En radioaktiv ferie

Det er et av verdens mest ødeleggende og spektakulære våpen, men utrolig nok har også atomrelaterte steder blitt turistattraksjoner.

På denne ranchen ble den første bomben satt sammen. Foto: www.wsmr.army.mil/paopage/Pages/Trinst.htm
På denne ranchen ble den første bomben satt sammen. Foto: www.wsmr.army.mil/paopage/Pages/Trinst.htm Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hiroshima, radioaktivitet, atomkraft, den kalde krigen ... Alt dette er uttrykk som fikk sin mening etter 16. juli 1945. Da ble den første atombomben fyrt av i USA, noe som definitivt forandret verden på godt og vondt. Og nå, nærmere 60 år etter, er vi kommet dit hen at atomturisme er en aktuell mulighet for reisende med spesielle interesser.

Den første bomben

White Sands Missile Range er et av stedene du kan besøke i jakten på atomkreftene. Det brunsvidde området Triniti test site, er åpent for besøkende to dager i året, en av dem er 5. oktober i år. Her kan du blant annet se stedet der den originale bomben som på et vis innledet atomalderen, ble sprengt i 1945. Du kan også besøke ranchen (McDonald ranch) der den første plutonium-baserte bomben ble satt sammen.

Den første bomben klargjøres. Foto: www.wsmr.army.mil/paopage/Pages/Trinst.htm
Den første bomben klargjøres. Foto: www.wsmr.army.mil/paopage/Pages/Trinst.htm Vis mer

Nasjonalmonument

Testområdet på 21.000 hektar ble erklært et nasjonalt landemerke i USA i 1975. Her kan du fortsatt se restene av ståltårnet som ble bygget for å holde den første bomben. Området er nå markert med en liten obelisk av stein. Merk deg at du ikke bør plukke med deg de grønnaktige glassbitene som ligger rundt i området; disse kalles Trinitite, og ble dannet da varmebølgen fra eksplosjonen forvandlet ørkensand til glass. De er fortsatt svært radioaktive, og selv om det kan være spennende med suvenirer, trenger det neppe være spennende.

Hvor ligger Trinity test site?
Testområdet ligger mellom byene Carrizozo og Socurro i New Mexico, USA, og inn til selve detonasjonsstedet kommer du kun to ganger årlig. Første mulighet nå er 5. oktober 2002, neste sjanse er 5. april neste år. Det anbefales å besøke ranchen før du tar turen til testområdet, da det vanligvis kommer mange besøkende ut over dagen.

Eksterne lenker

 • Mer om Trinity Site her
 • Mer å se for den dedikerte atomturist finner du her.
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer