Empire State Building feirer 80 år

Skyskrapernes bestemor jubilerer.

Empire State Building er skyskrapernes grand old lady. Foto: Colourbox.com
Empire State Building er skyskrapernes grand old lady. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trodde du det tok lang tid å bygge hus? Ja, det stemmer nok. Men denne 80-åringen er unik på mange vis, også hva gjelder byggefart.

For da Empire State Building ble åpnet 1. mai i 1931, hadde bygget allerede vært ferdig siden 31. mars. 11 måneder etter at de første stålsøylene ble satt i april året før. Mer enn 3.400 personer var involvert i selve byggingen for 80 år siden.

Så god som ny

Ikke nok med at bygget jubilerer. Bygningen er også restaurert for store beløp. En av elementene ved restaureringen er en utstilling - Dare to dream - om det unike bygget. Den kan du se i 80. etasje.

Og som alltid kan du nyte utsikten om du tar heis til 86. og 102. etasje. Utsikten kan nytes hver dag hele året, fra klokken åtte om morgenen til klokken to om natten. Under orkanen Irene ble imidlertid åpningstidene redusert.

Norske Sissel bor helt fantastisk i New York: – Jeg har verdens beste utsikt

Mer enn dobbelt så høy

Empire State Building var verdens høyeste helt frem til 1954. Den er på 102 etasjer, og måler 381 meter over bakken. Inkludert tv-tårnet er rager den 449 meter over bakken. USAs høyeste er imidlertid Willis Tower, blant mange mer kjent som Sears Tower, i Chicago. Dette bygget er 442 meter høyt - uten antenner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer