En fryd for sansene

Matisse, Picasso, Pollock, Warhol og Chagall. Centre Pompidous Musée National d´Art Moderne er en velfylt godtepose av alle de store innen moderne kunst som tilfredsstiller alle sansene.

Publisert
Sist oppdatert
Lavt henger de, og godt lukter de også.. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
Lavt henger de, og godt lukter de også.. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Surrealistisk i Paris

  1. En fryd for sansene


- Mamma! Noen har fylt mat i strømpebuksene dine!

Lille Trille, cirka fem år, ser bestyrtet på Ernesto Neros installasjon "We stopped just here at the time" fra 2002. Jeg skjønner forsåvidt hva hun mener. I et lite rom i Museet for Moderne Kunst i Pompidousenteret henger omtrent 24 par nylonstrømpebukser, fylt med forskjellige krydderier og sydd sammen i toppen. Sånn kan man ihvertfall oppfatte det.

Men uansett hvordan du vil beskrive det kan det ikke bestrides at du kan lukte den brasilianske artisten verk lenge før du ser det. Vil du oppleve dette kunstverket er det altså bare å følge nesen.

Who is who

Museet ligger i fjerde og femte etasje av det berømte Centre Pompidou. Senteret er forresten så spesielt i seg selv, at det har viet et helt rom til seg selv: arbeidstegninger, modeller og dokumentering av byggeprosessen.

Ellers er en rundtur her en god oppfrisking av kunsthistorie de siste 100 årene. Museet eier ettersigende mer enn 30.000 kunstverk, og viser rundt 800 av dem om gangen. Det er derfor et sted en stadig vender tilbake til - enten en er kunststudent, kunstinteressert, turist, nysgjerrig - eller bare leter etter et samtaleemne til middagsselskapet neste uke.

Selv om utstillingene skifter gjevnlig, vil du stort sett støte på de aller største tungvekterne: Matisse, Picasso, Chagall, Léger, Bernard og Miró i tillegg til navn som kanskje ikke er så viden kjent, som ovennevnte Nero.

Sylvie Harden - nådeløst portrettert av Otto Dix Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
Sylvie Harden - nådeløst portrettert av Otto Dix Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Jeg merker meg også spesielt ved Otto Dix' nådeløse karikatur av journalisten Sylvia Harden. Hun var berømt, beryktet og fryktet for sin skarpe penn - og etter det avslørende portettet fikk også Dix et rykte på seg - for skarpe pensler.

Jeg får også bekreftet at Hugh Grant slett ikke fikk Chagalls "La Maries Au Village" i kjærlighetsgave av Julia Roberts i filmen Notting Hill. Hun lurte ham med en kopi! Originalen henger nemlig på veggen her, sammen med et par andre malerier av den russiske maleren.

Akkurat nå kan du se den spanske maleren Joan Mirós verker fra 1917-1934 på Pompidousenteret.

Ernesto Neros installasjon er en fryd for mer enn én av sansene våre. 
Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
Ernesto Neros installasjon er en fryd for mer enn én av sansene våre.
Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer