- En forferdelig tur

Sommerens Syden-ferie ble et mareritt for Irene Urianstad (46) og dattera Ida Gulli (16).

TYRKIA: Irene Urianstad sier hotellopplevelsen hun og datteren hadde, er «det jævligste» hun har vært borti. Video: Privat. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerens Syden-ferie ble et mareritt for Irene Urianstad (46) og datteren Ida Gulli (16).

- Vi skulle reise for å slappe av, men det vi var mer slitne da vi kom hjem. Det var en forferdelig tur, sier Irene Urianstad til Dagbladet.

MARERITTUR: Irene Urianstad (46) og dattera Ida Gulli (16) skulle til Tyrkia for å slappe av. De kom tilbake mer slitne enn da de dro. Foto: Privat.
MARERITTUR: Irene Urianstad (46) og dattera Ida Gulli (16) skulle til Tyrkia for å slappe av. De kom tilbake mer slitne enn da de dro. Foto: Privat. Vis mer

I juli gikk turen for mor og datter fra Lampeland i Numedal til Side i Tyrkia. De hadde kjøpt en såkalt «all-inclusive»- ferie med reiseoperatøren Detur. Ei ukes opphold til en pris på 20 000 kroner til sammen. Hotellet skulle være et firestjerners hotell.

- Det var en forferdelig opplevelse, en katastrofetur. Man reiser på ferie med «all-inclusive» for å hygge seg og nyte godene. Her var det ingenting å nyte, sier Irene.

Bildene som sto i annonsen og informasjonen de fikk før avreise, liknet overhodet ikke det som møtte dem da de kom til Joker Side Hill Suite Hotel.

Slitt

- Fellesarealene så ut som om de var på vei å rives, maten var begredelig, sier Irene.

Det var Laagendalsposten som først skrev om saken.

Hun og dattera kom til hotellet midt på natta. På rommet var det ikke sengetøy på sengene, ikke noe til å ha over seg, annet enn et sengeteppene de ikke visste hvor mange hadde brukt før dem. Likevel prøvde de å sove litt

- Da vi skulle legge oss, sa dattera mi at «det lukter sånn røyk her». Jeg tenkte det var noen som røykte utenfor, sier Irene.

Men det var det ikke. Dattera åpnet en av nattbordsskuffene. Der sto det flere glass, fulle av gamle sneiper.

- Jeg holdt på å kaste opp, sier Irene.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra hotellet Joker Side Hill Suite.

Falleferdig

TV-en hadde ramlet ned fra veggen. Døra måtte de heise opp for å få lukket, og låsen virket ikke. Fikk de låst, var det vanskelig å låse opp igjen. På badegulvet lå det to centimeter vann.

SKITTENT: Hotellrommet var ikke akkurat nyvasket. Foto: Privat.
SKITTENT: Hotellrommet var ikke akkurat nyvasket. Foto: Privat. Vis mer

- Jeg gikk inn på badet og tråkket i det. Det lakk ikke noe fra vasken og i dusjen var det en opphøyet kant og der var det tørt. Det måtte ha vært lekkasje fra do, sier Irene.

- Jeg tenkte bare at «dette er ikke det jeg har bestilt og betalt for». Jeg føler dette er svindel, sier Irene.

- Følger opp

Deturs mediekontakt Tim Åstrøm skriver i en e-post til Dagbladet at de inspiserer alle hotell før de signerer kontrakt med dem.

- Videre har våre guider løpende kontakt med de hotellene der vi har gjester. Ved klage, besøkes hotellet og inspeksjon gjøres. I noen tilfeller tar vi ikke noen nye bookinger til hotellet eller hotellet tas helt bort fra programmet, skriver han.

Når det gjelder hotellet Joker Side Hill (tidligere Maya World Side) fikk de en kort periode mange klager, og har nå tatt det ut av sin program.

- Hotellet mistet raskt sin standard, sier Åstrøm.

Neste dag tok hun kontakt med Detur. Først ringte hun Detur Norge, der var ikke nummeret i bruk. Så fikk hun kontakt med den lokalt ansatte. Han kunne ifølge Irene ikke hjelpe, og reiste fra hotellet etter én time.

Da hun ikke fikk noe nytt hotell av reiseoperatøren, tok Irene kontakt med noen venner, som har leilighet i Alanya i Tyrkia, ikke så langt unna. Hun og dattera fikk sove der én natt. Dagen etter, fikk de en e-post fra Detur – de kunne få et nytt hotell.

Fikk nytt hotell

Det nye hotellet, Maya World Golf, var ikke stort bedre.

- Det var hakket bedre enn det andre, men det var overhodet ikke bra. Det kunne ikke svare til fire stjerner. På rommet var det mugg. Etter to netter fikk vi byttet rom.

Det nye rommet var ikke særlig bedre. Også der var det mugg, og ikke noe sengetøy til å ha over seg. I fellesarealene hang det usikrede kabler ned fra veggene.

- Inne på hotellet skal det være brannslukningsapparat. Det var et apparat, men ingen slange. Blir det brann der, er det veldig farlig.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Maya World Golf.

IKKE SÅ MYE RENERE: Det var ikke så mye renere på hotellet de ble flyttet til, Maya Golf. Foto: Privat.
IKKE SÅ MYE RENERE: Det var ikke så mye renere på hotellet de ble flyttet til, Maya Golf. Foto: Privat. Vis mer

Maten på «all-inclusive-hotellet» var også dårlig, det var dårlig utvalg, mener Irene. Tallerkenene og bestikket var ikke ordentlig rene.

- Apparatene på treningsrommet var rustne og falleferdige. Det var møkkete. Tapetene på veggene var stiftet fast, gulvlistene var ikke ordentlig festet og dørene hang ikke ordentlig på hengslene sine.

- Jeg har reist en del, men jeg har aldri opplevd slik.

Flere ganger gikk strømmen på hotellet. Da virket heller ikke vannet, og det gikk ikke an å trekke ned etter seg på do.

Bestemmes ikke av reiseselskapet

- Når noen klager på sitt rom, prøver vår lokale representant å løse det på hotellet. Om dette ikke retter feilen, undersøker vi muligheten for å flytte gjesten til et annet hotell. I dette tilfellet forstår jeg det ble tilbudt, og akseptert, sier Deturs mediekontakt.

Han forteller at de først den siste tiden har fått klager på hotellet de byttet til - Maya World Golf.

- Ved siste kontroll av innkomne klager og reklamasjoner, ble det ikke oppdaget at disse feilene ikke var rettet opp. Det kan selvsagt ikke utelukkes at klager ble mottatt etter den kontrollen. Men for å følge opp skikkelig, har jeg videresendt den informasjonen til stedsleder for oppfølging, sier Åstrøm.

På spørsmål om disse hotellene svarer til deres standard for et firestjerners hotell, svarer Åstrøm i Detur slik:

- Et hotells offisielle klassifisering gjøres av det respektive landets turistorganisasjon, dette påvirker ikke reiseorganisasjonene. Detur gir også sin egen bedømming, som er lik for samtlige destinasjoner.

Han legger til at de publiserer lenke til Tripadvisor for hvert hotell, der gjestene selv gir en bedømming.

Klaget ved hjemkomst

Irene klaget med en gang hun kom hjem. Svaret hun fikk, var at det ville ta sju til åtte uker å behandle klagen.

- At det går an å behandle folk sånn.

Nå håper hun å få igjen pengene hun betalte for turen, eller å få en ny tur.

Om de får gjennomslag for klagen, vites ikke. Mediekontakt Åstrøm opplyser at Detur ikke kommenterer enkelttilfeller av reklamasjon i media.

IKKE FIRE STJERNER: Det nye hotellet, Maya Golf, var heller ikke akkuarat nyoppusset. Foto: Privat.
IKKE FIRE STJERNER: Det nye hotellet, Maya Golf, var heller ikke akkuarat nyoppusset. Foto: Privat. Vis mer

Christina Wollik var i Tyrkia i samme periode, på de samme hotellene og med Detur som reiseselskap. Hennes opplevelse av oppholdet er nokså lik som Irenes og Idas.

De var to familier som reiste sammen, ni personer.

- Det er ikke noe galt med Tyrkia, men reiseselskapet og de hotellene de velger, er det mye galt å si om, sier Christina Wollik til Dagbladet.

På det første hotellet forteller Christina at det ikke gikk å låse døra på det ene rommet. Rommet var på bakkeplan. Der sov det to barn på ett og to år. Det var fem meter bort til bassengkanten.

USIKRET: Sikringsskapet på hotelet Maya Golf i Side framsto brannfarlig, slik det også gjorde på hotellet Joker Side Hill. Foto: Privat.
USIKRET: Sikringsskapet på hotelet Maya Golf i Side framsto brannfarlig, slik det også gjorde på hotellet Joker Side Hill. Foto: Privat. Vis mer

- Det var hull i veggen, hang løse ledninger ut av sikringsskapet og det manglet rist over sluket i dusjen. Maten ble satt fram på fat utendørs i 45 grader og med masse fluer, sier Christina.

Etter noen dager fikk også de bytte til hotellet Maya World Golf.

- På rommet som var på bakkeplan krydde det av maur, det var mugg på badet, aircondition virket ikke og det var 33 grader innendørs. Vi hadde bestilt to familierom med fem senger, men fikk to rom med tre senger på hvert. Vi var ni personer.

- Vi fikk ødelagt ferien vår, sukker Christina Wollik.

Det første hotellet de bodde på, Joker Side Hotell, er nå fjernet fra Deturs hjemmesider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer