En kulinarisk reise i Kina

Mat, drikke, spisevaner... Kina er absolutt en helt annen verden.Tekst og bilder: Kristin M. Bjerkeland

En eldre dame som selger peanøtter. Foto: Kristin M Bjerkeland
En eldre dame som selger peanøtter. Foto: Kristin M Bjerkeland Vis mer
Publisert

Jeg har lyst til å fortelle litt om mat og opplevelser i tilknytning til inntak av føde i Kina. For å begynne et sted, starter jeg med matvanene. Som de fleste nok har registrert, spiser man helst med pinner i Asia. Og i Kina er det ikke mulig å få tak i kniv og gaffel, kanskje med unntak av på svært dyre og svært vestlige restauranter. Og slike spisesteder prøvde vi ikke.

Skjeen er redningen

Pinnespising ser lett ut når det utføres av en kineser, men viser seg å være akk så vanskelig å få til selv. I alle fall hvis du ikke har tatt seg tid til å tørrtrene en smule på forhånd (anbefales). Hvis du skulle slumpe til å få til pinnespising, er det gjerne en følge av dyp og innbitt konsentrasjon og en god porsjon viljestyrke. Med krampe i hender og fingre som et uunngåelig resultat. Dersom du overhodet ikke lykkes i å lære deg et minimum av teknikk innen en uke (tidsperspektivet her varierer med den enkeltes tålmodighet og evne til terping og selvpining), kan suppe være et alternativ. Pussig nok spiser man den med skje eller rett fra bollen (og da drikker man) – ikke med pinner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer