjenstander i håndbagasjen.

  - Den andre årsaken til dette rådet er at enkelte gjenstander til forveksling ligner eksplosiver ved gjennomlysing av bagasjen. Det gjelder for eksempel PCer med LCD-skjerm. Dersom slike objekter fanges opp av maskinene, går bagasjen til manuell behandling. Det betyr at en operatør sjekker røntgenbildet. Som regel vil han eller hun kjenne igjen gjenstanden som noe fullstendig trygt, og bagasjen kan passere. Om ikke, blir kofferten gjennomlyst på nytt av andre maskiner. I få tilfeller vil heller ikke disse kunne avsløre hva slags gjenstand det dreier seg om. Da må passasjeren hentes inn for åpning av bagasjen, og man risikerer flyforsinkelser, forklarer Carlsen.

  Som en kuriositet kan vi nevne at marsipan samt enkelte sjokoladeplater og julekaker også til forveksling kan ligne eksplosiver ved gjennomlysing. Ta derfor søtsakene i håndbagasjen, om du har mulighet.

  Lettpakking

  Med koffert og håndbagasje full av gaver, blir det ikke mye plass til personlige saker. Se derfor våre "pakk-lett-tips" for å få ideer til krymping av bagasjeinnholdet. Og husk restriksjonene på vekt, og på håndbagasjens størrelse - noe som varierer fra selskap til selskap.

 • Minimalistiske pakketips
 • Forbudte greier

 • Julebildene kan bli ødelagt
 • Norge dårligst på sikkerhet

 • Koffert i 22 km/t
  Se hva som skjer med bagasjen på hovedflyplassen.
 • Verktøy for reiselyst


  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer