En radioaktiv ferie

Det er et av verdens mest ødeleggende og spektakulære våpen, men utrolig nok har også atomrelaterte steder blitt turistattraksjoner.

På denne ranchen ble den første bomben satt sammen. Foto: www.wsmr.army.mil/paopage/Pages/Trinst.htm
På denne ranchen ble den første bomben satt sammen. Foto: www.wsmr.army.mil/paopage/Pages/Trinst.htm Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hiroshima, radioaktivitet, atomkraft, den kalde krigen ... Alt dette er uttrykk som fikk sin mening etter 16. juli 1945. Da ble den første atombomben fyrt av i USA, noe som definitivt forandret verden på godt og vondt. Og nå, nærmere 60 år etter, er vi kommet dit hen at atomturisme er en aktuell mulighet for reisende med spesielle interesser.

Den første bomben

White Sands Missile Range er et av stedene du kan besøke i jakten på atomkreftene. Det brunsvidde området Triniti test site, er åpent for besøkende to dager i året, en av dem er 5. oktober i år. Her kan du blant annet se stedet der den originale bomben som på et vis innledet atomalderen, ble sprengt i 1945. Du kan også besøke ranchen (McDonald ranch) der den første plutonium-baserte bomben ble satt sammen.

Nasjonalmonument

Testområdet på 21.000 hektar ble erklært et nasjonalt landemerke i USA i 1975. Her kan du fortsatt se restene av ståltårnet som ble bygget for å holde den første bomben. Området er nå markert med en liten obelisk av stein. Merk deg at du ikke bør plukke med deg de grønnaktige glassbitene som ligger rundt i området; disse kalles Trinitite, og ble dannet da varmebølgen fra eksplosjonen forvandlet ørkensand til glass. De er fortsatt svært radioaktive, og selv om det kan være spennende med suvenirer, trenger det neppe være så spennende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer