En rundtur i Dublin

De fleste kommer nok på grunn av folk, stemning og ideen om det irske, ikke på grunn av hovedstadens severdigheter. Men det betyr ikke at byen ikke har noe å tilby turistene.

Publisert
Sist oppdatert
Fargerike gater - en av grunnene til å se Dublin?
Fargerike gater - en av grunnene til å se Dublin? Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Hvilke severdigheter kjenner du til i Dublin? Neppe spesielt mange ... Her er noe av det du BØR prøve å få med deg om du besøker byen. Vi gir deg ti forslag - hvor langt ned på lista du beveger deg, avhenger av hvor lenge du er i byen.

 • Se også vår tidligere publiserte bildespesial fra Dublins gater.
 • 1: Byen

  Den kanskje beste måten å få oversikt over byen på, er å sette seg inn i en av dobbeltdekkerne som kjører turistruten rundt i byen. Du kjøper døgnbillett, og går av og på som du vil i den perioden. Flere selskaper kjører, men de følger noenlunde samme rute rundt i byen. Hopp litt av og på til du finner en av de riktig sprudlende sjåførene, og bli sittende resten av turen når du først har funnet en slik. Pris? Cirka 12-13 euro (100 kroner). Med billetten følger også rabattkort til mange av severdighetene du kan hoppe av ved underveis.

  Hva gjør du her? Får oversikt over byen, og fniser av sjåførens morsomme kommentarer på veien mellom byens museer og severdigheter.

  Skroll ned for mer.

  2: Temple Bar

  CD-sjappe i Temple Bar.
  CD-sjappe i Temple Bar. Vis mer


  En absolutt folkelig, vrimlende del av byen, der du må crawle deg frem mellom turistene i høysesongen. Dublinere selv kaller området byens kulturelle sentrum - ikke uten grunn. Her er teaterscener, gallerier, utstillinger, gateshow, barer, restauranter, butikker og suvenirsjapper. Artister og musikere skapte dagens Temple Bar ut fra tomme bygg og lagerlokaler ved elven Liffey, som ble tatt i bruk til studioer og øvingslokaler på åttitallet.

 • Temple Bar på nett
 • Hva gjør du her? Vandrer i gatene og suger inn stemningen dag som natt. Sommerstid kan du overraskes av show på Meeting House Square - om du får plass.

  3: Ha'penny bridge

  En av de fremste landemerker i Dublin er gangbroen som binder nord og syd sammen. Ikke spesielt spektakulær, men med en morsom historie og sentral beliggenhet. Navnet kommer fra bompengene som ble avkrevd mellom soloppgang og solnedgang fra de som krysset broen i årene fra 1816 til 1917. 40.000 mennesker passerer daglig dette hvitmalte brospennet, og kommer du fra elvens nordside, går du rett inn gjennom en portal som fører inn i Temple Bar (punkt 2).

  Tusenvis krysser Ha'penny Bridge hver dag.
  Tusenvis krysser Ha'penny Bridge hver dag. Vis mer


  Hva gjør du her? Går over broen, stopper midt på for å beundre elven og utsikten. Tar et bilde av deg selv ved brorekkverket.

  4: Dublin Castle

  Dublin Castle ligger i hjertet av det historiske Dublin. Byen har faktisk fått navnet fra den sorte dammen - Dubh Linn, som lå på stedet der slottshagen ligger i dag. Her stod opprinnelig et gælisk ringfort, og senere et vikingfort. Rester av vikingbyggverket kan sees i bygningen Undercroft. Inngang koster 4,5 euro for voksne (36 kroner), og 1,5 euro for barn (12 kroner).

 • Dublin Castle på nett
 • Hva gjør du her? Får en følelse av irsk historie, og et snev av vikinghistorien i Irland.

  5: Pubrunde

  Verdens mest berømte "drikkeby"? Dublinere mener gjerne det selv i alle fall. Og et besøk er ikke komplett før du har tatt en runde eller fem på byens mange vannhull. Ethvert gatehjørne er ikke langt fra nærmeste ølkrane, så her er det bare å følge nesa. Noen puber er så gamle som fra 1100-tallet. De fleste er imidlertid bygget på 1800-tallet. Irske puber er i motsetning til engelske, privateide, og ikke styrt av et eller annet bryggeri.

 • Her finner du noen hete pubtips til Dublin.
 • Hva gjør du her? Drikker, prater, spiser og lar timene løpe.

  Guinness har brukt en formue på oppbyggingen av besøkssenteret.
  Guinness har brukt en formue på oppbyggingen av besøkssenteret. Vis mer


  6: Guinness Storehouse

  Orker du mer øl etter pubrunden? Guinness har bruk millioner av euro for å sette i stand sitt moderne besøkssenter, og får tusener på tusener av turister innenfor dørene. Et viktig lokkemiddel er nok den pinten med Guinness som følger med billetten for alle besøkende. Nyt den i Gravity Bar, i syvende etasje, med panoramautsikt over Dublin. Pris for inngang er 13,5 euro for voksne (108 kroner) og 3 euro for barn (24 kroner).

 • Guinness Storehouse på nett.
 • Hva gjør du her? Lærer mer om hvordan vann, gjær og humle med mer, blir til tykt, skummende, brunt øl.

  7: Dublinia

  Her kan du oppleve hvordan livet var i middelalderens Dublin, for 800 år siden. Det er nok noe renere, noe mindre stinkende og noe mer fargerikt, men spennende likevel. Spesielt for barna. Inngang koster 5,75 euro for voksne (46 kroner) og 4,25 for barn (34 kroner).

 • Dublinia på nett
 • Hva gjør du her? Opplever middelalderens Dublin.

  8: Arkeologisk og historisk museum

  Nordmenn vil finne dette museet spesielt interessant på grunn av den store samlingen av funn fra Vikingtiden. Her kan du også se en av Europas flotteste samlinger av gullgjenstander fra prehistorisk tid. Inngang er gratis.

 • Museet på nett
 • Hva gjør du her? Lærer mer om irsk (og nordisk) historie.

  9: Phoenix Park

  Europas største bypark gir innbyggerne i Dublin et sårt tiltrengt pusterom fra trafikk og trange bygater. Omkretsen er på hele 11 kilometer og området dekker 712 hektar. Her bor også den irske presidenten, og den amerikanske ambassadøren i Irland. På området ligger også Dublin Zoo, verdens tredje eldste zoologiske hage.

 • Phoenix Park på nett

 • Vil du lenger bort fra trafikk og tumulter, anbefaler vi noen severdigheter i Dublins grønne omland.
 • Hva gjør du her? Slipper unna Dublins til tider kvelende trafikkproblem.

  10: James Joyce

  Oscar Wilde har satt varige spor i Dublin.
  Oscar Wilde har satt varige spor i Dublin. Vis mer


  Dublin liker å skryte av sin litteraturhistorie, og for den leseglade bør dette være med på listen. Dublins mest berømte litterære bysbarn er James Joyce. Du kan både besøke The James Joyce Centre og The James Joyce Museum. Førstnevnte er drevet blant annet ved hjelp av medlemmer av Joyces familie. Sistnevnte ligger i tårnet fra første kapittel av Ulysses. Andre forfattere du kan se spor etter i Dublin er George Bernhard Shaw og Oscar Wilde.

 • James Joyce Centre på nett, og James Joyce Museum på nett.
 • Hva gjør du her? Lærer mer om den verdensberømte forfatterens liv og virke.

  Tilbake til innledningen

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer